Strona 59 z 85 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

Witam. Kupiłem SX1.Między innymi dla jakości filmów HD. Liczyłem się dodatkowymi kosztami : karty ,futerał, statyw, aku itp. Ale jak znalazłem
    Kabel Video Canon HTC-100 (HDMI) to się załamałem (ok.200zł). Mam pytanie. Czy użycie ewentualnych zamienników(jeżeli takowe istnieją)nie spowoduje zakłóceń . Może już ktoś próbował?

jakrysz
    Guest

Domyślnie

Artur s. Mam taki kabel potrzebny do SX1. (mini HDMI - HDMI) firmy WIRES (czy jakoś tak). 3m, płaciłem ok 100 zł. Nie mam porównania z kablem HTC 100 ale mój jest bez zarzutu.

Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

Dzięki jakrysz.Właśnie znalazłem na Allegro kilka zamienników .

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakrysz Zobacz posta
    Artur s. Mam taki kabel potrzebny do SX1. (mini HDMI - HDMI) firmy WIRES (czy jakoś tak). 3m, płaciłem ok 100 zł. Nie mam porównania z kablem HTC 100 ale mój jest bez zarzutu.
    Jak wpiszesz w wyszukiwarkach Ceneo lub Nokaut "mini HDMI" to juz od 38 pln wyskakuja.
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Za 50 zł można już znaleźć kable mini HDMI-MDMI o długości 1,8 m.
    Moim zdaniem nie warto inwestować w kable "wysokiej klasy" warto natomiast kupić ciut dłuższy.

Gen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur s Zobacz posta
    Witam. Kupiłem SX1.Między innymi dla jakości filmów HD. Liczyłem się dodatkowymi kosztami : karty ,futerał, statyw, aku itp. Ale jak znalazłem
    Kabel Video Canon HTC-100 (HDMI) to się załamałem (ok.200zł). Mam pytanie. Czy użycie ewentualnych zamienników(jeżeli takowe istnieją)nie spowoduje zakłóceń . Może już ktoś próbował?
    Ja kupiłem na giełdzie komputerowej kabelek Prolinka 1,8 m. za 36 zł. Nie widzę strat w jakości, ale nie miałem do czynienia z przewodami wysokiej klasy, więc trudno o porównanie.

Podejrzewam, że mając TV HD większość posiada klasyczny kabelek HDMI/HDMI.
    Do SX1 potrzebujemy z jednej strony mini HDMI. Jeśli posiadasz dobrej klasy kabel "normalny", to przemyśl zakup adaptera "przejściówki" Z nini na duże HDMI. Koszt 18 zł.
    Widziałem takie na Allegro w grudniu: http://www.allegro.pl/item502474165_..._m_hdmi_f.html

Teraz trochę żałuję, że nie kupiłem adaptera, gdyż z telewizora wystaje dodatkowy kabel. (Jako, że TV wisi na ścianie, dla wygody mam podpięte wszystkie na stałe).

cheeba
    Guest

Domyślnie

A ja kupiłem za 28 zł i działa. Bo dlaczego nie miał by działać, jaka jest różnica miedzy kablem za 200 zł. a 20 zł. oprócz ceny? bo obydwa przekazują identyczne zera i jedynki

Gen
    Guest

Domyślnie

Cheeba, czytałem fora gdzie były toczone długie i gorące dyskusje na temat jakości przewodów od przesyłania cyfrowych danych. Wielu, na pewno nie zgodziło by się z Twoją wypowiedzią. Jednak dobrze, że my jesteśmy w temacie SXsów, a nie kabli...
    Właśnie, aby wykluczyć różnice, proponuję adapter...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gen Zobacz posta
    Cheeba, czytałem fora gdzie były toczone długie i gorące dyskusje na temat jakości przewodów od przesyłania cyfrowych danych. Wielu, na pewno nie zgodziło by się z Twoją wypowiedzią. Jednak dobrze, że my jesteśmy w temacie SXsów, a nie kabli...
    Właśnie, aby wykluczyć różnice, proponuję adapter...
    Zera, jedynki, zera, jedynki...

Przy analogowym - 'slabszy kabel' - dawal slabszy sygnal. I dalo sie to zauwazyc (na TV, albo chocby przegrywajac material po kablu analogowym, wtedy dochodzily jeszcze straty na nosniku).

Przy transferze cyfrowym - brak sygnalu zobaczysz np. w postaci kwadratow w czesci obrazu lub braku obrazu (zamrozona ramka) i uslyszysz np. cisze (rwanie).

No i nie wierze, ze ktos zobaczy te straty na tanim kabelku za kilkadziescia zloty o dlugosci 2, 3 metrow... A jezeli zobaczy - wtedy niech kupi drozszy ;-)

PS: Te fora o ktorych wspominasz, traktowaly pewnie przesylanie sygnalu cyfrowego wraz z algorytmami, pozwalajacymi sprawdzic czy przeslany sygnal jest poprawny i w razie potrzeby naprawic proste braki. Tak w duzym uproszczeniu. Nie wydaje mi sie, zeby taka sytuacja miala miejsce w przypadku HDMI. Tak, jak napisalem wczesniej - jesli ktos zauwazy rwanie obrazu lub dzwieku - niech inwestuje w lepszy kabel.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gen Zobacz posta
    Cheeba, czytałem fora gdzie były toczone długie i gorące dyskusje na temat jakości przewodów od przesyłania cyfrowych danych. Wielu, na pewno nie zgodziło by się z Twoją wypowiedzią.(...)
    Istnieją też fora audiofilii gdzie ludzie płacą grube tysiące (dziesiątki tysięcy) za przewody (nie mówię, że nigdy nie mają racji, ale bez przesady). Np. kilka-kilkanaście tysięcy złotych za 2m przewód zasilający (np. od gniazdka do wzmacniacza). Mówią, że dźwięk jest bardziej soczysty, środek uwydatniony itp. Zapominają o kilkuset metrach normalnego przewodu "w ścianie" od gniazdka do transformatora. Myślę, że tu jest podobnie.

Po pierwsze sygnał cyfrowy (moi przedpiszcy wspomnieli), więc porównał bym to np. z przedłużaczem do USB. Zdjęcie, albo film z pendriva nie będą gorsze z powodu niemarkowego przewodu.

Druga sprawa, to zakładając (wbrew wszystkiemu) że istnieje różnica w sygnale przesyłanym różnymi przewodami HDMI to trzeba by było się zastanowić jakiej jakości sygnał daje aparat kompaktowy. Czy zauważysz różnicę między kolumną za 200, a za 20ooo jeśli podepniesz ją do mp3 za 29,99 (może tu trochę przesadziłem, ale chodzi o ideę)?

Strona 59 z 85 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów