Ja nikogo nie namawiam do zakupu lustrzanki. W postach przedstawiam swoje własne zdanie i opinie. Każdy ma przecież inne wymagania docelowe, do innych rzeczy będzie wykorzystywał aparat. A od tego jest forum by te opinie prezentować. Gdybym szukał kompaktu poszedłbym w stronę serii G - seria SX gabarytami przypomina bardzo mojego 450D, a jakością zdjęć (poza pikselami, zbliżeniem i filmami) wiele nie odbiega od starego ale jarego A610

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
kolejny raz zgadam się z szyną - też m.in. pod wpływem tego wątku o SX1 kupiłem lustro 450D + kit i jeszcze stałkę 50/1.8 - jakosc zdjęć nieporównywalnie lepsza
Widziałem ostatnio ten obiektyw. Cena na prawdę kusząca Może w tym miesiącu znajdę jakieś zaskórniaki i sobie go również sprawię ?
Powiedz mi rosim - cięzko utrzymać zdjęcie nieporuszone przy braku IS i 50mm ? Masz gdzieś może jakiś zdjęcia z tego obiektywu?

Cytat Zamieszczone przez housik Zobacz posta
Fuji miał jeszcze jeden argument, nie musiałbym się tłumaczyć że kupiłem kompakta bo wygląda jak lustrzanka. A tak będę musiał moim kuzynom udowadniać że ich lustrzanki są nic nie warte skoro jedyne co robią to zdjęcia na alkoholowych imprezach , ale moda to moda
Ty kupujesz aparat do robienia zdjęć czy do lansu? Co do lustrzanek, na samym kicie, nawet na imprezach "alkoholowych" zobaczysz różnicę. Szczególnie, że panują tam zazwyczaj ciężkie dla kompaktu warunki nienaturalnego oświetlenia.

Cytat Zamieszczone przez buzz99 Zobacz posta
Seria G wyglada mi na chyba jednak nieco profesjonalna a i jak na kompakt przystalo jest dostatecznie mala.Ma zapis w RAW wiec tez OK. Wypowiedzcie sie jakos na ten temacik. Pozdrowienia i wszystkiego NAJ w nowym roku..
Dokładnie z perspektywy spędzonego czasu na rozmyślaniu, który aparat byłby dla mnie odpowiedni doszedłem do wniosku, że seria G proponuje najwięcej w rodzinie kompaktów Canona. A posiada największą zaletę tej klasy aparatów - wielkość, przenośność, gabaryty.
Szkoda że nie ma obracanego ekranika - wtedy aparat ten byłby dla mnie idealny. W obecnej wersji jest po prostu bardzo dobry
Co do opinii na temat serii G widziałem osobny wątek na tym forum. Poszukaj również testów i zdjęć testowych na googlach. O ile dobrze pamiętam na http://www.dpreview.com/ też znajdzież test i trochę fotek.
W nowym roku życzę Ci trafionego zakupu aparatu