Strona 30 z 85 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

skawin
    Guest

Domyślnie

Dwie ostatnie opinie dotyczą SX1, a co do SX 10 to są uwagi że klapka od karty po intensywnym otwieraniu i zamykaniu może trochę odstawać, nie ma z tym problemu gdy masz czytnik osobiście u mnie klapk trzyma sie dobrze
    Oglądałem dużo aparatów i SX 10 jest naprawde fajnie zrobiony i dobrze trzyma sie w ręce
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Widocznie canon na przyszlosc dal taki gwint. Kiedys moze zostanie do czegos wykorzystany o ile ma nietypowa srednice. No chyba, ze ma juz z 43mm (skoro duzy ma 52mm), to bedzie wrecz idealny do wkrecenia bezposrednio DCR-250
    Na oko zmierzone i na skali pokazuje 43 mm, gdzieś mi posiało suwmiarkę ale raczej na pewno to ta średnica którą napisałeś :-D

Z tym trzeszczeniem to chyba ja mam jakiś rewelacyjny egemplarz bo u mnie jest ok, zresztą już pisałem o tym trzeszczeniu i skrzypieniu jednocześnie wyjaśniając o co chodzi Być może jest to też kwestia jakie egzemplarze otrzymują sklepy (renoma), ja swój nabyłem w cyfrowe.pl ...A zadajesz to pytanie czy z identycznych materiałów, to tak jakbym słyszał w swojej dawnej pracy klientkę która szukała butów sportowych i pyta się mnie: "z czego jest ta podeszwa zrobiona?", chwila udawanego zastanowienia aby nie pęknąć ze śmiechu i odpowiedź "z gumy proszę pani" Nie sądzę aby to były plastiki lepszej jakości, mogą być nieco innej faktury które sprawią wrażenie lepszego chociaż mogę się mylić.
    Z tym pilotem to tutaj masz wyjaśnione:

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...ot-sx1-is.html

...nie daj się wyrolować

Co do Panasonica to mi nie leżał, rozpoczynając od wyglądu, poprzez trzymanie w ręku, kończąc na układzie przycisków i ogólnie nie chcę się czepiać tego aparatu bo nie zasłużył na to z mojej strony, wybrałem Canona SX10 i polecam każdemu jako ten model i markę. Jedyne co dla mnie pozostaje "zagadką" z funkcji to filmowanie, bo jeszcze ani razu nie włączyłem tego, ale kto wie, kto wie może dziś I tym akcentem życzę wszystkim udanej nocy Sylwestrowej i wszystkiego co dobre w Nowym Roku 2009 :-D Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jako, że jestem początkującym to poczekam pewnie z kupnem az spadna ceny. obecnie pobawie się lustrzanka minolty analogową. jeśli faktycznie cena SX1 spadnie do 1200 a może też pojawi się jakiś następca Panasonica FZ50 to wtedy kto wie. gdyby wstawili lepsza elektronikę i ekran do FZ50 to bym już kupował, ale puki co poczekam na spadem cen.

a ktoś z was ma doświadczenie z panasami?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bronson Zobacz posta
    Na oko zmierzone i na skali pokazuje 43 mm, gdzieś mi posiało suwmiarkę ale raczej na pewno to ta średnica którą napisałeś :-D
    No to rewelacja jednym slowem, brawa dla canona za pomysl z dwoma gwintami Moze akurat ktos w canonie wzial pod uwage popularnego co jak co DCR-250

W piatek do pracy wezme DCR i sam sprawdze co i jak z tym gwintem w SX

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheeba Zobacz posta
    Witam serdecznie wszystkich na forum.

I od razu do rzeczy, jeszcze parę stron temu byłem zdecydowany na zakup ... a teraz się waham. Sprzętu używał będę do robienia takich http://picasaweb.google.pl/Adrian.Sk...eat=directlink zdjęć oraz do kręcenia filmików z dziećmi http://pl.youtube.com/watch?v=XQlqpaiR_o8 i jak na razie do samych zdjęć mój wysłużony PowerShot A80 nadaje się rewelacyjnie.
    No i zaczynam się zastanawiać czy SX1 IS będzie oferował gorszą jakość ?
    Nie chciałbym wydawać 1700.00 zł tylko dla filmów

Pozdrawiam.
    Kup SX 110IS + kamerę mini DV.

Crump
    Guest

Domyślnie

Witam, to moj pierwszy post na tym forum ale musialem napisac bo niektore posty mnie przerazaja.

Mianowicie (nie pamietam nicka cos 'MMM') pisze,ze SX10 to padaka itd i tylko lustrzanki sie licza, wiec chcialbym napisac owemu uzytkownikowi,ze nie kazdy ma 5tys na aparat i plecak na osprzet zawsze przy sobie! Smiesza mnie takie wypowiedzi bo chyba kazdy uzytkownik zdaje sobie sprawe,ze jakosciowo zdjecia sa najlepsze z lustrzanek z dobrym obiektywem ale ludzie nie dajmy sie zwariowac to tak jakby ktos mial cinquecento/seicento i chcial kupic nowe punto badz bravo a koles by mu polecil nowego mercedesa bo inaczej nie poczujesz wygody itd. Tylko czy ten ktos bierze pod uwage,ze takie auto jest duzo drozsze + drozsze czesci i ubezpieczenia, nie wspominajac o paliwie? To tak samo jak z aparatem, kupic lustrzanke to wiaze sie z wiekszymi gabarytami + obiektywy + nie moznosc krecenia filmikow itd o cenie chyba w spominac nie musze!

Ja akuratnie planuje zakup SX10 IS gdyz moj Sony W-1 juz troszke sie postarzal chodz nie ukrywam,ze zdjecia robi bardzo dobre jak na tak stary kompakt ale denerwujace jest (przynajmniej dla mnie) niebieskawe przebarwienie. Nie wiem czy to wada wszystkich Soniakow ale moj bez lampy robi zbyt niebieskie zdjecia, za to z lampa sa super ale baterie nie wyrobiaja przy kazdym zdjeciu z lampa.

Podsumowujac czy ci ktorzy tak strasznie sa przeciwni temu modelowi Canona moga mi polecic ta ich sliczna lustrzanke ktora zmiesci sie w cenie ok 1100zl - max 1500zl (to max gdy pozycze od rodziny kase) + zeby to lustro mialo zooma przynajmniej 15x, 18x + zeby nagrywalo filmiki i zebym nie musial nosic walizki przy sobie. Bo czy ktos sobie wyobraza isc na impreze z aparatem w walizce?

Domyślnie

Efekt falowania przy elektronice jeszcze można wybaczyć, bo to sporadyczne sytuacje, ale przyglądnijcie się temu filmikowi ( zresztą widać to na kilku ) . Przy zbliżeniu budynku widać pływanie całego obrazu. Widać to szczególnie gdy są linie pionowe. Nie jestem ekspertem ( może to wina kompresji ) ale taki efekt mam przy kręceniu filmików z komórki, na pierwszym miejscu stawiam że to nie wyrabia procesor, na drugim że może zbyt mała przepustowość użytej pamięci. Jeśli to się powtórzy na filmikach z kilku źródeł to dla mnie jest nie do przyjęcia, pewnie będę czekał na nowy soft do tego aparatu, albo na konkurencje.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez housik Zobacz posta
    Nie jestem ekspertem...
    Też nie jestem, ale dla mnie ten filmik nie ma nic wspólnego z materiałem HD nawet po kompresji H.264. Osobiście uważam że na podstawie filmików z youtube itp serwisów nie można wyciągać żadnych wniosków co do jakości materiału źródłowego.
    Zadziwia mnie upór w krytykowaniu SX1 przez ludzi , którzy nie posiadają tego aparatu. Prosiłbym o wypowiedzi właścicieli SX1.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez housik Zobacz posta

Efekt falowania przy elektronice jeszcze można wybaczyć, bo to sporadyczne sytuacje, ale przyglądnijcie się temu filmikowi ( zresztą widać to na kilku ) . Przy zbliżeniu budynku widać pływanie całego obrazu. Widać to szczególnie gdy są linie pionowe. Nie jestem ekspertem ( może to wina kompresji ) ale taki efekt mam przy kręceniu filmików z komórki, na pierwszym miejscu stawiam że to nie wyrabia procesor, na drugim że może zbyt mała przepustowość użytej pamięci. Jeśli to się powtórzy na filmikach z kilku źródeł to dla mnie jest nie do przyjęcia, pewnie będę czekał na nowy soft do tego aparatu, albo na konkurencje.
    To wina zmniejszenia rozdzielczosci. Cienkie i mocne kontrastowo linie po zmniejszeniu rozdzialki nie sa 'antialiasowane' i maja ostre krawedzie, pewnie format video na tej stronie tak ma (zaleta - ostrosc, wada - cienkie bardzo kontrastowe linie az KUJA w oczy ostrymi KRAWEDZIAMI). To nie jest wina aparatu.

tomaszb-canon
    Guest

Domyślnie

Witam
    Starałem się przeczytać cały temat starannie i jakieś zdanie na temat SX1 SX10 sobie wyrobiłem.
    Krótko o mnie i moich potrzebach: zastosowania super amatorskie (wakacje, uroczystości rodzinne) + robienie na własny użytek (i forów internetowych) dokumentacji fotograficznej z grzebania przy pojazdach - bo to jest moje główne zajęcie. I głównie dlatego muszę mieć odchylany ekran.
    A teraz główne pytanie. kilka razy do roku chcę nagrać film na motocyklu. Nie będę do tego celu kupował kamery, chcę wykorzystać aparat. Czy SX1 / SX10 będa się do tego celu nadawać ? Czy w trybie filmowania działa stabilizacja ?
    Pozdrawiam
    Tomasz

Strona 30 z 85 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów