Pokaż wyniki od 1 do 10 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Widok wątkowy

Gen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polanin Zobacz posta
    ...Tak mnie właśnie naszło, że piszesz o filtrach, a masz jakiś patent na ich mocowanie?...
    Poczytaj kilka stron wcześniej na tym forum. Tam była ta sprawa poruszana kilkakrotnie.
    Np. str. 53, 55…
    Cytat Zamieszczone przez Gen Zobacz posta
    Ze swojej strony mogę potwierdzić:
    - SX1 nie posiada gwintu, tylko rowki
    - Filtry dają się wkręcać i trzymają się poprawnie

Nie jest to jednak takie wkręcanie jak by był gwint. Pewien problem występuje -przynajmniej u mnie- gdy zmieniam filtry.
    UV Hoya HMC ma dwie zwitki gwintu, a Polar Hoya HD CIR PL ma tylko jedną.
    UV "wyrobił" sobie prowadzenie i wkręca się "normalnie", natomiast jeśli wkręcam Polar, ten łapie tylko na jeden obrót. (mimo wszystko trzyma pewnie)
    Rozwiązaniem jest wkręcanie Polara na UV, ale przy szerokim kącie widać winietowanie w narożnikach.
    ...adapter? Nie wiadomo wprawdzie jak będzie wyglądał,...
    Jak sam piszesz jeszcze nie wiadomo, jak będzie wyglądał adapter, ale nie planuję go kupować. W zupełności wystarcza mi zwyczajne wkręcanie filtrów w obiektyw.
    Tym bardziej, że jeśli zrobią adapter, to on też chyba musi być wkręcony w to samo miejsce, bo nic innego nie wystaje po wyłączeniu aparatu. Jeśli tak, to będzie musiał być jednocześnie przejściówką na inny (większy) rozmiar filtrów, aby nie winietowały przy dodatkowym przedłużeniu przez adapter.
    A jak z miejscem na adapter? ...
    Jeżeli chodzi o torbę, to porównując wymiary wewnętrzne, może „Lowepro Apex 110 AW” proponowana przez Dark Fox będzie lepsza, choć droższa.
    Jak pisałem poprzednio „Lowepro Edit 110” jest na styk – wizjer z jednej, a osłona obiektywu z nakręconym na stałe filtrem UV z drugiej, lekko wgniatają się w miękką tkaninę wewnętrzną (rzeczywisty wymiar aparatu „głębokość” z filtrem i osłoną wynosi 100 mm – producent podaje 87, 7 mm - widocznie bez osłony).
    Jednak ja naprawdę jestem zadowolony, przecież to nie jest jakaś plastikowa skrzynka, tylko torba z materiału – więc się układa, a przynajmniej aparat siedzi „sztywno” i nie lata.
    Przy opcji z adapterem i nakręconymi filtrami zostaje tylko dużo głębsza torba Apex.
    Ostatnio edytowane przez Gen ; 06-02-2009 o 11:34

Uprawnienia umieszczania postów