Strona 7 z 85 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blizzard997 Zobacz posta
    a tak dla porownania w ogólnym rozrachunku jak SX10 ma sie do Nikona D40?
    Zadaj sobie pierwsze podstawowe pytanie, mianowice, czego oczekujesz po aparacie fotograficznym? uniwersalności czy specjalizacji? (pt. "blisko, średnio, daleko"... I wiele, wiele innych wspaniałych szkieł [czyt. niekoniecznie potrzebnych - a te sporo kosztują]). Od siebie samego dodam, że nie "narzędzie" czyni piękno, tylko wyobraźnia... Miałeś do czynienia z aparatami na "taśme", z ciekawości?
    Ostatnio edytowane przez bronson ; 12-11-2008 o 20:55

Blizzard997
    Guest

Domyślnie

analogami starymi (pamiętam Zenita:rolleyes i nowymi (canon - modelu nie pamietam) z 5 lat temu się bawiłem.

siedziałem pól godz. dziś w sklepie i bawiłem się kanonkiem, wszystko ok gdyby nie dziwacznie działanie stabilizacji... na większym zoomie praktycznie wszystko poruszone, wydatek kolejny - statyw.

co do mojego wcześniejszego porównania lustro vs. kompakt to chodziło mi o obiektyw kitowy

zależny mi na jakości zdjęć, obecny mój cyfrak to porażka, niby 4mpix a fotki w gorszych warunkach wychodzą gorzej niż fotki robione telefonem...
    od nowego wymagam tego zeby zbytnio do niego nie dopłacać, ewentualnie statyw i filtr uv + polaryzacyjny bo torebka i karta pamieci obowiązek:razz:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blizzard997 Zobacz posta

siedziałem pól godz. dziś w sklepie i bawiłem się kanonkiem, wszystko ok gdyby nie dziwacznie działanie stabilizacji... na większym zoomie praktycznie wszystko poruszone, wydatek kolejny - statyw.

co do mojego wcześniejszego porównania lustro vs. kompakt to chodziło mi o obiektyw kitowy
    Człowieku a co ty byś chciał za 1000zł obiektyw ze światłem f/1 stabilizacja i może iso 12800 bez szumu. Takie rzeczy to tylko w erze za 1zł w promocji.

W pomieszczeniu na dużej ogniskowej chcesz robić nie poruszone zdjęcia z ręki .

Blizzard997
    Guest

Domyślnie

profesionalista nie jestem a za amatora się nawet nie uważam8)

nie chce tylko pieniędzy na badziew wydać...

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Lightbulb

jestem szczęśliwym (tak myślę) posiadaczem Canon'a SX10 ale nie znam się jeszcze zbyt dobrze na tych jego wszystkich funkcjach, szukam polskiej instrukcji której (chyba) nigdzie jeszcze nie ma, aparat kupiłem w USA, dałem 400$.
    I teraz pytanie gdzie można znaleźć polską instrukcję do tego sprzętu ? lub nawet wyjaśnienia co oznaczają te wszystkie ISO lub f5.2 (wiem ze to przysłona ale do czego to służy ?) albo czemu jak ustawiam sekwencję czasu np. na 1/400 to zdjęcia są ciemne (czarny ekran przy 1/1000)? Jak temu zapobiec ? dodam że lampa włączona, max siła błysku(+2) i do tego ustawiłem jasność zdjęcia tez na max(+5) ale marny efekt (miejsce - hala sportowa).
    A najbardziej denerwuje mnie to ze ustawiam tryb sport a zdjęcia wychodzą rozmazane przy jakiejś akcji.

Oto efktu sportu bez lampy:
    http://img511.imageshack.us/my.php?i...2008043db3.jpg
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 14-11-2008 o 18:24

Uzależniony

Domyślnie

Witam
    Wiele jeszcze przed tobą nauki.
    Zdjęcia wychodzą ci rozmazane ponieważ jest dłuższy czas migawki po to, żeby np rozmazać tło jadącego samochodu.
    Na google 2s szukania - http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

dzięki za stronę, szukałem właśnie takich ale większość sie nie nadaje lub sa odplatne, ale co do instrukcji to siagnelem instrukcje do canon'a sx100 i tak naprawdę prawie pasuje do sx10 wiec narazie mi wystarczy, a co do twoich zaleceń to rzeczywiście prawda ale zdjęcia wychodzą strasznie ciemno !

a i wie może ktoś czemu w tym sx10 nie działają akumulatorki (moje to energizer) ? przypominam że sprzęt jest ze stanów wiec może to coś z różnicą napięć ? ale nie wydaje mi się bo zwykłe alkaliczne SONY mi chodzą więc nie mam pojęcia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ok, z tego co tu przeczytałem wynika ze muszę ustawić krótki czas migawki i mała przysłonę z wysokim ISO lecz wtedy mam efekt ziarnistego zdjęcia jak temu zapobiec ? kupić lampę ? i czym większe ISO tym bardziej ziarniste zdjęcie ? to jak ustawie ISO 1600 to lipa. Wiec wychodzi na to ze do dobrze naświetlonych ostrych zdjęć sportowych muszę kupić lustro ? a może lampa do SX10 styknie ? a jak tak to jaka, może ktoś doradzi ?
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 14-11-2008 o 19:38 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Staraj się używać jak najniższych. Wszystko zależy od ilości światła, ja w moim kompakcie nigdy nie robię na większym iso niż 80 bo szumi :P

Lightbulb

Jak by ktoś chciał instrukcje PL w PDF do Canona SX 10 to mogę wysłać na maila :-D

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

jaromp możesz mi wysłać, napewno się przyda, oto e-mail: szymura@hotmail.com

Strona 7 z 85 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów