Strona 82 z 85 PierwszyPierwszy ... 32728081828384 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Naprawdę to kupujecie?
    Mam a720 is i szukając czegoś nowego zainteresowałem się sx1/sx10 ale szybko przypomniałem sobie czemu mam a720 is zamiast s5 is. Już s5 robił słabsze zdjęcia niż a720 a w sx10 patrząc na zdjęcia testowe na różnych portalach jest tragicznie.

Tak więc stanęło na lustrze, które już niedługo kupię. ISO 200 w sx10 porównywalne z ISO 1600 w lustrzance. Tym razem sprzęt nie będzie od Canona, ale a720 is pozostanie jako podręczny aparacik

Nie wiem jaka droga podąża Canon ale sx10 to chyba zły kierunek.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muszyk Zobacz posta
    Naprawdę to kupujecie?
    Mam a720 is i szukając czegoś nowego zainteresowałem się sx1/sx10 ale szybko przypomniałem sobie czemu mam a720 is zamiast s5 is. Już s5 robił słabsze zdjęcia niż a720 a w sx10 patrząc na zdjęcia testowe na różnych portalach jest tragicznie.

Tak więc stanęło na lustrze, które już niedługo kupię. ISO 200 w sx10 porównywalne z ISO 1600 w lustrzance. Tym razem sprzęt nie będzie od Canona, ale a720 is pozostanie jako podręczny aparacik

Nie wiem jaka droga podąża Canon ale sx10 to chyba zły kierunek.
    Jak to dobrze że nie jesteś marketingowcem w Canon corp.,
    bo wtedy tylko lustrzanki miały by "świetlaną przyszłość" i to nie firmowe.

Wiesz, nie każdemu pasi lustro z różnych powodów.

Jaki sens porównywać 720-kę z SX10???
    Czy masz taki sam zakres ogniskowych, zoom znaczy się x20???
    Możesz korzystać z formatu RAW???
    Masz gorącą stopkę dla dodatkowej lampy??? itd., itp.

Tak, ludzie to kupują i robią zdjęcia nie bawiąc się w "testosochizm" :wink:

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Talking

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Jak to dobrze że nie jesteś marketingowcem w Canon corp.,
    bo wtedy tylko lustrzanki miały by "świetlaną przyszłość" i to nie firmowe.
    mam nadzieję, że ty nie jesteś marketingowcem?
    marketingowcy to największe zło, bo wciskają byle bubel nieświadomym kupującym

ale sorry post dałem na złym forum i nawet nie usprawiedliwia mnie, ze też używam Canona,
    a napisałem go bo denerwuje mnie, że firma wypuszczając swój flagowy produkt nie dba o jakość zdjęć, bo chyba to się liczy bardziej od tego jakiego ma "zooma"

a w a720 dzięki CHDK mam RAW i czasami z niego korzystam

a rozglądam się za nowym właśnie ze względu na brak gorącej stopki na lampę,
    wbrew pozorom 720 tez ma przewagę, choćby w postaci tulejki na której montuję filtry bez kombinowania

i czemu uważasz, ze wszystko co nie ma loga Canon jest niefirmowe?
    zresztą w twoim podpisie widzę sprzęt niefirmowej firmy
    Ostatnio edytowane przez muszyk ; 20-06-2009 o 17:04

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Drogi Kolego,
    jak najbardziej masz prawo do własnego zdania,
    ja tylko zwróciłem ci uwagę na bezsens porównywania modeli zupełnie różnych.

mam nadzieję, że ty nie jesteś marketingowcem?
    marketingowcy to największe zło, bo wciskają byle bubel nieświadomym kupującym
    Za WIKI cyt.:
    "Marketing to handel aktywny, wychodzący naprzeciw potrzeb klienta, próbujący odgadnąć skryte potrzeby klienta, usiłujący te potrzeby uświadamiać i pobudzać a nawet kreować – i zaspokajać je.
    Marketing posiada wiele definicji naukowych. Jednak najprościej mówiąc marketing to działalność mająca na celu wynajdowanie, pobudzanie i zaspokajanie potrzeb podmiotów gospodarczych. Określeniem "marketing" nazywa się też dziedzinę wiedzy analizującą wspomnianą działalność.

Nie, nie jestem.
    Chyba mylisz marketingowców (marketerów bo różnie się to zowie) ze sprzedawcami,
    którzy to czasami tak zwykli siebie nazywać.

ale sorry post dałem na złym forum i nawet nie usprawiedliwia mnie, ze też używam Canona,
    a napisałem go bo denerwuje mnie, że firma wypuszczając swój flagowy produkt nie dba o jakość zdjęć, bo chyba to się liczy bardziej od tego jakiego ma "zooma"
    Dlaczego uważasz że to flagowy model. A może to seria G jest tym flagowym???
    Wbrew pozorom wiele osób kupuje taki sprzęt właśnie ze względu na spory zakres ogniskowych.
    Inaczej jaki jest sens istnienia takiego sprzętu???
    Nie od dziś wiadomo o problemach AWB w sprzęcie Canona.
    Mnie osobiście nie zadowala jakość gotowych jpg-ów "wypluwanych" przez te puszki,
    nie mam ochoty zdawać się na loterię "AWB" i potem pluć sobie że niewiele z tego jpg-a można uratować,
    stąd też preferuję format RAW, finalnie mam z głowy stresy związane z AWB m.in.
    i wieloma innymi parametrami nad którymi finalnie mam sporą władzę w cyfrowej ciemni.

A tak na marginesie w Olympusie nie mam w/w problemów.
    AWB jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

a w a720 dzięki CHDK mam RAW i czasami z niego korzystam
    CHDK nie jest firmowym softem w tym aparacie, notabene -używając go, "piracisz"

a rozglądam się za nowym właśnie ze względu na brak gorącej stopki na lampę,
    wbrew pozorom 720 tez ma przewagę, choćby w postaci tulejki na której montuję filtry bez kombinowania
    przewaga...

i czemu uważasz, ze wszystko co nie ma loga Canon jest niefirmowe?
    Bo nie jest.
    Znów mylisz pojęcia sprzętu firmowego - produkowanego w ramach jednej firmy,
    ze sprzętem markowym i niemarkowym.

zresztą w twoim podpisie widzę sprzęt niefirmowej firmy
    Ja takowego tam nie widzę, Canon, Olympus, Konica-Minolta (Sony - teraz) czy Sigma to wszystko są firmy które wyrobiły sobie na rynku dobrą pozycję - czyli dobrą markę.

No i bez urazy oczywiście, nie odbieraj tego personalnie jako ataku na twoją osobę
    (patrz 1-sza część mojej sygnaturki).

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar Lukis
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja rowniez jestes posiadaczem tego aparatu, nie mniej jednak jako foto-amator, ktory dopiero rozpoczal przygode z fotografia, jestem bardzo zadowolony i nie uwazam, aby zdjecia robione w nocy byly kiepskie.
    Dlatego tez wszystkie ciekawe osoby odsylam na moj digart, gdzie sa zdjecia z tego oto aparatu: www.lukism.digart.pl

Zdjecia jedynie wyostrzam, poprawiam kontrast, czasami nasycam, to wszystko.

Podobno przy najnowszym oprogramowaniu aparat daje mozliwosc robienia zdjec RAW - orientuje sie ktos jak to ustawic? Pare dni temu odebralem aparat z serwisu (zabrudzona matryca) i widzialem, ze wgrano najnowsze oprogramowanie, ale opcji RAW nie widze.
    Ostatnio edytowane przez Lukis ; 28-06-2009 o 12:33

Miasto
    kielce

Domyślnie

witam,
    postanowiłam jeszcze tu napisać, bo jak widzę, wiele tu jest speców i właścicieli sx10 . ;-)

otóż od kilku miesięcy sama jestem właścicielką tego sprzęciku, generalnie pierwsze wrażenia jak najbardziej na plus!

aczkolwiek mam pewien problem, w sobotę robiłam trochę zdjęć, po dłuższym czasie zaczął wołać,że baterie na wykończeniu, nie zdziwiłam się bo od miesiąca prawie jechałam na tych samych. wyłączyłam i po przyjsciu do domu baterie wrzuciłam na ładowarkę, baterie załadowane są na fulla, ale mimo to aparat nie chce się w ogóle włączyć

czy ktoś miał podobny problem albo wie co może być tego powodem?

z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Na początek sprawdziłbym
    - czy aku działają w innych urządzeniach
    - czy aparat działa na nowych bateriach - nie na akumulatorkach

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiutek Zobacz posta
    Na początek sprawdziłbym
    - czy aku działają w innych urządzeniach
    - czy aparat działa na nowych - nie na akumulatorkach
    hej ,
    co do pierwszego już sprawdzałam w innych sprzętach baterię działają,

co do drugiego też nad tym myślałam, dziś polecę kupic jakieś inne baterie więc zobaczymy...
    dzieki ;-)

Miasto
    kielce

Domyślnie

kupiłam nowe zwykłe baterie energizery...nie działa

jadę jutro do serwisu, zobaczymy co powiedzą.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wbrew pozorom wiele osób kupuje taki właśnie ze względu na spory zakres ogniskowych.
    Inaczej jaki jest sens istnienia takiego ???
    Pewnie masz rację, zakres ogniskowych jest imponujący

A tak na marginesie w Olympusie nie mam w/w problemów.
    AWB jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
    W świetle żarówkowym też? Mnie w moim e-510 AWB zawodzi i wszystko jest pomarańczowe

CHDK nie jest firmowym softem w tym aparacie, notabene -używając go, "piracisz"

Tylko nie "piracisz". Nie cierpię piracenia, a CHDK nie został wykradziony i crackowany, raczej jest to wolne alternatywne, dodatkowe oprogramowanie, dające więcej ustawień i możliwości niż dają lustra (oprócz jakości zdjęć ) ale na pewno nie pirackie.

Strona 82 z 85 PierwszyPierwszy ... 32728081828384 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów