I tu się muszę z tobą w 100% zgodzić Sam zamierzam kupić SX1. Od dawna było wiadomo że będzie taki aparat i jaką będzie miał matryce. Myślałem tak jak taka matryca to zdjęcia jakości lustrzanki z super zoomem i do tego filmy HD no nie Pana Boga za nogi złapałem na to czekałem o obiektywie szerokokątnym nie wspomnę. A tu takie rozczarowanie cmos a zdjęcia jak z kompaktu czytam na forach a tu jeden mądrzejszy od drugiego aberacje, szumy nie do przyjęcia w ogóle lipa. EOS 450D i tylko to inaczej się nie opłaca. A czy ktoś się zastanowił ile by kosztowała lustrzanka z obiektywem i do ogniskowej ponad 500 i do tego dodatkowy akumulator nie wspomnę o kamerze full HD to ja policzę:
1 Canon EOS 450D + ob. 17-85 IS + 70-300 IS cena 4289 zł lub troszkę taniej Canon EOS 450D + ob. 18-55 IS + 55-250 IS cena 2899 zł
2 Canon LP-E5 akumulator cena 179 zł
3 Canon HF100 Full HD kamera 2089 zł
cena łączna 5167 zł do 6557 zł
Więc jak można porównywać aparat SX1 za 1600zł z takimi zestawami bo do tego to często się sprowadza. Kupno 450D z kitem to dopiero początek bardzo długiej drogi, dodam drogiej drogi. I czy jest aż tak ogromna różnica w jakości by dopłacać takie pieniądze?
Doszedłem do takiego wniosku a jakość zdjęć też nie jest mi obojętna. Po co mia naprawdę lustro do którego będę ciągle coś dokupował choć lans niezły, skarbonka też. Kamera full HD gdzie w roku nakręcam ok 1h nagrania. Mam teraz analogową i tak to wychodzi. Jak człowiek za dużo na jakiejś imprezie ponagrywa to nikt, nawet ja tego później oglądać nie chce bo za długie. A z tą jakością to jest jak jest, myślę że brakuje Sx-om trochę do luster ale zawsze coś za coś. Duży zoom, szeroki kąt, filmy fullHD kosztem niestety troszkę jakości zdjęć.
Większość z moich znajomych jak nie prawie wszyscy nie zauważyli by nawet czy jakieś zdjęcie jest zrobione lustrem, sx-em czy głupią małpką. Ja sam robię zdjęcia i jak chyba większość po prostu na imprezach, spacerach, wycieczkach, urlopach. Zdjęcie ma być jasne ostre i niezaszumione. Zgrywam je na dysk i oglądam nie przypatruje się w każdym zdjęciu jakie ma aberacje czy jest beczkowate i takie tam. Liczy się ogół zdjęcia, sytuacja i wspomnienie a nie to by każde było doskonałe i wydać na to majątek. Sam widziałem wiele zdjęć z luster znajomych którzy kupili ją bo jest taka moda. Naprawdę często te zdjęcia na jednej imprezie są gorsze od zdjęć z mojej małpki. Więc współczuje tym co czytają takie wypowiedzi w stylu za te pieniądze to kup lustro. Idą i je kupują licząc na to żę z kitem zawojuje świat a lustro za nich zrobi super zdjęcie. To ja bym radził kup SX dołóż na literaturę i poucz się a na pewno i Sx zrobi super zdjęcia i nagra fajny filmik.
szymura proszę daj już spokój z tym namawianiem do lustrzanek, naprawdę się cieszę, że ty się cieszysz ze swojego wyboru. Nie każdemu do życia jest potrzebna perfekcyjna jakość zdjęć a bardziej wolą uniwersalność. Większość ludzi nie rozczula się nad zdjęciami tylko je pstrykają a później wspominają chwile.
Bardzo miło, że są takie recenzję jak ATIK28 czy Teddy58 i innych ludzi, którzy mają ten aparat i mogą coś o nim powiedzieć. Sprzeczki, po co ci w telefonie aparat czy inne takie porównania do niczego nie prowadzą. Piszmy jak robić, aby zdjęcia były udane, o zaletach i wadach aparatu, ale faktycznych wynikających z użytkowania a nie z teorii. Aparat już jest dostępny i nie musimy kierować się domysłami tylko faktami.