Strona 78 z 85 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Domyślnie

Czator spróbuj robić na hiperfokalnej. Nie będziesz musiał w ogóle ostrzyć. Półśrodek, ale uważam, że to niezły sposób. Tu jest stronka gdzie możesz sobie to poprzeliczać. Jest nawet SX1 na liście.

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    Wymienic to cos na aparat fotograficzny.
    Genialne, że też wcześniej na to nie wpadłem...

Domyślnie

Mam pytanie do posiadaczy SX 10. Czy macie problem z łapaniem ostrości przy fotografowaniu obiektów w ruchu (w moim przypadku - dziecko na huśtawce) w piękny słoneczny dzień.

czator
    Guest

Domyślnie

no to w takim razie zostanie mi tylko to wyliczanie, chyba ze jakaś lampa będzie miała funkcję doświetlania przed zrobieniem zdjęcia bo ta 580ex tego chyba nie miała, a widziałem ostatnio coś takiego w nikonie znajomego... ogólnie zdjęcia nie są robione z dużych odległości, ale niestety w bardzo złym świetle...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krali Marko Zobacz posta
    Generalnie A80 robi mniejsze szumy ( jasne, mniejsza matryca) ale w takim razie po co robić takie matryce, które robią większe szumy... ta kwestia czśto się pojawia na tym forum w innych wątkach i jakby nie ma na to pytanie odpowiedzi ( nie znalazłem).
    To mnie wartwi - nie rozumiem dlaczego na zdjęciach z A80 z przed pięciu lat z DIGIC I nie ma takiego noiza jak na tych z SX10...Może mi wyjasnisz, bo ja naprawde nie do końca rozumiem przyczynę?
    pozdro
    sprobuje odpowiedziec (to takie moje gdybanie a nie pewniki).

1) "Po co robić takie matryce, które robią większe szumy?". Zapytaj specy od marketingu. Bezkrytyczny wyscig na megapixele trwa, wezmy np. Canona G10 14mega i jego problemy z szumami. O 'camerach obscura' w komorkach nie wspominajac ;-) Dla czesci klientow megapixele sa wyznacznikiem jakosci sprzetu, o tym chyba wszyscy wiedza na tym forum :-) Wiecej znaczy lepiej, pare procent sie pochyli nad testami zanim kupi sprzet... Reszta poslucha "rad" sprzedawcy w sklepie lub "profesjonalnej" recenzji w 'Chipie'. Nie mowiac o tych dla ktorych niska/wysoka cena jest najwazniejsza (pewnie dlatego wlasnie Canon wypuscil SX1 i SX10)... Poza tym musi byc (wedlug specy od marketingu rzecz jasna) roznica pomiedzy zaawansowanym kompaktem SX10 a najprostszym lustrem 1000d w jakosci wychodzacych fotek...

2) Po czesci sam sobie odpowiedziales na pytanie o ilosc szumow (mniejsza/wieksza wielkosc matrycy). Jeszcze lepsza odpowiedz dostarcza dpreview.com. W twoim starym A80 jest matryca o gestosc upakowania pikseli 10MP/cm2, w topowym w owym czasie G3 tez bylo 10MP/cm2, w SX10 35MP/cm2 a w 1000d 3,1MP/cm2 a praw fizyki podobno nie da sie oszukac ;-) (tu i teraz dysponujac takimi a nie innymi matrycami i technologiami, moze sie to zmieni, moze juz sa nowe technologie w sejfach i laboratoriach ale na razie marketing na tym trzyma lapska).

3) Jeszcze taki przyklad, jak sie wygeneruje RAW-a z G7 to obrobka takiego RAW-a jest koszmarem (zaslyszane, sam tez probowalem i sie poddalem z RAW-ami z G6 lepiej mi szlo) po prostu nowe szybkie procki wewnatrz G7 dokonuja "cudow" na takim RAW-ie zeby powstal z niego znosny jpg. Widocznie w A80 cudow nie trzeba bylo dokonywac i wystarczal DIGIC I...

4) Dla mnie osobiscie G3 i G6 to byly najbardziej udane konstrukcje w linii Powershot jezeli chodzi o jakosc generowanych fotek. Oba mialem i G6 zaluje do dzis ze sie z nia rozstalem :-( G3 pozostal w rodzinie i czasami mam okazje nim cos jeszcze cyknac i nadal momentami mnie zachwyca...

pozdrawiam!

Pawelzqx
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Mam pytanie dotyczące SX10 i SX1: Jak różni się wizjer w SX1 od tego w SX10. Bardzo lubię kadrować przez wizjer. Wymiary (0,4 cala) są podobne ale SX10 ma większą rozdzielczość. Nie musicie mi pisać żebym sobie kupił lustro;-). Według cameralabs wizjer jest dużo gorszy.
    Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzylo Zobacz posta
    Ja proszę wszystkich posiadaczy SX1/SX10 o upload zdjęć np. na imageshack, prosto z aparatu i bez obróbki, i wklejanie tutaj linków. Bardzo mało jest tych zdjęć, a większość to w słoneczny dzień, na małych ogniskowych, piękne jak z każdego paratu z Biedronki.
    Prosze, oto fotki z SX10 (paczka rar 33MB):

http://rapidshare.com/files/229174205/SampleSX10.rar

zmienilem tylko nazwy plikow od 01 do 10. Specjalnie wybralem fotki robione w gorszym swietle. Niektore sa lekko ruszone (bo cykane z reki i z dlugim zoomem). No i klika jest z max zoomem.

wszelkie prawa zastrzezone! :-)
    pozdrawiam!
    gr

p.s. Jezeli potrzeba wiecej to jak znajde chwile czasu moge cos wrzucic na rapidshare, rowniez RAW-y.
    Ostatnio edytowane przez gresiek ; 04-05-2009 o 21:46

Gomaniak
    Guest

Domyślnie

Witam mam pytanko ostatnio nagrałem film ale nie ma sciezki dzwiękowej jak ja przy kolejnym filmowaniu włączyć ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

instrukcja obsługi s.88 bądź w programie do odczytu pdf s.90 ewentualnie są to ustawienia w menu aparatu (żółta zakładka), Dźwięk... => Wzm. mikrofonu (ustaw opcję na AUTO). "Baw" się aparatem, wtedy poznajesz jego cechy, pozdrawiam.

Gomaniak
    Guest

Domyślnie

dzięki juz patrze

Crump
    Guest

Domyślnie

gresiek moglbys jeszcze rzucic jakies sample? moze ze slonecznych dni itd tak zeby w roznych warunkach byly zdjecia. Pozdrawiam

Strona 78 z 85 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów