Cytat Zamieszczone przez winiarro Zobacz posta
Zmiana z S5 na SX10 czy SX1 nie ma najmniejszego sensu. To w gruncie rzeczy podobne aparaty, różniące się detalami w postaci numerka zoomu i ilości pikseli więcej. Takie aparaty zmienia się ale z 2 powodów: kiedy po kilku latach odmówią posłuszeństwa albo kiedy zaczną nas ograniczać. Wtedy przesiadamy się najczęściej na lustrzankę. I tylko taka zmiana z S5 ma sens.
A kto myśli inaczej jest w błędzie i kropka

Winirraro ma zapewne S5 i lustro, SX1 i SX10 wystarczająco długo by wydawać tak kategoryczne sądy. I pojawia się tradycyjny już, w tym temacie motyw lustra. No offence ;p

Obawiam się Gwiazdko że niczego mądrego tu Ci nikt nie poradzi
Najlepiej by było przetestować SX1 w praktyce. Znaleźć kogoś kto pozwoli się trochę dłużej nim pobawić niż w sprzedawca w sklepie.
Ale skoro piszesz na Forum to pewnie nikogo z SX1 nie znasz.

Zaskoczony jestem, że się zgadzam z kolegą winiarro w połowie, zamiana na SX10 nie będzie najlepszym wyjściem.
Co innego SX1 z filmami w rozdzielczości 1920x1080.
Wspomniałaś, że " "Piątka" robi bardzo dobrej jakości filmiki, nie mogę narzekać". Nie zgodzę się z Tobą. Cokolwiek kręci filmy, to film z rozdzielczością 640x480 nie może być dobrej jakości. Im masz większy i lepszy telewizor tym większą widać różnicę jakości materiału SD i HD
Jeśli nagrywasz dużo filmów SX1 może być dobrym wyborem.
Nie będę opowiadał o wyższości zooma 20x nad 12x i ilości MP w matrycach bo się nie znam, nie mam SX1 i zarobiony jestem