Pokaż wyniki od 1 do 10 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Mieszany widok

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Miło mi w takim razie oznajmić, że jestem w tym "prawie 0%":grin: Słyszałeś, że apetyt rosnie w miare jedzenia? Duzo w tym prawdy, bo ja bylem w podobnej sytuacji. Kiedy 2 lata temu kupowałem sobie Canona S3 IS nie wiedzialem NIC o fotografii. Dopiero po czasie zacząłem uczyć się teorii, zgłębiać możliwości aparatu, aż do momentu kiedy byłem z niego zadowolny i mogłem powiedzieć, że potrafię go wykorzystać. Po jakims czasie zaczęło mi brakować RAW'ów i choć wiedziałem, że nie robilbym w tym formacie całych serii zdjęć, to czasem warto coś takiego mieć. Byc może dla samego faktu posiadania, a czasem konkretnie w jakimś celu.
    Sądzę, że posłużyłeś się tu zbyt duzym ogólnikiem, bo w zasadzie nie wiesz kim będą osoby kupujace ten model, jakie będzie ich doświadczenie w dziedzinie fotografii i jakim celom będzie on służył..
    Pozdrawiam
    Zgadzam się się z tym, od czasu kiedy kupiłem SX10 IS w stanach nie wiedziałem nic o fotografii, aby rozszyfrować go do końca (Av, TV i M to była czarna magia) zacząłem szukać instrukcji do tego aparatu aż trafiłem tutaj, i tak to się zaczęło. Sprzedałem SX10 IS ponieważ nie spełniał już moich oczekiwań i kupiłem lustro, czego nie żałuję.

Niektórzy tu piszą że nie chcą lustra bo to wielkie wydatki, kupa sprzętu noszona ze sobą, a tym czasem to nie prawda, idąc na imprezę SX10 nie włożysz w kieszeń a będziesz miał w takiej samej torbie jak lustrzankę, jeśli chodzi o koszty to na początek Kitowy obiektyw dla amatora wystarczy i od SX1 jest to 300/400 zł (zależnie od modelu lusta, 20D + Kit to już cena SX1) więcej ALE lepsza jakość + możliwość rozbudowy sprzętu w przyszłości.

Więc podsumowując: jak duży aparat na wakacje to lustro, jak mały na imprezę lub narty to tylko mała cyfrówka (np. Seria G jest świetna, lepsza od SX)

myślę że obecni posiadacze SX'ów będą chcieli więcej bo to im nie wystarczy, jest to świetny aparat na początek.
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Crump
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
    idąc na imprezę SX10 nie włożysz w kieszeń a będziesz miał w takiej samej torbie jak lustrzankę,
    O ile wiem to do sx10 proponuja rowniez pokrowce (oczywiscie wieksze niz na male kompakciki). Poza tym obiektyw sie chowa a w lustrze masz zawsze dziub wystawiony:-?

Więc podsumowując: jak duży aparat na wakacje to lustro, jak mały na imprezę lub narty to tylko mała cyfrówka
    Masz w tym duzo racji ale nie calkowita - jadac na wakacje oczekuje od aparatu rowniez krecenia filmikow, zblizen itd. Lustro za 1000-1500zl mi tego nie da.

myślę że obecni posiadacze SX'ów będą chcieli więcej bo to im nie wystarczy, jest to świetny aparat na początek.
    Na pewno po jakims czasie trzeba bedzie zmienic na cos lepszego, moze po 3 latach wyjda nowe kompakty z jakoscia dzisiejszych luster?:razz: Wszystko zalezy od pieniedzy, jesli bede mial na tyle,zeby swobodnie kupic jeszcze obiektywy i ewentualnie kamere do tego to tak ale z takimi pieniedzmi nie ma sensu sie porywac na taki sprzet mysle

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crump Zobacz posta
    Dokladnie to samo pisale w moim pierwszym poscie. Ludzie chca zamieni swojego wysluzonego kompakta na lepszy kompakt z bajerami i funkcjami super uniwersalnymi a tu kazdy sx10 do lustra chce porownywac. Tak jak mowilem ja potrzebuje zrobic makro, duzy zoom, nakrecik krotkie sytuacyjne filmiki i wydac na to max 1200 a ludzie z lustrzankami wyskakuja Mysle,ze kto chce kupic lustro to od dawna o tym wie i nie porownuje kompaktow do lustrzanek bo to non sens i nie ta technika...
    Ja właśnie chciałem zmienić Canona A610 (ze względu na to, że mi się listki zasłaniające obiektyw rozp...) w aparat do zastosowań typowo imprezowo/roboczych. Szukając na jego zastępstwo mega-zooma z obrotowym wyświetlaczem ze stajni Canona - wybór padł na SX1. Już go nawet zamówiłem w sklepie - całe szczęście, że premiera tak się przeciągnęła, że do tego czasu się rozmyśliłem. Zamierzałem kupić aparat, który będzie robił lepsze zdjęcia niż mój 3-letni a610 (i to był priorytet). Liczyłem, że będzie sporo większy, że nie wcisnę już go do kieszeni. Na dobrą sprawę będąc w terenie lepiej zawiesić aparat na pasku na szyi, niż w razie potrzeby wyciągać z kieszeni, z etui na pasku czy szukać w plecaku. Jednak porównując nowe SXy do Canona A610 (a nie lustrzanki) zaryzykuje stwierdzenie, że robi zdjęcia o wiele gorsze niż mój staruszek!! Wystarczy spojrzeć na zdjęcia w 1:1 a nie dopasowane do ekranu monitora. W dodatku, gdyby nie chowany obiektyw to wcale nie byłby wiele mniejszy od większości amatorskich luster! Jeśli wymiar lustra jest dla kogoś wadą to wymiar sx1/10 na pewno zaletą nie będzie:-D. W teście na optycznych cały czas są komentarze odnośnie słabej jakości zdjęć a oceny ma 4/5? WTF ? Śledząc ten wątek nastąpiła u mnie zmiana "zapotrzebowania" z zabawki naszpikowanej bajerami, kosztem jakości na aparat, który robi naprawdę dobre zdjęcia. Nikt przecież nikomu nie wciska lustrzanki - każdy prezentuje swoje opinie i poglądy, być może dzięki którym parę innych osób myślących podobnie jak ja (którym zależy przede wszystkim na jakości zdjęć), zmieni zdanie (jeśli jeszcze tego nie zrobili). Od tego jest właśnie forum a tu co poniektórzy się oburzają. Dla mnie różnica w cenie była naprawdę skromna w stosunku do przepaści jakościowej otrzymywanych zdjęć. Patrząc po parametrach (poza rozmiarem fizycznym matrycy i jasnością obiektwyu) SX1 był pozycją bardzo ciekawą - aż zacierałem rączki . Muszę przyznać, że niestety się zawiodłem i to bardzo.

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    "Skoro w komórce mozna zamontować aparat, to z aparatów powinno się móc dzwonić.."
    Nie zdziwię się Pytanie tylko kiedy ktoś na coś takiego wpadnie ? Było kiedyś takie przysłowie, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do...
    Jak widać ostatnio w modzie jest pakowanie wszystkiego wszedzie :-?
    W sumie to aparaty z GPSem już są Zapisują współrzędne, w którym miejscu robiliśmy dane zdjęcie. Ciekawe czy mają mapę pozwalającą się odnaleźć zagubionemu turyście, czy może listę punktów gdzie warto pstryknąć fotę
    Co do RAWów - tak jak już ktoś wspomniał - Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jeśli ktoś kupuje aparat tylko po to żeby nacisnąć spust, trzepnąć fotę i zgrać ją na kompa czy wywołać do rodzinnego albumu, nie wnikając co i jak to RAW jest mu zbyteczny. Ale większość takich osób kupuje aparaty typu slim, czy inne prostsze modele, w których często nie ma trybów: P, Av, Tv, M.
    Osobiście kupując pierwszy aparat też nie widziałem co to RAW. Przed zakupem byłem zielony. Do momentu zakupu wiedziałem już co nieco, na co zwracać uwagę, jakie są moje wymagania. Swoją drogą trafiłem w 10tkę :rolleyes:. Wybierając ostatnio drugi aparat (z założenia lepszy jakościowo), brak RAW był sporą wadą. Obsługa CHKDK - nic przyjemnego. Robiąc zdjęcia w RAWie nie usuniesz ich za pomocą oprogramowania aparatu. Wejdziesz w menadżer plików CHKDK - musisz usuwać pojedyńczo - opcji "kasuj wszystkie" po prostu nie ma. Format karty wiąże się z ponownym wgrywaniem CHKDK. Itp itd.

Niektórzy tu piszą że nie chcą lustra bo to wielkie wydatki, kupa sprzętu noszona ze sobą, a tym czasem to nie prawda, idąc na imprezę SX10 nie włożysz w kieszeń a będziesz miał w takiej samej torbie jak lustrzankę, jeśli chodzi o koszty to na początek Kitowy obiektyw dla amatora wystarczy i od SX1 jest to 300/400 zł (zależnie od modelu lusta, 20D + Kit to już cena SX1) więcej ALE lepsza jakość + możliwość rozbudowy sprzętu w przyszłości.

Więc podsumowując: jak duży aparat na wakacje to lustro, jak mały na imprezę lub narty to tylko mała cyfrówka (np. Seria G jest świetna, lepsza od SX)

AVE!! W pełni się zgadzam z kolegą. Ale nikogo nie namawiamy na zakup takiego kloca, kosztownego, nie nagrywającego filmów, mającego zoom tylko x3,7, którego trzeba nosić w plecaku ze stelażem A porównujemy do SX1 tylko ze względu na to że sami byliśmy nim zainteresowani, oba kosztują podobne pieniądze i są podobnych rozmiarów. Jakości i możliwości nie porównujemy bo to przecież bez sensu :razz:

Cytat Zamieszczone przez Crump Zobacz posta
    O ile wiem to do sx10 proponuja rowniez pokrowce (oczywiscie wieksze niz na male kompakciki). Poza tym obiektyw sie chowa a w lustrze masz zawsze dziub wystawiony:-?

Masz w tym duzo racji ale nie calkowita - jadac na wakacje oczekuje od aparatu rowniez krecenia filmikow, zblizen itd. Lustro za 1000-1500zl mi tego nie da.

Na pewno po jakims czasie trzeba bedzie zmienic na cos lepszego, moze po 3 latach wyjda nowe kompakty z jakoscia dzisiejszych luster?:razz: Wszystko zalezy od pieniedzy, jesli bede mial na tyle,zeby swobodnie kupic jeszcze obiektywy i ewentualnie kamere do tego to tak ale z takimi pieniedzmi nie ma sensu sie porywac na taki sprzet mysle
    Przed zakupem byłem w mega avansie, miałem w ręce SX10 obok leżał 450. Cała różnica we wielkości obiektywu. Korpus - na prawdę o bardzo podobnych rozmiarach. Wagowo - nie wiem czy czasem SXy nie są odrobinę cięższe. Jak pisałem wyżej argument, że lustro jest za wielkie, za ciężkie gdy się ktoś waha pomiędzy właśnie lustrem a SXem (czy innym mega-zoomem) nie ma tak naprawdę wielkiego znaczenia.
    Te zbliżenia to robiąc lustrem na max zbliżeniu w 12mpx, kadrując i rozciągając w paincie do wymaganych rozmiarów uzykasz chyba lepszą jakość niż to co widać na strzałach testowych z SXów
    Z filmowania w A610 (co prawda VGA) korzystałem tylko kilka razy. Być może dlatego, że jest dupna kompresja i 12min filmu zjada całą kartę 1GB. Osobiście mi ta opcja była zbyteczna - wolę nieruchome obrazy, a mam ten plus, że w razie potrzeby mogę się wspomóc kompaktem, który mimo zakupu 450D czasem się jeszcze przydaje. Lustro z opcją nagrywania filmów to faktycznie spory wydatek.
    Co do poprawy jakości kompaktów - wydaje mi się, że wszystko idzie w przeciwnym kierunku. SX1/10 - matryca mniejsza (a 2x więcej pikseli), obiektyw ciemniejszy niż w A610 (pomijam oczywiście różnicę zoomów 4-20 :-D).

Uprawnienia umieszczania postów