Strona 37 z 85 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Teddy58, mógłyś wrzucić parę linków do swoich zdjęć w pełnym rozmiarze, szczególnie zrobionych na wysokich ISO od 400 wzwyż. Pomogłoby to tym którzy noszą się z zamiarem kupna tego aparatu.
    Można wysnuć taki subiektywny wniosek, że ci którzy spodziewali się cudów po CMOS'ie w stosunku do CCD o rozmiarach 1/2,3 cala nieco się zawiedli. Pytanie czy czasem wymagania nie były zbyt daleko idące.

Cytat Zamieszczone przez rosim
    Przynajmniej nie mam obaw, że dłuższe kręcenie filmów aparatem zniszczy jego matrycę, a chyba zbyt korzystne dla takiej matrycy to nie jest, ale może się mylę.
    Cytat Zamieszczone przez Teddy58
    I na koniec ponawiam pytanie. czy opinia o szybszym zużywaniu się matrycy ma jakieś oparcie w faktach, bo na razie są to tylko zarzuty ad personam. Piszmy o konkretach.
    Jakoś nie zauważyłem żeby wypowiedź Rosima, dotyczyła jakiejkolwiek persony, widzę tylko obawę, na dodatek zakładając jej niezasadność.
    Co do zużywania się matrycy przy filmowaniu, uważam, że można by się było zacząć zastanawiać nad tym problemem, gdyby aparatu używano do monitoringu 24h/dobę, a tak, no cóż wszystko się szybciej zużywa jak się używa, chociaż psuć się częsciej psuje, jak się mało używa, ot taki paradoks poparty osobistym doświadczeniem.
    Wniosek który mi się nasuwa, to korzystać bez obaw i stresu, najcześciej zanim się sprzęt popsuje i tak będziemy się rozglądać za nowszym.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 05-01-2009 o 16:41

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teddy58 Zobacz posta
    ad1. A ja jestem Polak mały.

ad2. Od kiedy są takie mozliwości. A bajer to może dla Ciebie.

ad3. Jeżeli piszą bzdury nie mające żadnego oparcia w faktach to są to bzdury.
    możliwości są, ale nie przekonasz nikogo że nagle aparat cyfrowy zastąpi kamere, nepewno nie odda takiej jakości jak kamera

hmm, nie mające oparcia w faktach, a to że są właścicielami nie wystraczy ?
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

tadi
    Guest

Domyślnie

Teddy58, daj jakies zdjęcia do obejrzenia.To co widziałem nie zrobilo na mnie wrazenia. Jesli chodzi o video to Sx1 ma chyba najlepsze jakie widziałem,jesli chodzi o ogół, dzwięk,zoom podczas filmu. Spokojnie można używac jak kamere.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
    możliwości są, ale nie przekonasz nikogo że nagle aparat cyfrowy zastąpi kamere, nepewno nie odda takiej jakości jak kamera

hmm, nie mające oparcia w faktach, a to że są właścicielami nie wystraczy ?
    Nie chcę się kłócić ale nie wiesz o czym piszesz. Jaki aparat - jaką kamerę. Używasz pojęć tak rozległych, że to nie jest zupełnie dyskusja.
    Kamerę VHS, SVHS, DVCPro, DVCam ? - tak zastąpi na luzie z racji liczby liń, które "piszą" te kamery. Musiałby tu nastąpić odrobinę bardziej skomplikowany wywód na temat standardów tv (ale 99,9 procent użytkowników forum to zna).
    Canon ma duży strumień ponadwymiarowych informacji i wierz mi, że jest to bardzo dobry obraz (oceną jakości obrazu tv i multimediów zajmuję się zawodowo każdego dnia). Co to znaczy, że nie potrafi oddać "jakości jak kamera" ? Możesz to jakoś wyjaśnić?

Jeśli chodz o Canona w filmowaniu hd jego problemem jest bardzo mały (tak!) rozmiar. Trudno operować stabilnie ale i to prz dużej dozie wprawy da się przeskoczyć.
    Powiem jeszcze raz - to na serio jest to 1920 na 1080, plastyczny obraz z pełną głębią (choć niektórzy twierdzą inaczej).

I na koniec zostawiłem sobie Twój argument ...a to że są właścicielami nie wystraczy ?

Mam wielu znajomych, którzy maja komórki z milionami buzerów - tylko ich nie znają i z komórek tylko dzwonią. Bo takie mają potrzeby....

Argument taki jak inny.

I zupełnie szczerze. Nikogo nie chce przekonywać do tego aparatu. Próbkami iso, zdjęciami testowymi i całą resztą. Dla mnie aparat jest do zdjęć i w przypadku Canona też do filmów. Kiedyś pytałem mojego kolegę fotografika, który zawodowo fotografuje przyrodę o jakiś model aparatu. Popatrzył na mnie z usmiechem i powedział - każdy aparat jest na tyle dobry na ile jest on dobry dla ciebie. Cała reszta, testy, recenzje można sobie o tyłek rozbić. Lepiej, żebyś myslał o tym co chcesz fotografować.
    Dlatego szanuję wszystkie marki i modele, każda w sobie coś ma i dla swoich właściceli jest małym Świętym Graalem. Ale ponad wszystko nie cierpię, gdy pisze się głupoty. Na byle jaki temat. SX1 też

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teddy58 Zobacz posta

Mam wielu znajomych, którzy maja komórki z milionami buzerów - tylko ich nie znają i z komórek tylko dzwonią. Bo takie mają potrzeby....
    jesteśmy tu po to aby je poznać

myśle że ta dyskusja nie ma sensu, chodzi tylko o to zebyś nie pisał że wypowiedzi innych to bzdury, bo nie zawsze tak jest, każdy ma swoje zdanie i swoje doświadczenie, każdy porównuje do czego innego, jedna osoba ma dłuższe kontakty z lustrzankami to dla niej ten aparat jest do niczego, a osoby które jak narazie fotografowały zwykłą starą "małpką" i do tego na auto to ten aparat jest rewelacyjny, zależy kt0 z jakiego punktu widzenia patrzy.

Oczywiście Pozdrwiam
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 05-01-2009 o 20:32

Crump
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
    możliwości są, ale nie przekonasz nikogo że nagle aparat cyfrowy zastąpi kamere, napewno nie odda takiej jakości jak kamera
    A kto pisze,że aparat ma zastąpić kamerę? Dla mnie jest to bardzo użyteczny dodatek gdyż na kamerę mnie nie stać poza tym nie nagrywam tym programów do telewizji a krótkie filmiki np jak dorasta mój syn. Gdyby nie możliwość nagrywania ich aparatem, w tym momencie nie miałbym żadnych uchwyconych ruchomych chwil a tak mam ich mnóstwo i połącząc je w jeden większy film wychodzi bardzo miłe wspomnienie.

Widzę, że w większości panuje tu przekonanie, że te wszystkie dodatki do aparatów są zbędne i tak np telefon służy do dzwonienia a nie robienia zdjęć - owszem lecz aparatu nie masz przy sobie zawsze a telefon tak i nie raz nim zrobiłem bardzo fajne zdjęcie mimo tego iż jakość jest nie najlepsza. Dokładnie tak samo jest z filmikami w aparacie a jeszcze jak sie je ma w formacie HD to dlaczego nie?

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crump Zobacz posta
    Dokładnie tak samo jest z filmikami w aparacie a jeszcze jak sie je ma w formacie HD to dlaczego nie?
    nikt tu nie przeczy że to wada, oczywiście jest to duża zaleta.

Pzdr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Można wysnuć taki subiektywny wniosek, że ci którzy spodziewali się cudów po CMOS'ie w stosunku do CCD o rozmiarach 1/2,3 cala nieco się zawiedli. Pytanie czy czasem wymagania nie były zbyt daleko idące.
    I tu się muszę z tobą w 100% zgodzić Sam zamierzam kupić SX1. Od dawna było wiadomo że będzie taki aparat i jaką będzie miał matryce. Myślałem tak jak taka matryca to zdjęcia jakości lustrzanki z super zoomem i do tego filmy HD no nie Pana Boga za nogi złapałem na to czekałem o obiektywie szerokokątnym nie wspomnę. A tu takie rozczarowanie cmos a zdjęcia jak z kompaktu czytam na forach a tu jeden mądrzejszy od drugiego aberacje, szumy nie do przyjęcia w ogóle lipa. EOS 450D i tylko to inaczej się nie opłaca. A czy ktoś się zastanowił ile by kosztowała lustrzanka z obiektywem i do ogniskowej ponad 500 i do tego dodatkowy akumulator nie wspomnę o kamerze full HD to ja policzę:
    1 Canon EOS 450D + ob. 17-85 IS + 70-300 IS cena 4289 zł lub troszkę taniej Canon EOS 450D + ob. 18-55 IS + 55-250 IS cena 2899 zł
    2 Canon LP-E5 akumulator cena 179 zł
    3 Canon HF100 Full HD kamera 2089 zł
    cena łączna 5167 zł do 6557 zł

Więc jak można porównywać aparat SX1 za 1600zł z takimi zestawami bo do tego to często się sprowadza. Kupno 450D z kitem to dopiero początek bardzo długiej drogi, dodam drogiej drogi. I czy jest aż tak ogromna różnica w jakości by dopłacać takie pieniądze?

Doszedłem do takiego wniosku a jakość zdjęć też nie jest mi obojętna. Po co mia naprawdę lustro do którego będę ciągle coś dokupował choć lans niezły, skarbonka też. Kamera full HD gdzie w roku nakręcam ok 1h nagrania. Mam teraz analogową i tak to wychodzi. Jak człowiek za dużo na jakiejś imprezie ponagrywa to nikt, nawet ja tego później oglądać nie chce bo za długie. A z tą jakością to jest jak jest, myślę że brakuje Sx-om trochę do luster ale zawsze coś za coś. Duży zoom, szeroki kąt, filmy fullHD kosztem niestety troszkę jakości zdjęć.
    Większość z moich znajomych jak nie prawie wszyscy nie zauważyli by nawet czy jakieś zdjęcie jest zrobione lustrem, sx-em czy głupią małpką. Ja sam robię zdjęcia i jak chyba większość po prostu na imprezach, spacerach, wycieczkach, urlopach. Zdjęcie ma być jasne ostre i niezaszumione. Zgrywam je na dysk i oglądam nie przypatruje się w każdym zdjęciu jakie ma aberacje czy jest beczkowate i takie tam. Liczy się ogół zdjęcia, sytuacja i wspomnienie a nie to by każde było doskonałe i wydać na to majątek. Sam widziałem wiele zdjęć z luster znajomych którzy kupili ją bo jest taka moda. Naprawdę często te zdjęcia na jednej imprezie są gorsze od zdjęć z mojej małpki. Więc współczuje tym co czytają takie wypowiedzi w stylu za te pieniądze to kup lustro. Idą i je kupują licząc na to żę z kitem zawojuje świat a lustro za nich zrobi super zdjęcie. To ja bym radził kup SX dołóż na literaturę i poucz się a na pewno i Sx zrobi super zdjęcia i nagra fajny filmik.

szymura proszę daj już spokój z tym namawianiem do lustrzanek, naprawdę się cieszę, że ty się cieszysz ze swojego wyboru. Nie każdemu do życia jest potrzebna perfekcyjna jakość zdjęć a bardziej wolą uniwersalność. Większość ludzi nie rozczula się nad zdjęciami tylko je pstrykają a później wspominają chwile.

Bardzo miło, że są takie recenzję jak ATIK28 czy Teddy58 i innych ludzi, którzy mają ten aparat i mogą coś o nim powiedzieć. Sprzeczki, po co ci w telefonie aparat czy inne takie porównania do niczego nie prowadzą. Piszmy jak robić, aby zdjęcia były udane, o zaletach i wadach aparatu, ale faktycznych wynikających z użytkowania a nie z teorii. Aparat już jest dostępny i nie musimy kierować się domysłami tylko faktami.

tadi
    Guest

Domyślnie

Właśnie prośba do mających canona sx1, poprosilbym o zdjęcia ale w oryginalnym rozmiarze z exif. Wiadomo kompakt czy lustrzanka ma swoje zalety i wady. Nie ma co sie kłócić, prosze o przykłady..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

1-Kręcenie filmów nie zużywa matrycy. Przecież matryca i tak cały czas pracuje na podglądzie.
    2-Wrzućcie gdzieś zdjęcia w pełnym rozmiarze prosto z aparatu, szczególnie robione przy 20x zoomie, np. ptaków, ludzi, budynków. Te co widziałem w sieci są kiepskie.

Strona 37 z 85 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów