Strona 53 z 85 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

jakrysz
    Guest

Domyślnie

Maykster - gdybyś był tak łaskawy i potwierdził że do SX 1 pasują filtry 52 i dają się wkręcać bez szkód.

agentj23
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Canon SX1 nie ma gwintu. Są w tym miejscu pierścieniowe zagłębienia, które wykorzystywane są do utrzymywania dekielka zasłaniającego soczewki. Sprawdzałem to trzy razy, bardzo dokładnie. Gdyby to był gwint, rowki układały by się w kształcie spirali. Dowodem tego są wszystkie poprzednie posty, w których są informacje o problemie przy pierwszym wkręcaniu. Nie da się tego pokazać na zdjęciu, więc nie mogę tego udowodnić inaczej.

Ja mam SanDisk 16GB Ultra II Class 2 (zapis 9MB/s, odczyt 15MB/s) i właśnie parametr zapisu jest najważniejszy dla aparatu (i kupującego . Ta karta też bez problemów działa w trybie filmowania FullHD i zapisu zdjęć 4kl/s w 10MP. Obawiałem się, że zapis 9MB/s nie sprosta wymaganiom zdjęć seryjnych, ale przeprowadziłem test i przez 20 sekund aparat nie przerwał serii 80 zdjęć. Widocznie bufor aparatu zrekompensował wolniejszy zapis.

jakrysz
    Guest

Domyślnie

No to w takim razie można wkręcić tam filtr czy nie można? Zepsuć coś to nie sztuka, a z drugiej strony zostawić obiektyw bez osłony choćby filtra UV też niedobrze! Co robić?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jakrysz przecież masz napisane, że da się wkręcić bo wkręcił Maykster.

Cytat Zamieszczone przez Maykster Zobacz posta
    Ja kupiłem filtry 52 mm do SX1 i wkręcają się, pierwszy raz dosyć ciężko ,jednak kolejne wkręcanie już idzie gładko ,jednocześnie nie niszcząc tego niby "gwintu"
    W wypowiedziach w necie też jest wiele opinii, że wkręcają się filtry. Przecież to są te same obiektywy, więc wątpię że do 10 dali gwint a do 1 już nie. Z reguły piszą ci, co nie mają filtrów i nie wkręcali i widzą, że to nie gwint. Przecież to jest bardzo drobny gwint, więc nie będzie widać jak na M8 spirali jak napisał agentj23

cheeba i agentj23 wielkie dzięki za sprawdzenie kart i podzielenie się wynikami. Wiadomo teraz, że nie trzeba kupować drogich kart Class6 tylko w zupełności wystarczy Class4.:-D

A tak do uzupełnienia może ktoś inny jeszcze zainstalował kartę Kingston SDHC 16GB lub 8GB Class 4 do SX1
    Ostatnio edytowane przez Darkovski ; 26-01-2009 o 21:24

jakrysz
    Guest

Domyślnie

Dobra. Kupię i będę jakoś wkręcał. Dzięki

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakrysz Zobacz posta
    Dobra. Kupię i będę jakoś wkręcał. Dzięki
    Nie jakoś, tylko normalnie. Ja mam filtry 52mm i Canona SX1 i bez problemów można je nakręcić, u mnie nie było problemu nawet przy 1 razie.

PS. Jak jesteś niezdecydowany jaki filtr to Kup filtry Hoya, naprawdę są dobre jakościowo, a cena jeszcze nie jest tak wygórowana.

agentj23
    Guest

Domyślnie

Ci co nie wierzą lub ci co nie mogą zobaczyć i ci co jeszcze nie wkręcali żadnego filtra mogą przeprowadzić prosty test. Skoro to jest gwint, to kręcenie w prawo powoduje wkręcanie, a kręcenie w lewo wykręcanie. Więc dekielek, który zakładamy na ów gwint, powinien przy kręceniu w lewo się wykręcić i spaść z obiektywu...
    Życzę dużo wytrwałości przy próbach odkręcenia.

Rzeczywiście nie mam filtrów, ani konwerterów, ani osłon, ani innych ozdóbek, gdyż zabawę z nimi zakończyłem już parę lat temu. Posiadam jedynie dobry statyw. Dlatego kupuję aparat kompaktowy, który ma wszystko, żeby nie targać ze sobą zbędnego balastu, którego i tak nie używałem, bo nie było czasu na zakładanie i zdejmowanie, albo mi się po prostu nie chciało. Dziś używam Photoshopa. Jego moc przewyższa wszystkie "ozdobniki" obiektywów.

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agentj23 Zobacz posta
    Rzeczywiście nie mam filtrów, ani konwerterów, ani osłon, ani innych ozdóbek, gdyż zabawę z nimi zakończyłem już parę lat temu. Posiadam jedynie dobry statyw. Dlatego kupuję aparat kompaktowy, który ma wszystko, żeby nie targać ze sobą zbędnego balastu, którego i tak nie używałem, bo nie było czasu na zakładanie i zdejmowanie, albo mi się po prostu nie chciało. Dziś używam Photoshopa. Jego moc przewyższa wszystkie "ozdobniki" obiektywów.
    Nie do końca się zgadzam z tymi filtrami i osłonami, w okolicach równika te "gadżety" bardzo się przydają a to z prostego względu, tam słońce świeci prawie pionowo i ciężko jest zrobić ładne zdjęcie bez tych "polepszaczy".

andriusza
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blizzard997 Zobacz posta
    Wrócę do tematu zasilania. Przypomniałem sobie że w starym aparacie mam 2 akumulatorki Philipsa 2700, o ile pamiętam dość nieużywane. Czy jeśli dokupię jeszcze 2 takie same to z powodzeniem mogę je używać w moim SX10?
    (Chodzi mi tutaj głównie o to że producent nie zaleca mieszania baterii, co by było gdybym zmieszał takie same ogniwa)
    - praktycznie nic, jeżeli dopasujesz pojemności (wszystkie tego samego producenta i po 2700), natomiast teoria mówi, że komplet powinien być z tej samej "stajni": jednakowe pojemności, jeden producent i ta sama data produkcji.
    Natomiast, jeżeli zmieszasz baterie o różnych pojemnościach, te mocniejsze szybciej się będą zużywać, bo będzie inny proces rozładowywania i ładowania - w akumulatorach nie da się do końca usunąć efektu pamięci.

agentj23
    Guest

Domyślnie

Dark Fox, nie miałem niestety tej przyjemności w tych warunkach przetestować tych polepszaczy i zapewniam Cię, że na pewno jeżeli będę miał taką okazję nie będę ich testował na aparacie kompaktowym... Ceny tych dobrych polepszaczy są zbyt dużym procentem wartości aparatów kompaktowych, co wszystko zaczyna się mijać z jednym z podstawowych założeń aparatu kompaktowego - niska cena. Jakość tanich polepszaczy jest rewelacyjnie skomentowana przez zawodowców z Optyczne.pl "Filtry okupujące trzy ostatnie miejsca - Hoya UV z serii G, King UV oraz Tiffen UV - pod względem możliwości nie odbiegają od dobrej klasy okiennej szyby". Dodatkowo stosowanie filtrów pogarsza i tak słabe osiągi wyśrubowanych obiektywów i matryc. Szumy, aberracja chromatyczna, winietowanie, niska rozdzielczość optyczna - tego żaden filtr nie poprawi, a jedynie może jeszcze pogorszyć. Kupując kompakt podjęliśmy decyzję - prostota i funkcjonalność kosztem jakości - więc bądźmy konsekwentni i nie próbujmy robić z niego lustrzanki, a z siebie profesjonalistów. Zostawmy im te "cuda techniki", a my bawmy się naszymi super kompaktami.

Dla niewzruszonych orędowników filtrów polecam jedyny naprawdę przydatny filtr - polaryzacyjny, a tu porządny test, by nie wydać fury szmalu na "okienną szybę" :
    http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Te...zacyjnych.html

Dla najbardziej wytrwałych test filtrów UV:
    http://optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV.html

Miłej lektury i owocnych przemyśleń
    Ostatnio edytowane przez agentj23 ; 26-01-2009 o 23:52

Strona 53 z 85 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów