Witam wszystkich
Śledzę ten wątek od początku i z postu na post czekam na jakieś sensowne informacje na temat tytułowych aparatów. A tu co opinie: zdjęcia fatalne duże aberacje szumy nie do przyjęcia. Czy ktoś piszący takie opinie chociaż trochę pobawił się aparatem nie mówie tu o opcji on/off- auto i pstryk. A może pisząc tak nie widzieli całego zdjęcia tylko zawsze w 1/1 czyli Full Size, a nie dopasowują do okna. Bo wtedy faktycznie widać jakieś niedociągnięcia.
Ja zawsze ustawiam właśnie dopasowując do okna i nie mam takich problemów jak aberacja chromatyczna na szczycie budynku grubości 2 pixelii ciagnące się przez 3 cm.
Bizzard jak się lampy nie włączy to aparat śrubuje parametry żęby wykonać "udane" zdjęcia tzn doświetlone. Podnosi czułość ISO przez co są większe szumy, mniej szczegółow, wydłuża czas ekspozycji przez co jest większe prawdopodobieństwo poruszonych zdjęć a do tego barwy są jeszcze kiepskie. Jak robisz zdjęcia w pomieczeniach ustaw sobie na pozycję TV ustaw iso 80 czas migawki na 1/40s włącz lampę i w większości przypadków powinno być ok. Jak będą jeszcze za ciemne to ustaw 1/30s jak za jasne to 1/50s. Masz stabilizację więc nie powinny być zdjęcia poruszone a barwy będą dużo żywe, obraz ostry.
tadi czy ty widziałeś przedział zdjęć z sx1 czy 10 te same od iso 80 do 1600 przecież do 200 iso są prawie takie same a 400 myślę że nie ma się czego czepiać. Pamiętaj to jest kompakt i tylko kompakt. Poszukaj sobie na necie zdjęć z tych aparatów naprawde jest ich już dużo i wtedy wydawaj opinie. Znajdź zdjęcia z innego kompaktu które będą idalne. Jeśli myślisz żę jak kupisz lustro z kitem to każde twoje zdjęcie będzie jak dzieło sztuki rodem z tych na forach fotograficznych to się grubo mylisz. Przecież te zdjęcia z lustrzanek są wyselekcjonowane jak znajdą już te najlepsze obrabiają w nich: kadr, kolory, wyostrzają itd. Poniżej podałem link do kolejnego testu canona SX10 zapoznaj się z nim napewno nie zaszkodzi.
Nie twierdzę że aparaty SX1 i SX10 są bez wad, każdy jakieś ma.
Poniżej kolejny test Canona SX10
http://www.digitalcamerareview.com/d...powershot+sx10
Jeszcze jedno nie tajemnicą jest że Canony z nowej serii zapisują filmy w formacie MOV. Niestety stacjonarne dvd nie odczytują takich plików. Czy zna ktoś może jakiś naprawdę dobry program do konwersji z mov do avi czy DVD bez straty jakoścci a jak stracić to jak najmniej.