W SX10 podoba mi sie zwlaszcza dekielek - w koncu konkretny dekiel w tej serii aparatow, wczesniej byla tragedia. No i gwint 52 od razu na przedzie obiektuwu - bajka![]()
Obawiam się, że jednak sam rodzaj matrycy CMOS przy jej małych rozmiarach niewiele wpłynie na jakość zdjęć...
Ale poczekajmy na sample z SX1 IS
Rosim próbowałem CHKDK.
Soft działa jak należy, chociaż nie miałem okazji pobawić się i sprawdzić w terenie poza strzałami w zamroczonym pokoju :-P
Zapis pliku raw trwa odrobinę dłużej niż jpg, później trzeba to jeszcze przekonwertować do odpowiedniego formatu by móc to później edytować, no i brak podglądu samych raw-ów z poziomu aparatu (czyli robienie samych rawów nie wchodzi w grę). Jest to trochę niewygodne ale jestDodatkowo w momencie gdy dowiedziałem się o czymś takim jak zdjęcia HDR zaciekawiła mnie opcja bracketowania ekspozycji obecna w CHDK. Do tego taki drobiazg jak pokazywanie bieżącego stanu baterii
Czemu tego nie ma w oryginalnym sofcie? Zebra pokazująca miejsca niedoświetlone i prześwietlone też się czasem przydaje. Do tego np. możliwość dłuższego naświetlania niż standardowe 15s. Sprawdź sam - polecam przekonać się na własnej skórze
Z uwagi, że nie ingeruje w firmware aparatu jest to rozwiązanie bezpieczne i nie ma obaw ze coś się przy okazji uszkodzi.
Wracając do tematu - tania lustrzanka = kitowy obiektyw, którego i tak pewnie każdy z czasem będzie chciał wymienić. Wziąść przyzwoity obiektyw, w miarę uniwersalny to już jest wysoki koszt (np. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...8-200-is.html#) a jak się zachce bardziej wyspecjalizowanych szkieł to te koszty będą się zwielokrotniać. Do tego gabaryty
Na lustro napaliłem się poważnie do momentu, aż przeliczyłem ile by mnie to wyniosło. Po tym fakcie szybko ochłonąłem.
Rozmiary matryc wręcz spadają, za to istnieje jakaś chora wojna na megapixele. Działania marketingowe skierowane na idiotów. Wolałbym te 6MP a odrobinę większą matrycęZ innej strony patrząc większość dzisiejszych aparatów tej klasy posiada taki rozmiar. 3 letni aparat ma większą niż nowe, posiadające 2x więcej pikseli?
Co do jakości zdjęć na podstawie tego co widziałem do tej pory, SX10 ma przyzwoite fotki. Co prawda na dużym powiększeniu widać dokuczliwą aberację chromatyczną. Rozmiar matrycy taki sam jak w SX1 więc gorzej być z nim nie powinno. Dochodzi szybkostrzelność, filmy HD uznaje za "bajer" na dobrą sprawę zbyteczny. Nie ma co porównywać do lustrzanki, jednak finansowa przepaść jest adekwatna do oferowanej jakości.
EWG nie kracz proszę, że się rozczarujęJak na razie jestem optymistą!!
Szyna, akurat jestem na etapie głębszego rozpracowywania CHDK, mam jedynie problem z polskim opisem wszystkich funkcji.
Co do aberracji chromatycznych - pewnie jest to wina obiektywu, ale przy okazji obróbki plików RAW mozna sobie z nia poradzić.
Co do wielkości matryc - wydaje mi się, że chyba taniej jest producentom inwestować np. w bardziej zaawansowany procesor (szybkosc, funkcje odszumiania) niż w sam element śwaitłoczuły, ale tak mi sie tylko wydaje, może jest inaczej.
Wolałbym, żeby SX1 IS miał mniejszy zoom (kwestia aberracji), bo w zasadzie ja osobiście rzadko korzystam z UZ, kosztem większej matrycy i jakości czy jasności obiektywu.
Kompaktowść i cena SX1 IS w stosunku do lustra kusi mnie także, ale obawiam się, czy zmiana z A630 (myślę o A630 z CHDK i RAW m.in.) aż tak bardzo zmieni jakość zdjeć.
Pozdrawiam
Mam pytanko odnośnie obsługi kart pamięci przez Canona SX10 IS, posiadam ten aparacik, przeczytałem całą instrukcję obsługi, ale nigdzie nie jest napisane do jakiej maksymalnej pojemności obsługuje on karty pamięci i z jaką maksymalną prędkością zapisuje zdjęcia na kartę. Zamierzam kupić Secure Digital (SDHC) 8GB SanDisk Extreme III - odczyt i zapis 20MB/s. Ale jeśli aparat zapisuje z prędkością max. 10 MB/s to nie chcę przepłacać za kartę i wezmę wtedy o wolniejszym zapisie. I czy SX10 IS obsłuży np. kartę o pojemności 32GB. Kiedyś jak miałem Canona A610 to było wyraźnie napisane, że max 1 GB. Ktoś może wie jak to jest z SX10 IS ?
Tutaj jest kilka nowych fotek Canon Power-Shot SX1 IS:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/re...2/03/9759.html
oj, aberracje...