Strona 57 z 85 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Gwiazdka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agentj23 Zobacz posta
    A z własnego doświadczenia, chwilowo jeszcze krótkiego widzę zauważalną różnicę w jasności obiektywu na pełnym zoomie. W S5 było f3.5, a w SX1 jest f5,7 za to przybliżenie większe 432mm vs 560mm - coś za coś. Przez to w SX1 potrzebne są dłuższe czasy naświetlania do zrekompensowania ciemniejszego obiektywu, a dodatkowo dłuższa ogniskowa, więc trzeba więcej się pogimnastykować, żeby zrobić ostre zdjęcie. .
    No i trafiliśmy w sedno - na tych informacjach najbardziej mi zależało - jak się sprawuje światło obiektywu przy dłuższym zoomie...
    Bardzo wszystkim dziękuję za zamieszczone opinie.Widzę, że w następcach "piątki" rzeczywiście jest lepsza kamerka, ale parametry zdjeć nie poprawiły się znacząco, zwłaszcza w takich sytuacjach, o które mi chodziło - po ciemku, z daleka. No to chyba pozostanę przy "piątce" póki nie kupię lustrzanki (ale szkiełko do takich właśnie fotek to tak z 5 koła przynajmniej kosztuje).
    Dzięki i pozdrawiam, będę tu zaglądać :wink:
    Aha, jeszcze zapytam o jedną rzecz - jak z tymi parametrami ISO? Przy dużych powiększeniach z "piątki" w zdjęciach nocnych przy ISO 80 i 100 w zasadzie ziarno jest bardzo delikatne, już przy 200 jest widoczne, o innych ISO nawet nie wspominam - czy te parametry poprawiły nieco w następcach? Na pewno już o tym tutaj pisaliście, pewnie przegapiłam, albo nie doczytałam dokładnie.
    Ostatnio edytowane przez Gwiazdka ; 30-01-2009 o 11:21

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gwiazdka Zobacz posta
    (ale szkiełko do takich właśnie fotek to tak z 5 koła przynajmniej kosztuje).
    Nie przesadzajmy - często wybierany Tamron 17-50 o stałym świetle 2.8 kosztuje ok. 1300zł. I jeśli mówimy o bardzo trudnych warunkach oświetleniowych to tylko takie obiektywy zdają egzamin. Ale dłuższy koniec o stałym świetle, czyli 70-200 to faktycznie wydatek 2k-3.7k. A w kwestii zmniejszającego się światła to jest to rzecz normalna. Praw fizyki oszukać się nie da, dlatego gorsze światło na 35mm jest ceną za szerszy kąt.
    Co do ISO w SX1 się nie wypowiem bo nie wiem jak jest, ale z reguły we wszystkich PowerShotach (i innych kompaktach także) zdjęcia przy 80 i 100 są czyste, a większych czułości używamy na własną odpowiedzialność.
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

zaris
    Guest

Domyślnie

Jestem tu nowy i Witam Wszystkich.
    Mam pytanie dotyczące zasilacza sieciowego do canona sx10is, dedykowany do tego modelu CA-PS700 ma 7,4V i 2A, ale akumulatotki AA dają tylko 4,8V, czym podyktowana jest ta rozbieżność. Mam zamiar samemu wykonać zasilacz i mam dylemat czy dając 7,4V
    nie będzie to za dużo, może wystarczy dać tyle ile dają akumulatorki ?

Domyślnie

Ach ta mentalność jest napisane a zastosuje i tak inny. Napiecie na zasilaczu zawsze będzie większe, bo akumulatory maja większy amperaż. Gdyby była opcja ładowania zapewne byłby jeszcze większy prąd na zasilaczu około 9V. Pamiętaj podane za słabe napięcie tej jest nie wskazane.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Akumulatory może mają 1,2V ale nie baterie one nowe mają ok 1,6V x 4= 6,4V więc jak jest 7,4V to tylko 1V różnicy. Biorąc pod uwagę że spadnie napięcie pod obciążeniem to będzie ok 6,9V więc tylko 0,5V więcej niż nowe baterie. Co do amperażu akumulatora i zasilacza, nie ma zależności. Zasilacz musi być na tyle mocny żeby nie było na nim za dużych spadków napięcia pod obciążeniem. Ja bym radził dać zasilacz ok 7V 2A i będzie w gites.

Swoją drogą lepiej dać za niskie napięcie i aparat się nie włączy jak przy słabych bateriach niż za wysokie i go spalić.

zaris możesz powiedzieć po co ci zasilacz.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiutek Zobacz posta
    Wspomniałaś, że " "Piątka" robi bardzo dobrej jakości filmiki, nie mogę narzekać". Nie zgodzę się z Tobą. Cokolwiek kręci filmy, to film z rozdzielczością 640x480 nie może być dobrej jakości. Im masz większy i lepszy telewizor tym większą widać różnicę jakości materiału SD i HD
    Jeśli nagrywasz dużo filmów SX1 może być dobrym wyborem.
    Moze byc S2/3/5 maja format AVI w bardzo niskiej kompresji, na karcie 1GB wchodzi ok 7min video vga 30fps, a na 2gb ok 15. Kompresja jest bardzo niska, a jakosc niesamowicie wysoka. SX10 nagrywa filmy dluzsze, ale bardziej skompresowane (o wiele gorsze, ale wiecej...).

Moze to "tylko" VGA, ale VGA pierwsza liga

Zmiana oczywiscie ma sens, ale Tylko na SX1.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Moze byc S2/3/5 maja format AVI w bardzo niskiej kompresji, na karcie 1GB wchodzi ok 7min video vga 30fps, a na 2gb ok 15. Kompresja jest bardzo niska, a jakosc niesamowicie wysoka. SX10 nagrywa filmy dluzsze, ale bardziej skompresowane (o wiele gorsze, ale wiecej...).

Moze to "tylko" VGA, ale VGA pierwsza liga

Zmiana oczywiscie ma sens, ale Tylko na SX1.

Chyba nie do końca zrozumiałem o co Ci chodzi...

Ale nie spotkałem aparatu z gniazdem SATA (i od razu wiadomo po co dedykują zasilacz sieciowy)

zaris
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź też tak sobie myślałem ale zmylił mnie zasilacz CA-PS500 na 4,3V dedykowany np. do A640 a on też ma zasilanie na 4 AA, widocznie stwierdzili że to za mało i wypuścili model na 7,4V.
    Jak ma się do sfotografowania setki próbek metalograficznych dziennie z dokłdnie tym samym ustawieniem aparatu na statywie to zasilacz się przydaje, raz ustawiam i po problemie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaris Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź też tak sobie myślałem ale zmylił mnie zasilacz CA-PS500 na 4,3V dedykowany np. do A640 a on też ma zasilanie na 4 AA, widocznie stwierdzili że to za mało i wypuścili model na 7,4V.
    Jak ma się do sfotografowania setki próbek metalograficznych dziennie z dokłdnie tym samym ustawieniem aparatu na statywie to zasilacz się przydaje, raz ustawiam i po problemie.

Nie wiem czy wypowiadał się tu jakiś elektronik/elektryk temacie zasilania i zasialcza. Możesz sprawdzić i potwierdzić, że akumulatorki są połączone tylko szeregowo?

Będziesz używał wbudowanej lampy błyskowej ? Ciekawi mnie porównanie czasów ładowania na aku i na zasilaczu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

lesiutek - napisales, ze "Nie zgodzę się z Tobą. Cokolwiek kręci filmy, to film z rozdzielczością 640x480 nie może być dobrej jakości"
    A ja odpisalem, ze 640x480 wlasnie MOZE byc dobrej, a nawet rewelacyjnej jakosci

Strona 57 z 85 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów