Popatrzyłem do Exif'a mi się wydaje że te zdjęcia są z SX100 IS i to trzecie zdjęcie jest wycięte z drugiego popatrz na Exif'a.
Popatrzyłem do Exif'a mi się wydaje że te zdjęcia są z SX100 IS i to trzecie zdjęcie jest wycięte z drugiego popatrz na Exif'a.
Co do lampy Sunpaka to bym był ostrożny!
Kiedyś podłączyłem mojego Sunpaka z Eosa 300 do G2 i padł mi jakiś kondensator i dioda na płycie głównej aparatu!
Z Eosem nie było żadnych problemów. Dlatego zalecam Wam ostrożność. Od tamtej pory miałem juz 420EX i 430Ex i wszystko cacy.
Radziłbym trzymać się zaleceń producenta aparatu odnośnie polecanych lamp, choć ktoś jednak musi się odważyć... i oczywiście opisać to na forum
Problemem oczywiście może być za duże napięcie na stopce lampy, choć te "nowe" lampy mają już separację.
Sunpaka też odradzam podłączyłem kiedyś testowo do EOSa i TTL nie działał za dobrze zdjęcia przepalone.
Co do 220EX ma tylko strzał na wprost hmmm nie wiele ci poprawi w wyglądzie zdjęcia tylko bardziej rozświetlony tylni plan. Jeżeli zdjęcia będziesz robił głównie w pomieszczeniach to lepiej kupić 430EX albo z braku funduszy 420. Światło odbite od sufitu jest o niebo lepsze (bardziej naturalne).
Ja juz bym go kupił tylko martwią mnie dwie rzeczy, ze on cieżki jest (polowa wagi FZ28 P80 Kodak 1012) no i najważniejsze podobno wolny w zdjęciach seryjnych! mógłby ktoś zdefiniować słowo wolny w tym modelu.
Ludzie- ale macie problemy!!!!
W analogu przez dziesiątki lat wystarczyło ISO 400, a teraz każdy chce zdjęć przy blasku świec. Po co? Można takie robić, ale nie da się tego oglądać!!!! FOTOGRAFIA to z definicji malowanie ŚWIATŁEM. Brak światła- brak efektów!
Nie dyskutujcie, tylko fotografujcie!
no tak, tylko zdjęcia które mam zamiar robic bede robione na hali sportowej, wiec sufit jest bardzo wysoko i lampa sie nie odbije, ale mysle ze chyba na przyszłośc kupie cos lepszego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no dlatego do dobrego doświetlenia na polskich halach sportowych niezbeda jest lampa, co innego w stanach albo w niemczech tam swiatlo jest swietne, zazdroszcze fotografom sportowym z tamtad.
Nikt nie zauważył że użytkownik npadres nas oszukał tymi samplami ?
Domyślnie
Ja zastanawiam sie and zakupem tej lampy do SX 10 http://allegro.pl/item478880949_sunp..._eos_w_wa.html
Mała poręczna i amatorowi wystarczy, natomiast pytanie dla znawców systemu canona, jak obsługa TTL w sx10 i czy będzie to wszystko współpracowało?
I wrzucane jeszcze pliki pokazujące mozliwosci tego zooma
panorama
10x
20x
ja słyszałem o 4x/1s, tak jest tez w specyfikacji, moim zdaniem robi szybkie zdjecia, nie ma co narzekac i oczywiscie zalezy to od czasu naswietlania. a ze ciezki to np. dla mnie lepiej, jak porównałem do lzejszych to tak jak by lepszy uchwyt, mi np mniej reka drzy ale to zalezy od osoby. poprostu jest pewny w uchwycie a przecierz to nie jest jakis wielkie ciezar.
dlatego 420stce przekręcasz palnik na wprost i strzelasz. Masz sufit strzelasz na do góry a nawet w górę i w bok. Ale jeśli robisz zdjęcia w hali to nie wiem gdzie twoje założenie zdjęcia z 3/4m ? zdjęcia sportowca przy bandzie ? Pamiętaj dobra lampa też ci strzeli maksymalnie do 15-20m przy tak dużej przestrzeni światło nie ma się od czego odbić.