Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
E tam, zaraz masakra. :grin:
Kompakty mają swoje miejsce na rynku i lustra ich nie zastąpią.
Chociaż faktycznie cena tej zabawki to raczej zaporowa. Poza tym nie można się spodziewać, że dziś na matrycy 8x6 mm cuda zdziała CMOS. Może za 10 lat, kto wie. Ale wówczas wymagania będą już zupełnie inne.
Przymierzam się do zakupu SX10, jestem już praktycznie zdecydowany.
Myślałem o lustrze, konkretnie Sony A300 + kit ale podsumowując nie mam pieniędzy na dodatkowe obiektywy... alfa 1400zł + za jakiś czas obiektyw za 700zł + akcesoria (np. torba, statyw, filtry) to w sumie zaporowe dla mnie 2500złdo tego noszenie całego osprzętu zajmuje sporo miejsca.
czy aż tak fatalny jest ten SX10?
Nie jest fatalny. Jeśli chodzi o użytkowanie jest bardzo intuicyjny, podobnie jak inne kompakty z serii "S". Do tego mnóstwo funkcji, czytele menu, to wszystko ułatwia poslugiwanie, sprawia przyjemność i nie stwarza problemów.
Nasze rozwody dotyczą głównie optyki, bo 20-krotny zoom zapewnia uniwersalnośc (od dobrych landshaftów, przez świetne zdjęcia macro, aż po foty ptaków na najdłuższej ogniskowej) ale jak mawia stare porzekadło: "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" I tak własnie tutaj sprawdzamy sobie sample oceniając ostrość i CA.. To tak w skrócie..
Skoro juz wprowadziłem Cie w temat, to dodaj coś więcej od siebie:-)
i BTW. skoro już na wstępie wybierając lustro zakładasz, że nie będziesz bawil sie w rozbudowę systemu jesli chodzi o szkła, to mi to podchodzi pod system Olka. Bardzo dobre obiektywy kitowe (zdecydowanie lepsze od Sonego) a przy tym stosunkowo tanie. Jesli wielkość ma znaczenie, to po podpieciu "nalesnika" jest naprawdę mały (Np Olek 410 + 14-35), o czym wielokrotnie pisano..:wink:
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Zależy do czego porównujesz jeśli do starszych aparatów np. Ixus II, G2, G3, A520 czy ostatni super sprzęt - S2 IS to imho tak, SX10 jest fatalny.
Niestety, imho te kolorki ze starych kompaktów Canona są po prostu rewelacyjne. Dzisiaj (pierwszy raz widziałem to w A650IS i S5 IS) są już jakieś takie powypierane plus te wszędobylskie miedziane paski (cyfrowy szum w nowej generacji kompaktach, w starej był kolorowy groch).
Ja jednak radzę się tym nie przejmować tylko robić zdjęcia i odbitki - tam większość cyfrowego syfu znika a zostają wspomnienia.
the silence is deafening
w moim obecnym złomowanym kompakcie (premier dc4366)prawie na każdym mniej doświetlonym zdjęciu miałem paski, normalnie ruszt od grilla
http://img254.imageshack.us/img254/8121/prubka7bj.jpg
mam nadzieje że sx10 wytrzyma dłużej bezawaryjnie...
No niestety w obsludze sx1 cos mi sie nie podobaKolko nastaw, mogli by zrobic jakis klik na nim, a tam nic, zadnego kliku i do tego zeby zmianila sie jakas opcja to trzeba je przekrecic o 180 stopni
![]()
Witam serdecznie wszystkich na forum.
I od razu do rzeczy, jeszcze parę stron temu byłem zdecydowany na zakup ... a teraz się waham. Sprzętu używał będę do robienia takich http://picasaweb.google.pl/Adrian.Sk...eat=directlink zdjęć oraz do kręcenia filmików z dziećmi http://pl.youtube.com/watch?v=XQlqpaiR_o8 i jak na razie do samych zdjęć mój wysłużony PowerShot A80 nadaje się rewelacyjnie.
No i zaczynam się zastanawiać czy SX1 IS będzie oferował gorszą jakość ?
Nie chciałbym wydawać 1700.00 zł tylko dla filmów
Pozdrawiam.
Jeśli A80 spełnia twoje wymagania/oczekiwania to nie zmieniaj a za 1700 zł kup sobie HV10 a może i 20.
Z drugiej strony miej świadomość, że rezygnujesz z meeega zasięgu, 4 kl/s, szerokiego kąta, lepszych zdjęć wewnątrz (po dokupieniu lampy 430EX) i super filmików przynajmniej w 720p.
Natomiast jeśli oczekujesz lepszych kolorków w dobrych warunkach oświetleniowych no to sorry, ale jeszcze nie widziałem kogoś komu bardziej by podchodziły te z cmosa (SX1) niż z ccd (A80) -> patrz przepiękne kolorki z 1D (classic).
the silence is deafening