Strona 69 z 85 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maykster Zobacz posta
    Mam nadzieje ,że z tymi rawami to nie plotka,gdyż co raz bliższy jestem pozbycia się sx1 i kupnem lustra
    Dlaczego chcesz się pozbyć SX1??

Cytat Zamieszczone przez bronson Zobacz posta
    A tak z innej beczki. Ostatnio z ciekawości obserwowałem akumulatorki, bo zauważyłem że jedne się krócej ładują a inne dłużej. Rzeczywiście na 4 akumulatorki jeden jest blisko kompletnego wyładowany i tak stopniowo ostatni z czterech ma 50% naładowania a tu aparat "nie gawari"... Hmm, też tak macie u siebie?
    branson z akumulatorami to jest tak jak z łańcuchem. Na tyle mocny jest łańcuch na ile mocne jest jego najsłabsze ogniwo. Jeżeli masz jakiś akumulator padnięty to cały zestaw aku będzie tak długo pracował dopóki w tym najsłabszym będzie prąd. Ja jak kupiłem SX1 miałem 4 aku Energizer 2500 naładowane które leżały na półce i co włożyłem do aparatu a on nie gawarit. Musiałem zestaw ponownie do ładowarki naładować i zadziałały. Pomyślałem może ten aparat ma naładowane aku a mimo wszystko pokazuje że są rozładowane. Wziąłem aku które SX1 pokazywał jako rozładowane i włożyłem do Canona A510 i tam też były za słabe. Wyszło na to że aparat wskazuje ok jak już są rozładowane aku i że aku są ok. Swoją drogą to na jednym zestawie aku w SX1 zrobię ok 150 fotek większość z lampą to nie za wiele ale cóż czujnik CMOS niby miej prądu potrzebuje a aparat bardziej prądożerny od SX10 czy S5.

Chociaż często jest to mylne że jeden się rozładował a reszta jest ok ostatnio zrobiłem eksperyment. Aparat zrobił mi bat low więc wyjąłem aku sprawdziłem 3 dobre jeden rozładowany doładowałem go po ok 30 fotkach znowu bat low wyjąłem aku sprawdzam 3 ok inny się rozładował doładowałem 10 fotek i znowu bat low te 2 co niby były ok już padły. Morał z opowieści taki że zawsze jest tak że jakieś ogniwa są mocniejsze a jakieś słabsze. Ale trzeba przyjąć zasadę że nie ma opcji żeby jedne się wyładowały a inne były świeżutkie no chyba że te pierwsze będą uszkodzone. Trzeba wszystkie razem ładować nie patrząc na to, że jakieś tam mają jeszcze napięcie ok bo zaraz i to szybciej niż myślimy się rozładują.

A co do akumulatorów to ja polecam raczej markowe niż wynalazki z allegro. Ostatnio kupiłem Aku R14 Forewer i R6 Maxcell uważam je za porażkę. Ładowarka procesorowa nie wie kiedy je wyłączyć ładuje je i ładuje . Dodam że ładowarka 4 kanałowa na wszystkich firmowych Panasonic, GP, Energizer, Sanyo działa super. To że tam piszą 3500mAh to jedna wielka ściema na pewno nie mają więcej niż 2500. No chyba że ktoś ma ładowarkę z pomiarem pojemności i wyprowadzi mnie z błędu. Nie twierdze że wszystkie bez firmowe są złe są na pewno takie które są ok. Sam używam od kilku lat energizer 2500mAh, Panasoników 2500mAh i teraz nowych Sanyo Eneloop 2000mAh. W SX1 naprawdę nie ma różnicy w pracy aparatu między jednymi a drugimi. Tylko że jak Eneloop włożę do aparatu to nie martwię się że jak wyjmę aparat to mi się nie włączy bo sie aku rozładowały po kilku miesiącach jak Enargizery 2500mAh zwykłe. Lampa w aparacie ładuje się tak samo szybko na eneloop jak na zwykłych czyli wydajność prądowa podobna. Przy zdjęciach seryjnych z lampą ok 1 zdjęcie na sek i zdjęć ok tyle samo zrobię na jednych i drugich. Różnica w koszcie 15zł na kpl 4 aku przeliczając to na lata użytkowania uważam za mało istotne.

Domyślnie

Też ostatnio kupowałem akumulatorki i się trochę o tym naczytałem. Trzeba się najpierw zdecydować czy zależy nam na pojemności czy na tym, żeby po miesiącu leżenia aparat nadal działał.
    Ogólnie ludzie polecają wspomniane przez Darkovskiego Sanyo Eneloop. Mają mniejszą pojemność (2000 mAh), ale za to mogą leżeć na półce właściwie miesiącami i rozładują się tylko trochę. Ja aparatu używam dość często, więc wolałem większą pojemność.
    Z "normalnych" akumulatorków (NiMH) osobiście nie polecałbym Energizerów. Miałem i bardzo szybko się skończyły. Pociągnęły gdzieś rok używania w aparacie, więc żadne ekstremum. Potem ładowarka procesorowa zaczęła pokazywać, że są uszkodzone. Po Energizerach kupiłem GP (seria zielono-pomarańczowa). Używam ich ze 2-3 lata i nadal działają bez większych problemów, choć coś czuję, że zaczynają się powoli kończyć. Z NiMH ludzie w sieci polecają Sanyo. Kupiłem ostatnio 2700mAh, ale po miesiącu używania ciężko coś o nich powiedzieć.

Coś już napisał
    Miasto
    Głuszyca

Domyślnie

Sprzedaję SX1 ,link i ogłoszenie w dziale "sprzedam",kupiłem lustro 40D,i jestem zadowolony ,choć oczywiście to nie ten przedział cenowy ,więc i porównywać nie ma co

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maykster Zobacz posta
    Sprzedaję SX1 ,link i ogłoszenie w dziale "sprzedam",kupiłem lustro 40D,i jestem zadowolony ,choć oczywiście to nie ten przedział cenowy ,więc i porównywać nie ma co
    Ten wątek to nie dział ogłoszeń. Nie jaki przedział cenowy? Tzn. tańszy jest 40D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mi najbardziej nie podoba sie w SX1/10 to co zrobil Canon z LCD. Ponownie nie zostal on zabezpieczony twardym, przezroczystym tworzywem, wiec zawsze trzeba go 'chowac' na druga strone. Niby detal, ale pozostawienie LCD 'przodem' moze skonczyc sie zle, np:
    - pozostawiony aparat chwyci dziecko i juz nie trzeba wiele aby czyms porysowac albo rozwalic lcd.
    - ktos moze sie zapomniec i wsadzic taki aparat do torby/duzej kieszeni, co takze moze sie dla LCD zle skonczyc.

Ewidentne niedopracowanie. Mam S2 IS i naprawde fajnie by bylo zostawic na stale LCD przodem bez obaw o niego..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Akurat w moim przypadku to dosć dziwne, akumulatorki mam GP wraz z sygnowaną do nich ładowarką, od długiego długiego czasu jestem wierny akumulatorkom GP. Miałem problemy z pojedyńczymi sztukami, jednak w moim SX10 problem leży inaczej. Akumulatorki są dobre wszystkie, po prostu w gniazdach aparatu (plusem do góry - czyli jak wkładamy to plusem w twarz), padają szybciej, to jest moje pierwsze spostrzeżenie, jednak by się upewnić muszę wykonać kilka kolejnych zmian akumulatorków, zmieniając ich poprzednie miejsce (oznaczyłem je sobie i zapisuje gdzie wkładam), zobaczymy co z tego wyjdzie. W ogóle wielkie dzięki za cenne i szerokie odpowiedzi, powinno się je zebrać jako użyteczne i bardzo pomocne rzeczy, bo tych stron nam narosło sporo i trudno się odszukać.

Zgadzam się, LCD pominęli, jednak w instrukcji napominają aby go odwracać gdy chowamy do futerału czy nie korzystamy z aparatu, to ich takie wytłumacznie na oszczędności względem tego czego nie poprawili.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bronson Zobacz posta
    (...)Akumulatorki są dobre wszystkie, po prostu w gniazdach aparatu (plusem do góry - czyli jak wkładamy to plusem w twarz), padają szybciej(...)
    To raczej nie to. Połączone są szeregowo, więc pobór jest ten sam. Miałem wcześniej S2 IS i w ni, akumulatorki nie zawsze działały. Miałem na to dwa sposoby. Otworzyć i zamknąć mocno dociskając klapkę baterii (w razie potrzeby powtórzyć kilka razy). Drugi patent to było najpierw uruchomienie w trybie przeglądania zdjęć i dopiero potem przejście w robienie zdjęć (to działało z marnymi lub już trochę rozładowanymi akumulatorkami). Od razu dodam, że w SX1 nie miałem podobnych problemów. W ogóle coś poprawili w elektronice, bo S2 rozładowywał ogniwa częściowo, a SX1 prawie do zera (przynajmniej według wskazań mojej ładowarki).

Twarde pleksi też się bardzo łatwo rysuje. Jedynie szkło by się nie rysowało. Wystarczy nakleić folię ochronną za kilka złotych i po problemie
    Ostatnio edytowane przez Polanin ; 24-02-2009 o 23:11

gandy
    Guest

Domyślnie

Koledzy,mam pytanie,coś się stało,że nie mogę otworzyć pokrywki od gniazda karty pamięci w sx 10. Może coś ktoś poradzi? Aparta jest na gwarancji,może lepiej samemu nic nie ruszać.....Ale może to jakieś głupstwo....
    pozdr

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gandy Zobacz posta
    Koledzy,mam pytanie,coś się stało,że nie mogę otworzyć pokrywki od gniazda karty pamięci w sx 10.
    To ja mam dwa pytania:
    - Jak długo masz aparat?
    - Czy wcześniej już ową pokrywkę otwierałeś?
    Chcę się zabezpieczyć na ewentualnośc, gdybyś tego nie robił i nie wiedział jak się ją otwiera.. dośc dziwny przypadek, bo w zasadzie ostatnią rzeczą, która powinna się zepsuc w aparacie jest właśnie ta pokrywka, choćby dlatego, że jest w pełni manualna..:-) Może tak więcej szczegółów..?

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

gandy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    To ja mam dwa pytania:
    - Jak długo masz aparat?
    - Czy wcześniej już ową pokrywkę otwierałeś?
    Chcę się zabezpieczyć na ewentualnośc, gdybyś tego nie robił i nie wiedział jak się ją otwiera.. dośc dziwny przypadek, bo w zasadzie ostatnią rzeczą, która powinna się zepsuc w aparacie jest właśnie ta pokrywka, choćby dlatego, że jest w pełni manualna..:-) Może tak więcej szczegółów..?

Pozdrawiam
    aparat mam dwa miesiące,pokrywkę otwierałem wiele razy,niewykluczone,że jest to uszkodzenie mechaniczne.....spowodowane stuknięciem aparatem o coś twardego....jeżeli tak to czy można próbować.....hmm...użyć siły????
    Zaznaczam,że aparat działa w 100 procentach.....boję się użyć jakiegoś narzędzia,bo pozniej nie uznaja mi gwarancji,jeżeli pozostaną ślady....
    Jakby ktoś,kto posiada ten aparat zajrzał do środka i zobaczył co może blokować tą pokrywkę,że nie można jej przesunąc w celu otwarcia,czyżby ja blokowała karta????
    Ostatnio edytowane przez gandy ; 28-02-2009 o 23:59

Strona 69 z 85 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów