Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
a później żałować, że można było kupić kompakt mieszczący się swobodnie do kieszeni, połowę tańszy i do tego robiący zdjęcia lepszej jakości.
Żałować czego? Wiesz, mam stały dostęp do dziesiątek kompaktów (w większości Canona) i jeśli A630 jest tak mały jak A520 (super sprzęt) to na pewno jest gruby i do kieszeni się nadaje, ale chyba kombinezonu narciarskiego. Ixusy nowe tu są nie do pobicia.

Cay czas się zastanawiam jak często będziecie korzystali z ultrazoomu.
W pomieszczeniach pewnie nie za często, wydaje mi się, że mieszasz dwie różne półki. S (1,2,3,5 i teraz Xx IS) to imho jeden aparat w gospodarstwie domowym zarówno do tańca (w domu) jak i do różańca (na wakacje). I tu SX1 IS ma moją rekomendację dla znajomych, pewnie do czasu SX2 IS.
Dokupić trzeba tylko 430EX i jest OK, nawet w pomieszczeniach a fakt, że kręci filmiki i że karty 32 GB SDHC kosztują grosze również jest nie do przecenienia. Jeden sprzęt, jedna ładowarka (jedna plątanina kabli), jedna (względnie mała) torba-pokrowiec.

Nie dalej jak wczoraj jeden kolega us*ał się na Alfioka 350, bo obejrzał w sklepie bańki mydlane z Bravii i chciał - jak to pięknie ujął Radek Przybył - kupować marzenia.
Jak powiedziałem ile kosztuje lampa, 16-80 już był znieczulony, jak pokazałem zdjęcia z kita już był wyleczony. Zarekomendowałem* mu SX1 IS plus 430EX.
Piszę to dlatego, że 3lata temu stałem przed wyborem S5IS a A630, wybraem ten drugi i nie żałuję.
O to właśnie chodzi - każdemu według potrzeb, twój wybór. Powiedz mi tylko dlaczego jako mniejszy (i rozmiarem i zasięgiem) A630 nie ma szkła np. f/2.0-f/2.5 jak w G2? Czy naprawdę widać tą różnicę w 10x15 czy 13x18 i czy jest ona na tyle duża by rezygnować z ogniskowych powyżej 140 czy 210mm i SZEROKIEGO KĄTA o filmikach nie wspominając? Są na necie sample 720p z SX1 IS i ... wypadają znacznie lepiej (mniejszy promień ostrzenia, brak holos) niż 720p z LX3.

Naprawdę warto sę zastanowić, czy naprawdę potrzebujemy aparatu z dużym zoomen, a co za tym idzie,niestety, gorszym jaościowo obiektywem. Pozdrawiam
Warto to się zastanowić jakie odbitki (cm) robimy najczęściej...

* - jeśli będzie nie zadowolony odkupię od niego moją rekomendację