Cytat Zamieszczone przez Darkovski Zobacz posta
Ja sam robię zdjęcia i jak chyba większość po prostu na imprezach, spacerach, wycieczkach, urlopach. Zdjęcie ma być jasne ostre i niezaszumione. Zgrywam je na dysk i oglądam nie przypatruje się w każdym zdjęciu jakie ma aberacje czy jest beczkowate i takie tam. Liczy się ogół zdjęcia, sytuacja i wspomnienie a nie to by każde było doskonałe i wydać na to majątek. Sam widziałem wiele zdjęć z luster znajomych którzy kupili ją bo jest taka moda. Naprawdę często te zdjęcia na jednej imprezie są gorsze od zdjęć z mojej małpki. Więc współczuje tym co czytają takie wypowiedzi w stylu za te pieniądze to kup lustro. Idą i je kupują licząc na to żę z kitem zawojuje świat a lustro za nich zrobi super zdjęcie. To ja bym radził kup SX dołóż na literaturę i poucz się a na pewno i Sx zrobi super zdjęcia i nagra fajny filmik.
Znakomicie to ująłeś. Nic dodać i nic ująć. Z wyboru aparatu robi się kolejny temat do zamartwiania, do nie wiadomo jakich problemów. Do Twojego podsumowania wydatków na lustrzankę dodałbym jeszcze cenę "małpy" czy taniego kompakta - bo przecież szkoda na imprezy rodzinne czy grilla taszczyć wszystko co się kupiło z taki mozołem. Kilku moich kumpli fotografików ma jeszcze jakieś tam "mju" czy równie ciekawe ustrojstwa do zdjątek 'normalnych".

A tak przy okazji kolejnych wpisów na forum widzę, że rodzi się zupełnie nie do rozstrzygnięcia spór o przykładowe fotki. "Te są wybrane, te przerobione itd..." Wydaje mi się, ze widziałem wiarygodne testy w tych samych warunkach przy różnym iso, wystarczy tylko poszukać. Do zdjęć zwykłych uzytkowników trzeba byloby chyba posadzić dodatkowego komentatora. Tu była mgła, światlo było słabe czy warunki do złożenia trudne. Chodzi mi o to, ze sam wybór zdjęc jest ich pewną intepretacją - i jest subiektywny. Wychodzi na to, że podjęcie decyzji to sprawa najtrudniejsza a i tak, jak to w życiu, bedzie się jej żalować.