Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam wszystkich
    Śledzę ten wątek od początku i z postu na post czekam na jakieś sensowne informacje na temat tytułowych aparatów. A tu co opinie: zdjęcia fatalne duże aberacje szumy nie do przyjęcia. Czy ktoś piszący takie opinie chociaż trochę pobawił się aparatem nie mówie tu o opcji on/off- auto i pstryk. A może pisząc tak nie widzieli całego zdjęcia tylko zawsze w 1/1 czyli Full Size, a nie dopasowują do okna. Bo wtedy faktycznie widać jakieś niedociągnięcia.
    Ja zawsze ustawiam właśnie dopasowując do okna i nie mam takich problemów jak aberacja chromatyczna na szczycie budynku grubości 2 pixelii ciagnące się przez 3 cm.

Cytat Zamieszczone przez Blizzard997 Zobacz posta
    dziś 4h temu nabyłem mój nowy sprzęt - SX10. Nie trzeszczy i skrzypi, daje wrażenie masywnego. Pierwsze zdjęcia niezbyt udane (w mieszkaniu) dużo poruszonych chyba ze lampy używam, domyślam się ze to kwestia praktyki...
    Bizzard jak się lampy nie włączy to aparat śrubuje parametry żęby wykonać "udane" zdjęcia tzn doświetlone. Podnosi czułość ISO przez co są większe szumy, mniej szczegółow, wydłuża czas ekspozycji przez co jest większe prawdopodobieństwo poruszonych zdjęć a do tego barwy są jeszcze kiepskie. Jak robisz zdjęcia w pomieczeniach ustaw sobie na pozycję TV ustaw iso 80 czas migawki na 1/40s włącz lampę i w większości przypadków powinno być ok. Jak będą jeszcze za ciemne to ustaw 1/30s jak za jasne to 1/50s. Masz stabilizację więc nie powinny być zdjęcia poruszone a barwy będą dużo żywe, obraz ostry.

Cytat Zamieszczone przez tadi Zobacz posta
    Też się zastanwialem nad sx10, sx1. Ale zdjęcia są po prostu słabe. Przy iso 80 jeszcze dobra jakosc, powyżej nie do zaakceptowania. Z lustrzanki jakość zdjęć mi odpowiada tylko przydaje się czasami możliwość nakręcenia filmu.. na Nikona D90 mnie nie stać.( i tak filmy z niego są gorsze od tych w lepszych kompaktach)
    tadi czy ty widziałeś przedział zdjęć z sx1 czy 10 te same od iso 80 do 1600 przecież do 200 iso są prawie takie same a 400 myślę że nie ma się czego czepiać. Pamiętaj to jest kompakt i tylko kompakt. Poszukaj sobie na necie zdjęć z tych aparatów naprawde jest ich już dużo i wtedy wydawaj opinie. Znajdź zdjęcia z innego kompaktu które będą idalne. Jeśli myślisz żę jak kupisz lustro z kitem to każde twoje zdjęcie będzie jak dzieło sztuki rodem z tych na forach fotograficznych to się grubo mylisz. Przecież te zdjęcia z lustrzanek są wyselekcjonowane jak znajdą już te najlepsze obrabiają w nich: kadr, kolory, wyostrzają itd. Poniżej podałem link do kolejnego testu canona SX10 zapoznaj się z nim napewno nie zaszkodzi.

Nie twierdzę że aparaty SX1 i SX10 są bez wad, każdy jakieś ma.

Poniżej kolejny test Canona SX10

http://www.digitalcamerareview.com/d...powershot+sx10

Jeszcze jedno nie tajemnicą jest że Canony z nowej serii zapisują filmy w formacie MOV. Niestety stacjonarne dvd nie odczytują takich plików. Czy zna ktoś może jakiś naprawdę dobry program do konwersji z mov do avi czy DVD bez straty jakoścci a jak stracić to jak najmniej.

tadi
    Guest

Domyślnie

Miałem Canon S5 i wydaje mi się jak je teraz porównuje, że są lepsze niż z sx10.(tylko w iso 80 robiłem) Chcialem kupić coś lepszego od tego co miałem.
    Przybywa mln pikseli, zooma a jakość pozostaje ta sama lub gorsza.. Szkoda

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadi Zobacz posta
    Miałem Canon S5 i wydaje mi się jak je teraz porównuje, że są lepsze niż z sx10.(tylko w iso 80 robiłem) Chcialem kupić coś lepszego od tego co miałem.
    Przybywa mln pikseli, zooma a jakość pozostaje ta sama lub gorsza.. Szkoda
    To po co ci wieksze iso skoro do tej pory radziłeś sobie z 80-tką a tu do 200 masz bez zmian a przy 400 spokojnie szumy do przyjęcia. A co z tą jakością to niestety masz racje ja też spodziewałem się czegoś więcej ale mamy co mamy, zawsze coś za coś masz szerokokątny obiektyw, zoom x20, filmy full HD.

Rosim szkoda tylko że wszystkie są w małej rozdziałce i już ładnie obrobione gdyby były surowe monżna by o nich coś powiedzieć

Crump z testem aparatu to nie ma być wiadomo co piszą tylko jak zdjęcia wychodzą. Szczerze mówiąc to nawet nie patrzałem do tej tabelki. Ale z powodu błachego błędu nie można pisać że nie wiedzą o czym piszą i że cały test jest bee.

tadi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkovski Zobacz posta
    To po co ci wieksze iso skoro do tej pory radziłeś sobie z 80-tką a tu do 200 masz bez zmian a przy 400 spokojnie szumy do przyjęcia. A co z tą jakością to niestety masz racje ja też spodziewałem się czegoś więcej ale mamy co mamy, zawsze coś za coś masz szerokokątny obiektyw, zoom x20, filmy full HD.
    Własnie dlatego robilem przy iso 80 bo przy tej czulości jakoś zdjęc jest zadowalająca. Przy 200 to sorry ale widac różnicę, 400 nie nadaje sie do niczego...

cheeba
    Guest

Domyślnie

Czy zna ktoś może jakiś naprawdę dobry program do konwersji z mov do avi czy DVD bez straty jakoścci a jak stracić to jak najmniej.
    Mogę polecić "Avidemux" tym bardziej że jest darmowy i działa na różnych platformach.

Domyślnie

Czy zna ktoś może jakiś naprawdę dobry program do konwersji z mov do avi czy DVD bez straty jakoścci a jak stracić to jak najmniej.
    Cytat Zamieszczone przez cheeba Zobacz posta
    Mogę polecić "Avidemux" tym bardziej że jest darmowy i działa na różnych platformach.
    Co do filmów to dodam że jest to czysty H264. Quicktime jest tylko kontenerem i można to zmienić na MKV, MPG czy AVI bez rekompresji ( o kontenerach polecam poczytyć na wikipedii ). Zresztą bitrate jest i tak sporo wyższe niż zalecane przy hdvdv czy bluray, więc jeśli ktoś już będzie chciał zrobić sobie płytę do odtwarzacza hd to i tak będzie to przerabiał. Natomiast archiwa można trzymać w quicktimie bo i tak większość programów do edycji wideo go rozpoznaje. Do odtwarzania na kompie najlepiej przenieść do mkv działa płynnie - na samych prockach. Żeby odtwarzać sprzętowo na karcie graficznej pod Powerdvd trzeba przenieść do mpg ( TS jak kto woli ). Swoją drogą to jest niezła abstrakcja z tymi kontenerami

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez housik Zobacz posta
    Co do filmów to dodam że jest to czysty H264. Quicktime jest tylko kontenerem i można to zmienić na MKV, MPG czy AVI bez rekompresji ( o kontenerach polecam poczytyć na wikipedii ).
    Nie no to pięknie na taką odpowiedź chyba wszyscy czekali. A o tej wikipedii to trzeba było już pojechać po całości i napisać poszukajcie w internecie. Przeczytałem o tym H264 i dla mnie to masło maślane. A kontener to najbardziej mi się kojarzy z tym do piwa.

Proszę bardziej o konkrety, jakim programem lub w jaki sposób, więcej szczegółów może jakiś link do strony artykułu, co by to wszystko wyjaśnił. Jestem żywo zainteresowany tematem i myślę że nie tylko ja, takie informację przydadzą się nie jednej osobie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poniżej link do zdjęć SX1 co prawda nie w pełnej rozdziałce ale myślę że całkiem całkiem.

http://www.stevesforums.com/forums/v...47&forum_id=15
    Ostatnio edytowane przez Darkovski ; 06-01-2009 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Proszę bardziej o konkrety, jakim programem lub w jaki sposób, więcej szczegółów może jakiś link do strony artykułu, co by to wszystko wyjaśnił. Jestem żywo zainteresowany tematem i myślę że nie tylko ja, takie informację przydadzą się nie jednej osobie.

http://www.stevesforums.com/forums/v...47&forum_id=15
    Oto najprostszy z możliwych przepis na konwersję mov na mkv

Ściągnąć bezpłatny programik MKVToolnix z tego linku http://www.mkv-converter.com/free-mkv-converter.html

Plik mov przeciągnąć do górnego okna Input files, zaznaczyć, w dolnym okienku Output filename wybrać katalog docelowy, gdzie chcemy mieć plik mkv.

Przyciskamy - Start muxing i.......gotowe

I to by było na tyle.:-D Nie takie straszne - prawda?

rainlow
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Canona SX1 mam od 4 tygodni.
    Najpierw kupiłem potem pomyślałem ..boshe jaki on duży!
    Wiem, to zaleta, jednak dla osoby która ma już dosyć noszenia osobnego pokrowca to powrót do rzeczy skreślonej.
    No ale cóż. Mój poprzednik sprzedany (Panasonic TZ5) a nowy SX1 już się zadomowił.

Aparatami robię zdjęcia już dosyć długo, kilkanaście już ich było, jestem amatorem który lubi się pobawić.

SX1, cholipa spodziewałem się więcej. Ogólnie teraz po opadnięciu emocji nie jest źle, a nawet pokuszę się o stwierdzenie jest dobrze, ale zawsze pozostanie - ALE.....
    Czasami zdjęcia wychodzą jakieś "mleczne", zaszumione lub nieostre ale w poprzednikach było gorzej.

Mnogość funkcji i możliwości aparatu powoduje, że trzeba się uczyć go wykorzystywać jednak wtedy chyba nie będzie możliwości zrobienia złego zdjęcia.
    Zoom x 20 działa bardzo szybko i nie zauważyłem drastycznego spadku jasności przy max zoom. Aparat bardzo ładnie reaguje na zmianę jakichkolwiek nastaw co widać na ekranikach. W poprzednikach nie widać było praktycznie żadnych różnic.
    Aparat bardzo szybki. Szybko się włącza, szybko jest gotowy do błyśnięcia lampą, szybko ostrzy a jak nie ostrzy to zawsze jest manual focus.
    Technicznie, początkowo, przyczepiałem się do obrotowego kółka nastaw, że jest mało dokładny i wogóle ..ale teraz nie zamienił bym na inne rozwiązanie.

Współpraca z wszystkimi moimi akumulatorkami 1800,2100, 2700 jest b.bobra!
    Aparat mojego syna nie chce się włączyć na zużytych bateriach a w SX1 działają jeszcze parę godzin.
    Na naładowanych bateriach 2700 bawię się już 6 dzień, łącznie około 14h pracy aparatu.

Bardzo ładnie się pstryka autoportrety dzięki dołączonemu pilotowi.

A teraz to co mi się podoba najbardziej ..jakość filmów. Rewelka. Na monitorze jak i na tv 32" wyglądają poprostu niesamowicie. Ostrość, naświetlenie (nawet w ciemnym pokoju) czysty dźwięk stereo, prawie niesłyszalny zoom (przy ciszy słychać delikatny szum podczas pracy zoomu).
    Małą wadą jest to, że bardzo często filmów nie idzie oglądać ze względu na moc komputera potrzebną do wyświetlenia takiej ilości danych. Najczęściej z filmu mamy pokaz slajdów.

Jako kolejne małe wady jakie znalazłem to chwyt aparatu gdzie mieszczą się baterie, w moim przypadku jest on delikatnie źle spasowany i skrzypi przy mocnym chwycie oraz mocowanie wyświetlacza który czasami delikatnie poruszony wyłącza się lub zamknięty powoduje obracanie się obrazu (do góry nogami) we wizjerze.

Pewnie wyszło masło maślane ale na szybko ciężko coś logicznego skleić.
    Mam nadzieję, że będzie przydatne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie no to pięknie na taką odpowiedź chyba wszyscy czekali. A o tej wikipedii to trzeba było już pojechać po całości i napisać poszukajcie w internecie.
    No to jak to jest? Tobie wolno być ironicznym?

Po wpisaniu "mov to mkv" do dowolnej wyszukiwarki dostajemy kilkaset poradników. To chyba nie jest takie trudne (bez ironii to piszę)
    Ostatnio edytowane przez Teddy58 ; 07-01-2009 o 08:11

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów