Strona 44 z 85 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agentj23 Zobacz posta
    Jest to tzw. bezpieczne cyfrowe powiększenie. Aparat przy tej opcji używa do zapisu materiału video tylko 2MP wycinka matrycy, czyli nie wykonuje żadnych operacji sztucznego powiększania obrazu przez interpolowanie pikseli.
    Lepiej wpasc na to pozniej niz wcale... Mowa o Canonie oczywiscie.
    Wlasnie tego brakowalo mi w S2 - matryca 5mpix, a nagrywanie video 640x480 i jak przekraczalem optyczny 12x wlaczal sie cyfrowy...
    Przeciez majac 5mpix, to nawet spokojnie by dalo rade uzyskac 48x w trybie video. 12x = 640x480, 24x = 1280x960, 48x = 2560x1920 czyli video w tym trybie mialo by skale prawie 1:1 pixela na matrycy (crop ze srodka w 640x480).

gandy
    Guest

Domyślnie

jako nowy użytkownik witam wszystkich,od kilku dni też jestem posiadaczem canona sx10,pierwsze zdjęcia nie są hmmm....zniewalające,powiem więcej,są słabe, ale choć nie jestem zbyt doświadczonym fotografem,to widzę,że aparat ma potencjał.Trzeba jednak pogrzebać w ustawieniach.Narazie jestem na poziomie auto.Poniżej jak się uda link do pierwszych fotek.
    http://hotimg25.fotki.com/p/a/83_4/81_86/proba-015.jpg
    ust:auto,max zoom opt,wczesny pochmurny ranek,z ręki,przez szybę w oknie,/iso 250/
    http://hotimg25.fotki.com/p/a/83_4/81_86/proba-016.jpg
    tu to samo tylko max zoom z cyfrowym

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ponieważ szykuja sie podwyżki, kupiłem SX10, niedługo napisze jakie sa moje odczucia. zdecydowałem sie na Canona a nie Panasa FZ28 ponieważ canon w kazdym tescie robi lepsze zdjecia a do tego robi lepsze filmy.

qenio
    Guest

Domyślnie

SX1 robi dobre zdjecia (jak na potrzeby amatora). Jednak trzeba unikac trybu auto, ktory po prostu przegina z ISO.
    Czy ktos wie, czy da sie w trybach automatycznych (sport itd.) ustawic aby ISO jednak osiagalo mniejsze wartosci?

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich an forum, zarejestrowałem się na tym forum, bo po przeczytaniu tego wątku nie kupiłbym Canon SX1, a nie żałuję tej decyzji.

1. Zdjęcia jak dla amatora są bardzo ładne, do mojego albumu w formacie 10x15 ideał, mogą być nawet przy ISO 800. oczywiście większe do ramki też wyjdą.
    2. Uniwersalność zoom'a powalająca (a czy ktoś będzie patrzył czy linia jest idealnie prosta, czy może odchylona 2mm to chyba w wypadku fotografii amatorskiej mało ważne).
    3. Sporo jeździmy z żona na wycieczki, dla nas ten aparat jest idealny (zdjęcia z bliska, a jak trzeba zabytki czy pejzaże z daleka uchwycić to jest nie problem)
    4. Baterie paluszki, podobno zły pomysł, ale... ile razy wam się skończyły baterie? Tu idziemy do kiosku i za 6-8 zł mam w miarę dobre baterie i robimy dalej zdjęcia.
    5.U mnie zarówno w rodzinie i jak wśród znajomych jestem pionierem z takim aparatem, wszyscy mają Canony 40D, 50D i 450D. Jak popatrzę na te osiągi z kitowymi obiektywami i te wielkie torby, a jak ktoś ma 3 obiektywy to szczerze współczuję. Oczywiście sam zastanawiałem się na Canonem 50D, ale to już nie ten przedział cenowy i musiałbym mieć do niego plecak. Zdjęcia oczywiście się z niego ładniejsze i nie mam tego zamiaru negować, ale czy ktoś to zobaczy w albumie??
    6. I na koniec filmy, FULL HD na telewizorze wyglądają przepięknie. Czasami słychać jak obiektyw dostraja ostrość na filmie, ale może oddam na gwarancji, żeby mi to poprawili. Jednak zawsze jak mam aparat mam i kamerę i to mi się niezmiernie bardzo podoba.

Reasumując za 1500-1700zł, mamy bardzo dobry aparat z możliwością nagrywania filmów w rozdzielczości Full HD. Jeśli ktoś ma pieniądze, planuje rozwijać swoje umiejętności to oczywiście polecam lustrzankę, ale nie tą za 1500-2000zł.

Acha, a pamiętam jak kiedyś byliśmy na wycieczce i gość z pół godziny kombinował, żeby w warunkach przełożyć obiektyw w lustrzance, tu nie ma tego problemu.

PS. Jak już ktoś się zdecydował na ten "słaby" jakby wynikało z opisu na forum aparat polecam do niego torbę LowePro Apex 110, kupiłem i jestem zadowolony wszystko mi się w nią mieści (przewody, tulipan, 2 filtry, zapasowe baterie, dodatkowa karta, pilot).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A i jeszcze był wątek dotyczący ładowarki jaką wybrać? Polecam Technoline BC-900, naprawdę wystarczy w zupełności i pięknie można dobierać sobie prądy ładowania i rozładowania dla każdej baterii.
    Ostatnio edytowane przez Dark Fox ; 12-01-2009 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Fox Zobacz posta
    Jak popatrzę na te osiągi z kitowymi obiektywami i te wielkie torby, a jak ktoś ma 3 obiektywy to szczerze współczuję. Oczywiście...
    nie zgadzam się, oprócz tego że sx1 ma ogniskową 25-500mm to nic nie przeważa na kożyć obiektywu z sx1 a kit, jeśli sądzisz że sx1 robi lepsze zdjęcia niż np. 450D + 18-55 to zobacz te zdjęcia i soie porównaj z tymi na testach.

http://canon-board.info/showthread.php?t=30159

sam mam sporo dobrych zdjęć z Kitu, jak się uporam z galeria to wrzuce w stopke link.
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

A i jeszcze było pytanie o ładowarkę, jaką używać? Ja polecam Technoline BC-900, można na niej wybierać prądy ładowania i rozładowywania każdej baterii.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Fox Zobacz posta
    Witam wszystkich an forum, zarejestrowałem się na tym forum, bo po przeczytaniu tego wątku nie kupiłbym Canon SX1, a nie żałuję tej decyzji.
    Przypomnę nieskromnie, że swój pierwszy post na tym forum napisałem w podobnym tonie. Rzeczywiście, gdyby opierać się tylko na wcześniejszych opiniach
    w tym wątku, to nie powinno się kupować SX1. Ale w miarę jak przybywa nowych właścicieli tego aparatu, ubywa "teoretyków, którzy z reguły są na "nie".

Do Twojej opinii mogę dodać, że jest to najbardziej uniwersalny kompakt jaki miałem kiedykolwiek. Robię nim zdjęcia w plenerze, w pomieszczeniach, nocne sceny miejskie a nawet wczoraj udało mi się zrobić super wyglądające zdjęcia fajerwerków WOŚP.

W sobotę zrobiłem kilkugodzinną sesję zdjęciową (około 200 -300 zdjęć) i zaledwie skasowałem jedno. Mimo, że fotografowałem również na sporym zoomie.
    Potwierdzam również wygodę z akumulatorkami. Zawsze mam trzy komplety ze sobą ale teraz chyba ograniczę się do jednego dodatkowego. Po prostu bardzo trudno skończyć jeden komplet. Średnio wymieniam baterie po 3 - 4 dniach, co zaczyna jako żywo przypominić użytkowanie komórki.

Domyślnie

Witam wszystkich,

od kilku dni posiadam Canona SX10. Przesiadłem się ze starej (ale dobrej) Minolty Z1. Na Minolcie zrobiłem chyba kilkadziesiąt tysięcy zdjęć, wszystko w trybach M, T, A, sporadycznie P. A więc znałem swoje potrzeby, i Canon SX10 spełnił je praktycznie wszystkie.

Głównym parametrem przy wyborze aparatu była gorąca stopka pod lampy dedykowane i zoom ponad 10x. A więc wybór mooocno się zawęził - większość ultrazoomów nie ma gorącej stopki, albo ma bez dedykacji (np. Fuji) i wali pełną mocą.

20x zoom - na początku myślałem, że to zbędny bajer, bo w minolcie z ogniskową 380mm aby zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki trzeba było ustawić czas migawki max 1/320s. Ale jakież było moje zdziwienie gdy Canonem zrobiłem nieporuszoną fotkę na maksymalnym zoomie przy czasie 1/40s! Oczywiście z ręki.

Podgląd histogramu na żywo i drabinka ekspozycji - dla mnie super sprawa. Może to nie żadna nowość, ale w Minolcie tego nie było.

Szumy - SX10 faktycznie mocno szumi. Ale mamy do dyspozycji 10 Mega pixeli. W Minolcie mam 3Mpixy, a przy ISO 400 szumi bardziej niż SX10 przy ISO 800! A które kompakty teraz nie szumią? Lustrzanki z niższej półki też nie zachwycają swoimi matrycami. Całe szczęście z szumami można sobie poradzić - program Neat Image bardzo w tym pomaga. Także śmiało można korzystać nawet z ISO 800.

Współpraca z lampą Speedlite 430EX - wszystko działa jak należy. Brak jedynie doświetlania AF. Filmów nie kręcę, więc odpuściłem sobie SX1, a za różnicę w cenie kupiłem sobie lampę z kabelkiem synchronizacyjnym. I teraz nie straszny brak światła w pomieszczeniach.

Zasilanie 4x akumulatorki AA - dla mnie istotna sprawa. Zarówno aparat jak i lampa zasilane są takimi samymi zestawami - więc nawet jak mi się wyczerpią akumulatorki to pożyczam sobie te z lampy. A ładowarkę mam jedną - BC - 700.

Generalnie aparat robi ładne fotki, zwłaszcza biorąc pod uwagę możliwości (20x Zoom) jak i cenę (~1100zł). I nie ma najmniejszego sensu porównywanie fotek z tymi zrobionymi lustrzankami zamieszczonym w galerii forum - do galerii zamieszcza się fotki dopieszczone - odszumione, poprawiony balans bieli, kontrast, wyostrzone itp. Najlepiej porównać sobie fotki oryginalne, bez żadnej obróbki. Na zagranicznych serwisach można zobaczyć cropy z SX10 w porównaniu do EOS 450D, np. tu: http://www.cameralabs.com/reviews/Ca..._results.shtml
    Komentować chyba nie trzeba...

SX10 to aparat niskobudżetowy ale o bardzo dużych możliwościach. W połączeniu z dedykowaną lampą błyskową daję naprawdę dobre rezultaty w pomieszczeniach z wykorzystaniem niskiej czułości. Aparat polecam.

Uzależniony

Domyślnie

Tak porównujesz Crop'y z SX10 IS z 450D+Kit ?
    Może powiesz jeszcze że SX10 IS jest lepszy ? To zobacz w zakładkę High ISO Noise w tym teście.

Strona 44 z 85 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów