Strona 41 z 85 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

agentj23
    Guest

Domyślnie

Witam.

Ja do konwertowania jakiegokolwiek materiału video używam MediaCoder 0.6.2. Jest to mega kombajn z niesamowitymi możliwościami i jest darmowy. Umożliwia również zmianę kontenera bez rekompresji. Najpierw wybieramy plik MOV. Następnie w zakładce Video usawiam format H.264, obok zaznaczam Copy Video. Potem Container wybieram MP4. W zakładce Audio wybieram FAAC, Resample Original, Channel Original. Po prawej w zakładkach FAAC ustawiam opcję Quality, poniżej ustawiam suwak na maxa w prawo. I gotowe. Wciskamy F5. I po kilku, kilkunastu sekundach (zależy od długości materiału video i szybkości dysku) mamy gotowy plik MP4. Teraz każdy odtwarzacz odtworzy go bez problemu (oczywiście gdy w systemie są kodeki H.264 lub AVC-1). Ja polecam Media Player Classic HomeCinema - do tego odtwarzacza nie trzeba instalować żadnych kodeków, gdyż MPC-HC posiada je w sobie. Obciążenie procesora znikome pod warunkiem posiadania karty graficznej wspomagającej odtwarzanie MPEG-4 (AVC). Ja mam ATI Radeon HD3650. Obraz jest też dużo lepszej jakości. Polepszony kontrast i brak szumów w materiale video (tak szumów - występują przy filmowaniu przy świetle jednej świeczki). Jest to zasługa sprzętowego dekodowania przez specjalizowany procesor karty graficznej.

PS:

Zamiana do kontenera MKV nie jest najlepszym wyjściem, bo to jest stricte format do pirackich kopii filmów i nie jest wspierany przez żaden komercyjny program do obróbki wideo i potem jak się będzie chciało zrobić rodzinny filmik to trzeba znowu przerabiać. Kontener MP4 nie posiada tej wady.

Do tworzenia większego filmu z efektami przejścia z klipów polecam NeroVision. Osobiście tylko z tym programem nie miałem problemu. A problem polega na jakości. Oryginalny materiał z SX1 ma rozdzielczość 1920x1088 i te 1088 zamiast 1080 powoduje, że inne programy zniekształcają dolne linijki materiału video. Czy ktoś z użytkowników spotkał się z tym problemem? Może tylko ja tak mam? Proszę o komentarze, może podpowiedzi lub jakieś porady.

Pozdrawiam i życzę udanego transkodowania.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wiem, że można z tym sobie poradzić przy użyciu MediaCodera i w opcji Picture ustawić przycinanie Crop na wartość 1920x1080. Ale pociąga to za sobą konieczność rekodowania materiału, czyli sporo czasu i utratę danych, więc nie jest to dobre rozwiązanie, choć w oryginalnie strumień video jest bardzo nadmiarowy (ok. 40Mbps, gdy większość kamer HD w opcji HQ ma 24Mbps)...
    Ostatnio edytowane przez agentj23 ; 07-01-2009 o 20:16 Powód: Automerged Doublepost

timon123
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
    a ty czytaj uważnie bo ja wyraźnie napisałem że nie wiem czy tak jest i nie sugeruje ze tak jest tylko że wydaje mi się. napisałem wcześniej o żywotności moich baterii w sx10 is. zadałem pytanie i czekałem na odpowiedź.
    Czytam uważnie Owszem zadałeś pytanie, ale zaraz potem sam sobie na nie odpowiedziałeś. Wszystko byłoby dobrze gdyby to co Ci się wydaje było prawdą, a tak to tylko niepotrzebnie rozsiewa się plotki. Nie miałem zamiaru Cię atakować, chodziło mi raczej o wyprowadzenie z błędu.

To jak z tym dcr-250? Wie ktoś czy jest jakiś sposób podłączenia tego poza czekaniem na to "coś" co wyprodukuje lensmate?

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agentj23 Zobacz posta
    Oryginalny materiał z SX1 ma rozdzielczość 1920x1088 i te 1088 zamiast 1080 powoduje, że inne programy zniekształcają dolne linijki materiału video. Czy ktoś z użytkowników spotkał się z tym problemem? Może tylko ja tak mam? Proszę o komentarze, może podpowiedzi lub jakieś porady.
    Dzięki za fajne podpowiedzi. Zastanawiam się jednak skąd Ci się bierze owe 1088. Sprawdzałem przed chwilą wszystkie oryginalne pliki z SX1 i wszystkie mają 1080.
    Wiem , że niektóre kodeki instalowane do nielinearnego montażu nieprawidłowo odczytują 1080 i dokładają na dole szary pasek 8 linii. Chodzi o to, że całkowita liczba linii wysokości musi być podzielna przez 16.
    Tu można o tym więcej poczytać i nawet jest HDpatch na tą przypadłość. Czy Ci pomoże zobaczymy
    http://www.hdtvtotal.com/module-page...#using_hdpatch

cheeba
    Guest

Domyślnie

Musze potwierdzić, to wynik media info:
    General

Complete name : /media/CANON_DC/DCIM/103CANON/MVI_0856.MOV

Format : MPEG-4

Format profile : QuickTime

Codec ID : qt

File size : 337 MiB

Duration : 1mn 5s

Overall bit rate : 43.0 Mbps

Encoded date : UTC 2009-01-06 13:45:40

Tagged date : UTC 2009-01-06 13:45:40

Video

Format : AVC

Format/Info : Advanced Video Codec

Format profile : Baseline@L5.0

Format settings, CABAC : No

Format settings, ReFrames : 1 frame

Codec ID : avc1

Codec ID/Info : Advanced Video Coding

Bit rate mode : Variable

Bit rate : 41.6 Mbps

Width : 1 920 pixels

Height : 1 088 pixels

Display aspect ratio : 16/9

Frame rate mode : Constant

Frame rate : 30.000 fps

Resolution : 24 bits

Colorimetry : 4:2:0

Scan type : Progressive

Bits/(Pixel*Frame) : 0.664

Stream size : 326 MiB (97%)

Audio

Format : PCM

Format settings, Endianness : Little

Format settings, Sign : Signed

Codec ID : sowt

Bit rate mode : Constant

Bit rate : 1 411.2 Kbps

Channel(s) : 2 channels

Sampling rate : 44.1 KHz

Resolution : 16 bits

Stream size : 11.1 MiB (3%)

Ostatnio edytowane przez cheeba ; 07-01-2009 o 22:22

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheeba Zobacz posta
    Musze potwierdzić, to wynik media info:
    I tak i i nie.
    W details file jest 1920X1088 a prawej w properties 1920X1080

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, mianowicie, jaką można włożyć kartę pamięci do SX1. Chodzi mi głównie o parametry szybkości zapisu, pojemność, firma. Wiadomo że jak włożymy 15MB/s to będzie działało, ale może ktoś wkładał wolniejsze karty. Cała sprawa się opiera o kręcenie filmów HD. Myślę że przyda się wielu osobom ta informacja. Im szybsza karta tym droższa, więc, po co przepłacać na prędkości której i tak nie wykorzystamy a pieniądze zostaną zaoszczędzone. Lepiej zainwestować szczególnie w SX1 w wolniejszą kartę i o większej pojemności niż szybszą a mniej pojemną. Oczywiście w kartę która będzie odpowiednio szybka by wszystko poprawnie działało.

Domyślnie

No właśnie zadałem to samo pytanie jakiś czas temu odnośnie SX 10 i nie otrzymałem odpowiedzi. A zamierzam zakupić SanDiska SD 15 MB/s zapis/odczyt pojemność 8GB.
    http://www.komputronik.pl/Pamiec_Fla...elny,id,58044/
    Szybszej do SX 10 chyba nie ma sensu ?

Sokallo
    Guest

Domyślnie

Czy ktoś z Was napotkał się na jakieś dodatki do SX10(oprócz filtrów) ??
    Ostatnio edytowane przez Sokallo ; 08-01-2009 o 23:41

cheeba
    Guest

Domyślnie

Odnośnie kart to 15 MB/s do SX10 to i tak lekka przesada, ja na chwile obecną używam:
    Kingston SDC 4GB Micro SD High Capacity Class 4
    i o dziwo wystarcza do zapisu filmu w HD (SX1), więc chyba nie ma sęsu przepłacać.
    Ostatnio edytowane przez cheeba ; 09-01-2009 o 00:33

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

jeśli się nie mylę to do zapisu filmów w SX1 wystarczy transfer na poziomie 5-6 MB/sek. Ale karta C4 raczej nie wystarczy do zdjęć seryjnych 4fps i max rozdzielczości

Strona 41 z 85 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów