Strona 66 z 85 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polanin Zobacz posta
    poczekać z zakupem aż zaczną w kompaktach montować większe matryce.
    Prędzej wysiwiejemy.. Wydaje mi się, że jesli chodzi o obniżanie szumu, to producenci w wiekszości skierują się do wymyślania coraz to silniejszych filtrów odszumiających (bo to jest w koncu najtańsze) a mówić będą, że zostały zastosowane super, ********e pixele o zwiększonej światłoczułości (skąd my to znamy..) Póki co większych matryc bym się nie spodziewał, no, ew. Sigma może nas zaszczycić jakąś APS-C w technologii Foveon CMOS. To tyle jesli chodzi o kompaktowe kompakty. Nie wiadomo co będzie w segmencie tych wiekszych, bo może niektórzy producenci połkną bakcyla i stworza coś na wzór Panasonica G1:wink:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    (...)Póki co większych matryc bym się nie spodziewał (...) bo może niektórzy producenci połkną bakcyla i stworza coś na wzór Panasonica G1
    No właśnie sprawdzałem i wyszło mi, że Fujifilm FinePix S100fs ma matrycę dwa razy większą (powierzchniowo) niż standardowa (standard 1/2.3 " = 0.28 cm², Fuji 2/3 " = 0.58 cm²) i widać przełożenie na ISO: standardowo do 3200, w obniżonych rozdzielczościach 6400 i 10ooo. Mimo, że do matryc w lustrzankach (najmniejsze od 2,5 cm² do ponad 8 cm²) to jeszcze daleko to myślę, że w ciągu roku może się trochę pozmieniać.

P.S. Sigma ma już dwa kompakty (DP1 i DP2) z matrycami większymi (2,8 cm²) niż w G1 (2,4 cm²), właśnie z serii Foveon. Jednak to chyba strasznie niszowy produkt: stały obiektyw, 4MP (wiem, że to wystarcza do wydruku większości zdjęć z standardowych rozmiarach, ale reklama dźwignią handlu), ogólnie wygląda jak kompakt sprzed 5 lat, choć zdjęcia na pewno są lepsze.

Domyślnie

No właśnie sprawdzałem i wyszło mi, że Fujifilm FinePix S100fs ma matrycę dwa razy większą (powierzchniowo) niż standardowa
    W rzeczy samej - ma. Zauważ tylko, że jest on zdziebko duży jak na kompakta. Coś wielkosci lustra, z jedny obiektywem; dziękuję, obejdzie się:-) poza tym, jesli mówimy o superzoomach, to jednego z drugim nie da się tak łatwo pogodzić. tym bardziej, jesli mają one być wzglednie kompaktowe. Po porstu ławiej jest wydłużać ogniskowe zwiekszając zoom przy małych matrycach, przy czym trudno w takim wypadku o szeroki kąt. spojrz na tego fuji. Ma szeroki kąt, ale zoom "tylko" 14x a i tak jest spory i ciężki. W zasadzie nie wiem do czego to wszystko zmierza, bo sądzę, że granice pomiędzy superzoomami i lustrami zaczną się coraz bardziej zacierać i w koncu może nie być sensu kupowac tych pierwszych. Chyba, że dalej będą ładować te mikro matryce, coraz bardziej wydłużac zoom i dowalać kolejnych Mpix..

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

PL@STI
    Guest

Domyślnie

czyli wychodzi na to ze na dzien dzisiejszy idealny bylby G1 GDYBY krecil filmy HD...
    noo ale nie kreci....

wiec co czekac na G2

Bo ja nie chce zmieniac obiektywow i chce krecic dobre filmy....

knapers85
    Guest

Domyślnie

hmmm, czy mi się wydaje, czy rozmowa zeszła na inny temat niż tytuł postu:...??:P pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez knapers85 Zobacz posta
    hmmm, czy mi się wydaje, czy rozmowa zeszła na inny temat niż tytuł postu:...??:P
    Zdecydowanie Ci się wydaje:grin: co prawda cały wątek (a nie post) wskazuje na dyskusję na temat SX10 i SX1, ale kolega 3.14-ter zapytał o szumy, a te jak wiadomo zwiazane sa z wielkością matrycy, softwarem odszumiającym i takimi tam innymi.. zaczelismy więc porównywac je w róznych aparatach i tak oto jesteśmy w tym punkcie

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co jakiś czas pojawiają się w tym wątku pytania o konwersję filmów hd z SX1 na formaty bardziej "zjadliwe" nawet dla starszych komputerów. Wydaje mi sie, że znalazłem rozwiązanie tego problemu, szczególnie dla tych, którzy nie są zaznajomieni z bitratami, parametrami itp. Z filmami z Sx1 doskonale sobie radzi ImTOO HD Video Converter

immtoo.jpg

Potrafi konwertować mov na mov z mniejszym bitrate a także na kilkanaście innych formatów hd, które bez problemu chodzą nawet na starszych komputerach.

Nie chcę wstawiać tu linka do programu (nie wiem co na to regulamin forum). Gdyby jednak ktoś się nim zainteresował to proszę pisać na maila teddyrz2@o2.pl
    Obiecuję, że odpowiem:-D
    Ostatnio edytowane przez Teddy58 ; 12-02-2009 o 14:37

Domyślnie

(...)Zauważ tylko, że jest on zdziebko duży jak na kompakta.(...)
    Moja żona uważa, że SX1 też wcale nie jest taki mały i przynam jaj rację.
    (...)nie wiem do czego to wszystko zmierza, bo sądzę, że granice pomiędzy superzoomami i lustrami zaczną się coraz bardziej zacierać i w koncu może nie być sensu kupowac tych pierwszych.(...)
    Tak to się chyba nie stanie, ale kto ich tam wie. Superzoom jest mały, tani i łatwy w obsłudze (w porównaniu do lustra oczywiście), ale jak zwiększysz matrycę to chyba zawsze wylądujesz z rozmiarem Fuji S100fs. Chyba, że jakąś tajemną wiedzę zastosują i wyskoczą z czymś podobnym do tego.
    (...)Chyba, że dalej będą ładować te mikro matryce, coraz bardziej wydłużac zoom i dowalać kolejnych Mpix(...)
    Taaa... Wcale, a wcale tak nie będzie...
    Cytat Zamieszczone przez PL@STI Zobacz posta
    (...)wiec co czekac na G2
    Bo ja nie chce zmieniac obiektywow(...)
    G1 (a więc i pewnie G2) ma wymienne obiektywy tak samo jak w lustrzance, tyle, że nie ma lustra i przez to może być znacznie mniejszy. Pozostaje raczej pogodzić się z szumami i tyle. Robisz zdjęcie 10MP, puszczasz filtr na szumy zmniejszasz do 4MP, ostrzysz i drukujesz spokojnie 10x15cm.
    Ostatnio edytowane przez Polanin ; 12-02-2009 o 19:01

PL@STI
    Guest

Domyślnie

G1 (a więc i pewnie G2) ma wymienne obiektywy tak samo jak w lustrzance, tyle, że nie ma lustra i rzez to może być znacznie mniejszy.
    ja to wiem..;o)

Mialem raczej na mysli to ze wymiana obiektywow nie jest mi potrzebna, czy niezbedna....

chce przede wszystkim mozliwie najlepsza jakosc zdjec, krecenie dobrej jakosci filmow z dzwiekiem, w miare duzy zoom, to wszystko w mozliwie porecznej i nieolbrzymiej obudowie.

i tu chyba sx1 jest najlepszy w tej chwili??
    a nalezaloby zyczyc sobie g1 z mozliwoscia krecenia filmow?
    jesli dobrze wszystko zrozumialem????

czy moze jest jeszcze cos innego?

Domyślnie

PL@STI jeśli chcesz się popytać użytkowników innych marek niż Canon to może poszukaj na ogólnych forach (broń Boże nie wyganiam stąd...). Tam chyba będzie większe porównanie. Od Canona kolejność na teraz będzie chyba taka G10 - bez HD (nie G1 od Panasonica), SX1, SX10

P.S. Zerknij np. TUTAJ
    Ostatnio edytowane przez Polanin ; 12-02-2009 o 19:13

Strona 66 z 85 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów