Koledzy,mam pytanie,coś się stało,że nie mogę otworzyć pokrywki od gniazda karty pamięci w sx 10. Może coś ktoś poradzi? Aparta jest na gwarancji,może lepiej samemu nic nie ruszać.....Ale może to jakieś głupstwo....
pozdr
Koledzy,mam pytanie,coś się stało,że nie mogę otworzyć pokrywki od gniazda karty pamięci w sx 10. Może coś ktoś poradzi? Aparta jest na gwarancji,może lepiej samemu nic nie ruszać.....Ale może to jakieś głupstwo....
pozdr
To ja mam dwa pytania:
- Jak długo masz aparat?
- Czy wcześniej już ową pokrywkę otwierałeś?
Chcę się zabezpieczyć na ewentualnośc, gdybyś tego nie robił i nie wiedział jak się ją otwiera..dośc dziwny przypadek, bo w zasadzie ostatnią rzeczą, która powinna się zepsuc w aparacie jest właśnie ta pokrywka, choćby dlatego, że jest w pełni manualna..:-) Może tak więcej szczegółów..?
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
aparat mam dwa miesiące,pokrywkę otwierałem wiele razy,niewykluczone,że jest to uszkodzenie mechaniczne.....spowodowane stuknięciem aparatem o coś twardego....jeżeli tak to czy można próbować.....hmm...użyć siły????
Zaznaczam,że aparat działa w 100 procentach.....boję się użyć jakiegoś narzędzia,bo pozniej nie uznaja mi gwarancji,jeżeli pozostaną ślady....
Jakby ktoś,kto posiada ten aparat zajrzał do środka i zobaczył co może blokować tą pokrywkę,że nie można jej przesunąc w celu otwarcia,czyżby ja blokowała karta????
Ostatnio edytowane przez gandy ; 28-02-2009 o 23:59
IMHO karta nie może blokować, bo nawet gdy nie jest wsunięta do końca slotu, to nie haczy o żaden element pokrywki.
Żaden autoryzowany user SX10 się nie wypowiedział, więc nie mozna miec pewności, ale:
Jesli budowa klapki zamykającej slot kart pamięci się nie zmieniła w kompaktach serii S, to ta plastikowa klapka powinna być osadzona na małej metlowej płytce która z kolei jest przymocowana na zawiasie do aparatu. Przy okazji przytrzyuje ją sprężynka, która powoduje, że klapka odskakuje, gdy się ją odhaczy od pozycji zamkniętej.
Jesli zwróciłes wcześniej na to uwage i się zgadza, to ok, jeśli w Twoim aparacie jest inaczej, nie musisz czytać dalej..
Owa klapka i metalowa płytka przesuwają się wzgledem siebie, ale są osadzone na kilku zaczepach, wszystko wyglada na dobrze spasowane, więc musiałbyś nieźle przywalić w chwili, gdy klapka byla otwarta, żeby coś się stało. Z drugiej strony to są małe, cienkie i plastikowe elementy, wię równie dobrze coś mogło się odgiąć i już nie działa jak powinno:-) Tak generalnie to musiałbym sprawdzić to wszystko organoleptycznie, bo tłumaczenie z pamięci, gdy nie trzyma sie aparatu, też ciężko:-)
Pozdrawiam
PS: Tak wogóle, to ta klapka nie chce się przesunąć, czy obrócić, bo jesli to drugie to problem mógłby tkwić w zawiasach albo sprężynce:-)
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
[QUOTE=Slider;612835]IMHO karta nie może blokować, bo nawet gdy nie jest wsunięta do końca slotu, to nie haczy o .....
dzięki slider za zainteresowanie i porady)) Dałem sobie jakos radę,jednak okazało się ,że po uderzeniu/???/ karta wyskoczyła ze swojego gniazda i cisnęła na pokrywkę,musiała o coś tam zahaczyc,pokrywka dała sie lekko uc hylić jedną stroną,włożyłem tam pilniczek do poznokci,wcisnąlem kartę na swoje miejsce i otworzyłem pokrywkę,udało się to zrobić bez zarysowania aparatu,teraz jest wszystko ok,jeszcze raz dziękuję Slider za porady
pozdr a.
p.s.
chciałbym dodać,może to kogoś zainteresuje,że baterie/aku GP/ w sx10 wytrzymały 2 miesiące po naładowaniu,w tym czasie zrobiłem niecały 1000 zdjęć no i pobawiłem sie trochę aparatem,także chyba nieżle....
Ostatnio edytowane przez gandy ; 02-03-2009 o 23:22