Strona 4 z 85 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

LeszekTG
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Suowianin Zobacz posta
    Szkoda ze przy zadnej z opinii nie ma przykladowej galerii :/ Aparat na rynku a ciezko komus zrobic zdjecia i je gdzies wrzucic :>
    Wrzuciłem 2 fotki zrobione SX10 IS. Nie wiem czy Wam sie do czegos przydadzą bo ze mnie kompletny amator

[img=http://img55.imageshack.us/img55/4200/img0126oz2.th.jpg]
    [img=http://img372.imageshack.us/img372/8215/img0142wr5.th.jpg]

ferito
    Guest

Domyślnie

tylko ciekawe ile jeszcze trzeba bedzie czekac ..... ja juz mam chec kupic sx1 is tylo kazdy mowi co innego ... spec znowu podpowiada mi zeby za ta cene kupic lustro nikona d40 inny znowu ze nie warto inwestowac w tą lustrzanke ... itd.. urwanie głowy a ja potrzebuje aparat ...

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ferito Zobacz posta
    spec znowu podpowiada mi zeby za ta cene kupic lustro nikona d40 inny znowu ze nie warto inwestowac w tą lustrzanke ..
    -Spec (od marketingu) nr 1 namawia Cię na d40, bo wie, że po czasie uznasz, że to słaby aparat i bedziesz chciał wymienić na coś lepszego, rozbudowac system itd..
    -Spec (od marketingu) nr 2 mowi, że nie warto w nią inwestowac, bo najlepiej zaproponowalby Ci Nikona d80, albo d300.
    Tak czy siak będa chcieli żebys kupil lustro, bo wiąże się to najczęsciej z dodatkowymi kosztami związanymi z powiększaniem systemu.

Sprawa jest prostrza niż może sie wydawać:
    -Jeśli zalezy Ci dośc dobrej jakosci zdjęć, chcesz miec aparat w miare poręczny, maly i chcesz go kupować jednorazowo "do wszystkiego" bierzesz SX1 IS
    -Jeśli jestes wybredny co do jakości zdjęć, nie zalezy Ci na kompaktowosci i jestes swiadom kosztów, ktore będą się wiązały z tym zakupem, bierzesz lustro. (wtedy się okaże jak bardzo zalezy Ci na jakosci i ile bedziesz w stanie wydac na szkło:wink
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

ferito
    Guest

Domyślnie

generalnie mam 1600 zł na aparat ... i teraz pytanie czy brac sx10 i zaoszczedzic 500 zł czy brac sx1 i miec " spokuj ?? " tu jest problem bo nie wiem który brać a moze jest inny w tej lub innej cenie i dużo lepszy np. kosztem nagrywania w HD ( nie potrzebne mi to jest) jest cos tam lepszego i szybszego .. wlasnie na tym sie nie znam ale z tego co pamietam to canon był od aparatów ( i drukarki) a sony od tv aaa i daewoo od samochodów i na tym moja wiedza sie konczy... a jeszcze 2 tygodnie temu koniecznie chciałem miec canona s5 is .... pzdr

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Z uwagi, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym przywitać wszystkich szanownych użytkowników.

Odnośnie tych aparatów - zastanawia mnie fakt dlaczego mają tak małą wielkość matrycy. Przy takiej ilości Mpixeli mogli by dać coś delikatnie większego.

Orientuje się ktoś czy istnieje możliwość zamocowania jakiś filtrów/tulei? Doczytałem w kilku miejscach, że nie ma takiej możliwości :-| Za to widziałem gdzieś zdjęcie SX 10 z wkręconym jakimś filtrem 52mm. Może wypowie się ktoś kto widział ten aparat na oczy i miał okazję go podotykać.

Czekam z niecierpliwością na porównania obu tych modeli i może G10. Zaczynam myśleć nad zakupem jakiegoś bardziej ambitnego aparatu a mój wysłużony A610 przejąłby rolę maszyny do pracy w warunkach większego prawdopodobieństwa awarii Obecnie uszkodziła mi się plastikowa osłona obiektywu i stąd pomysł co do zakupu czegoś robiącego jeszcze ładniejsze zdjęcia. Przyznam, że pomimo swojego wieku a610 potrafi czasem jeszcze mile zaskoczyć .

Przede mną dylematy jak nie wiem.
    Lustro raczej odpada ze względu na kosztowne obiektywy i przenośność całego tego sprzętu.
    G10 jest ładny, mały, poręczny, posiada matrycę 1/1/7" (większą od omawianych w temacie), zapisuje w formacie RAW ale nie ma jakże przydatnego obracalnego wyświetlacza, przesadne14MPix, i tylko 5krotny zoom.
    Ciekawi mnie różnica w matrycach CCD i CMOS w przypadku SX 1 i SX 10. Jak to będzie się przekładało na jakość zdjęć i czy warte będzie dołożenia połowy ceny aparatu? Szybsze zdjęcia seryjne są rzeczą przydatną ale nie jest dla mnie priorytetem (szególnie przy tej różnicy w cenie). A filmy w HD - obejdzie się bez tego. Jestem ciekawy jak długi materiał zmieści się na karcie 4GB - zakładam, że kompresji znowu brak w standardowym sofcie canona. Dla przypomnienia 1GB w A610 to jakieś 12min przy rozdzielczości VGA@30Hz

Zastanawiam się co będzie jak projektanci SXów faktycznie przespali i zapomnieli dodać możliwość instalacji filtrów/tulejek. To dopiero by było. Wierzyć mi się nie chce ale... dużo się już w życiu widziało.

Pozdrawiam

Blizzard997
    Guest

Domyślnie

jak do sx10 nie można filtru założyć ja tego nie kupuje...

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Tez tego nie kapuje. Wierzyć mi się nie chciało ale nigdzie nie ma jednoznacznej informacji na temat czy je można zainstalować.

Trochę optymizmem nastroiło mnie zdjęcie tego SX10 z wkręconym filtrem - pytanie czy nie był to montaż jakimś domowym sposobem.

Kolega LeszekTG wrzucił jakieś fotki z tego aparatu więc smiem przypuszczać, że posiada ten aparat. Jeśli tak to może mógłbyś sprawdzić czy przy obiektywie jest jakiś gwint na tulejkę albo bezpośrednio na filtry?
    No i z chęcią obejrzałbym (wiele)więcej zdjęć z najróżniejszych warunków (noc/dzien/slonce/chmury/miasto/przyroda/portrety/krajobrazy)

Pozdr

Dopiero zaczyna Awatar Lech
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Na stronie Canon USA jest instrukcja do SX10 w pdf:
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...nloadDetailAct

Chcąc kupić uniwersalny kompakt mamy w tej kategorii Nikona P80, ale chyba SX10 oferuje więcej.

Kupisz lustrzankę, będziesz chciał tele o większej ogniskowej kupisz coś za 1500-2000zł?
    Chcesz robić zdjęcia makro kolejny obiektyw jakiś Tamron 90 czy Canon 100 makro za 1300-1800zł?

Każdy z tych obiektywów kosztuje więcej niż kompakt w stylu SX10, więc zależy ile tysięcy chcesz przeznaczyć na zdjęcia z wakacji i ile kilogramów szkieł chcesz nosić w torbie.

Kompakt zapowiada się całkiem przyzwoicie i też planuje jego zakup, zamiast kupować kolejny obiektyw np.: żeby raz na kilka miesięcy zrobić zdjęcie makro.
    Pozdrawiam. Lech

LeszekTG
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    Kolega LeszekTG wrzucił jakieś fotki z tego aparatu więc smiem przypuszczać, że posiada ten aparat. Jeśli tak to może mógłbyś sprawdzić czy przy obiektywie jest jakiś gwint na tulejkę albo bezpośrednio na filtry?
    No i z chęcią obejrzałbym (wiele)więcej zdjęć z najróżniejszych warunków (noc/dzien/slonce/chmury/miasto/przyroda/portrety/krajobrazy)

Pozdr
    Tak mam od jakiegos tygodnia SX10. Na koncu obiektywu jest zatrzask na którym mozna zamontowac tulipana który jest w zestawie z aparatem - byc moze bedzie mozna tam tez montowac filtry. Dosc dobrze to chyba widac na tym zdjeciu http://dc.watch.impress.co.jp/cda/st.../sx101_08l.jpg Niestety zupełny brak czasu nie pozwala mi sie dokladnie zapoznac z aparatem ale moze w ten weekend porobie troche zdjec do testów.
    Troche zdjec z SX10 mozna tez znalesc tu: http://dc.watch.impress.co.jp/cda/re...0/15/9406.html

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widać na podanych przez Was fotkach, że ostrość jest kiepska. Dla mnie akurat nie do przyjęcia są takie mało ostre zdjęcia.

Strona 4 z 85 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów