Witam.
Ja do konwertowania jakiegokolwiek materiału video używam MediaCoder 0.6.2. Jest to mega kombajn z niesamowitymi możliwościami i jest darmowy. Umożliwia również zmianę kontenera bez rekompresji. Najpierw wybieramy plik MOV. Następnie w zakładce Video usawiam format H.264, obok zaznaczam Copy Video. Potem Container wybieram MP4. W zakładce Audio wybieram FAAC, Resample Original, Channel Original. Po prawej w zakładkach FAAC ustawiam opcję Quality, poniżej ustawiam suwak na maxa w prawo. I gotowe. Wciskamy F5. I po kilku, kilkunastu sekundach (zależy od długości materiału video i szybkości dysku) mamy gotowy plik MP4. Teraz każdy odtwarzacz odtworzy go bez problemu (oczywiście gdy w systemie są kodeki H.264 lub AVC-1). Ja polecam Media Player Classic HomeCinema - do tego odtwarzacza nie trzeba instalować żadnych kodeków, gdyż MPC-HC posiada je w sobie. Obciążenie procesora znikome pod warunkiem posiadania karty graficznej wspomagającej odtwarzanie MPEG-4 (AVC). Ja mam ATI Radeon HD3650. Obraz jest też dużo lepszej jakości. Polepszony kontrast i brak szumów w materiale video (tak szumów - występują przy filmowaniu przy świetle jednej świeczki). Jest to zasługa sprzętowego dekodowania przez specjalizowany procesor karty graficznej.
PS:
Zamiana do kontenera MKV nie jest najlepszym wyjściem, bo to jest stricte format do pirackich kopii filmów i nie jest wspierany przez żaden komercyjny program do obróbki wideo i potem jak się będzie chciało zrobić rodzinny filmik to trzeba znowu przerabiać. Kontener MP4 nie posiada tej wady.
Do tworzenia większego filmu z efektami przejścia z klipów polecam NeroVision. Osobiście tylko z tym programem nie miałem problemu. A problem polega na jakości. Oryginalny materiał z SX1 ma rozdzielczość 1920x1088 i te 1088 zamiast 1080 powoduje, że inne programy zniekształcają dolne linijki materiału video. Czy ktoś z użytkowników spotkał się z tym problemem? Może tylko ja tak mam? Proszę o komentarze, może podpowiedzi lub jakieś porady.
Pozdrawiam i życzę udanego transkodowania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiem, że można z tym sobie poradzić przy użyciu MediaCodera i w opcji Picture ustawić przycinanie Crop na wartość 1920x1080. Ale pociąga to za sobą konieczność rekodowania materiału, czyli sporo czasu i utratę danych, więc nie jest to dobre rozwiązanie, choć w oryginalnie strumień video jest bardzo nadmiarowy (ok. 40Mbps, gdy większość kamer HD w opcji HQ ma 24Mbps)...