Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
Byłem dzisiaj w sklepie, trzymałem w łapach SX10 i napalałem się przez szybkę na 450D... Wizualnie SX prezentuje się okazale. Poręczny, dobrze spasowany co prawda plastik ale dobrej jakości.
Eos 450 też plastik

Do tego bardzo użyteczną rzeczą jest ruchomy ekran (po przesiadce z A610 brakowało by mi tego dodatku). Początkowo szukając nowego aparatu podstawowym kryterium było właśnie żeby był to Canon i posiadał uchylany ekranik (co mi znacznie zawężyło grono potencjalnych ofiar)
To musisz zweryfikować swoje kryteria bo 450 nie ma uchylnego ekranu a bierzesz go pod uwagę

Z drugiej strony lustro to wyższy stopień wtajemniczenia, wyższa jakość zdjęć, mniejsze szumy, do tego ponoć kitowy 18-55 IS jest całkiem przyzwoity w swojej klasie i posiada gwint na filtry 58mm (takie dokładnie posiadam - macro, połówkę szarą i polar liniowy). Zaoszczędziłbym tym samym kilka PLN. Niestety zoom tego obiektywu mógłby być większy bo chciałbym móc robić nieco większe zbliżenia niż w A610.
Mam też pytanie, czy polar liniowy nie będzie czasem zakłócał pracy AF lustrzanki?
Czy ja wiem czy takie same gabaryty ? Jak podepniesz pod eos 450 - 300mm
to już do kieszeni CI się nie zmieści.

Widzę że szukasz lustrzanki która miała by obiektyw 28-500 a gabaryty i cene jak SX10. Niestety nic takiego nie znajdziesz. Dlatego uważam że powinienieś się dobrze zastanowić i spisać na kartce do czego ten aparat ci jest potrzeby.

Mogło by się wydawać że najważniejsze jest obrazowanie czy ilość pixeli a tutaj błędne rozumienie. Jeśli robisz częste wyprawy pieszo, rower, itp i dla ciebie będzie zbyt duże obciązenie dzwigać dodatkową torbę z aparatem plus dwa obiektywy a na drugim ramieniu np kamera
To bez wahania bierz SX10 (ale ja bym brał SX1).
Nie wiem już sam co robić... Co za popaprany temat :-? Sam jestem ciekaw na co postawię a premiera SX1 tuż tuż...
Nikt za ciebie tej decyzji nie podejmie.

Lustro i kompakt nie wykluczają siebie i wszystko zależy od zastosowań.
Pamiętaj lepsza będzie nawet najtańsza małpka w kieszeni i zrobiona fotka w ważnym momencie niż lustro w szufladzie.

aha polar nie przeszkadza w AF, a te macro nakręcane to do lustra średnio do tego są obiektywy macro lub tańsze i dobre rozwiązanie pierścienie pośrednie.