Czator spróbuj robić na hiperfokalnej. Nie będziesz musiał w ogóle ostrzyć. Półśrodek, ale uważam, że to niezły sposób. Tu jest stronka gdzie możesz sobie to poprzeliczać. Jest nawet SX1 na liście.
Genialne, że też wcześniej na to nie wpadłem...
Czator spróbuj robić na hiperfokalnej. Nie będziesz musiał w ogóle ostrzyć. Półśrodek, ale uważam, że to niezły sposób. Tu jest stronka gdzie możesz sobie to poprzeliczać. Jest nawet SX1 na liście.
Genialne, że też wcześniej na to nie wpadłem...
Mam pytanie do posiadaczy SX 10. Czy macie problem z łapaniem ostrości przy fotografowaniu obiektów w ruchu (w moim przypadku - dziecko na huśtawce) w piękny słoneczny dzień.
no to w takim razie zostanie mi tylko to wyliczanie, chyba ze jakaś lampa będzie miała funkcję doświetlania przed zrobieniem zdjęcia bo ta 580ex tego chyba nie miała, a widziałem ostatnio coś takiego w nikonie znajomego... ogólnie zdjęcia nie są robione z dużych odległości, ale niestety w bardzo złym świetle...
sprobuje odpowiedziec (to takie moje gdybanie a nie pewniki).
1) "Po co robić takie matryce, które robią większe szumy?". Zapytaj specy od marketingu. Bezkrytyczny wyscig na megapixele trwa, wezmy np. Canona G10 14mega i jego problemy z szumami. O 'camerach obscura' w komorkach nie wspominajac ;-) Dla czesci klientow megapixele sa wyznacznikiem jakosci sprzetu, o tym chyba wszyscy wiedza na tym forum :-) Wiecej znaczy lepiej, pare procent sie pochyli nad testami zanim kupi sprzet... Reszta poslucha "rad" sprzedawcy w sklepie lub "profesjonalnej" recenzji w 'Chipie'. Nie mowiac o tych dla ktorych niska/wysoka cena jest najwazniejsza (pewnie dlatego wlasnie Canon wypuscil SX1 i SX10)... Poza tym musi byc (wedlug specy od marketingu rzecz jasna) roznica pomiedzy zaawansowanym kompaktem SX10 a najprostszym lustrem 1000d w jakosci wychodzacych fotek...
2) Po czesci sam sobie odpowiedziales na pytanie o ilosc szumow (mniejsza/wieksza wielkosc matrycy). Jeszcze lepsza odpowiedz dostarcza dpreview.com. W twoim starym A80 jest matryca o gestosc upakowania pikseli 10MP/cm2, w topowym w owym czasie G3 tez bylo 10MP/cm2, w SX10 35MP/cm2 a w 1000d 3,1MP/cm2 a praw fizyki podobno nie da sie oszukac ;-) (tu i teraz dysponujac takimi a nie innymi matrycami i technologiami, moze sie to zmieni, moze juz sa nowe technologie w sejfach i laboratoriach ale na razie marketing na tym trzyma lapska).
3) Jeszcze taki przyklad, jak sie wygeneruje RAW-a z G7 to obrobka takiego RAW-a jest koszmarem (zaslyszane, sam tez probowalem i sie poddalem z RAW-ami z G6 lepiej mi szlo) po prostu nowe szybkie procki wewnatrz G7 dokonuja "cudow" na takim RAW-ie zeby powstal z niego znosny jpg. Widocznie w A80 cudow nie trzeba bylo dokonywac i wystarczal DIGIC I...
4) Dla mnie osobiscie G3 i G6 to byly najbardziej udane konstrukcje w linii Powershot jezeli chodzi o jakosc generowanych fotek. Oba mialem i G6 zaluje do dzis ze sie z nia rozstalem :-( G3 pozostal w rodzinie i czasami mam okazje nim cos jeszcze cyknac i nadal momentami mnie zachwyca...
pozdrawiam!
Witam!
Mam pytanie dotyczące SX10 i SX1: Jak różni się wizjer w SX1 od tego w SX10. Bardzo lubię kadrować przez wizjer. Wymiary (0,4 cala) są podobne ale SX10 ma większą rozdzielczość. Nie musicie mi pisać żebym sobie kupił lustro;-). Według cameralabs wizjer jest dużo gorszy.
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.
Prosze, oto fotki z SX10 (paczka rar 33MB):
http://rapidshare.com/files/229174205/SampleSX10.rar
zmienilem tylko nazwy plikow od 01 do 10. Specjalnie wybralem fotki robione w gorszym swietle. Niektore sa lekko ruszone (bo cykane z reki i z dlugim zoomem). No i klika jest z max zoomem.
wszelkie prawa zastrzezone! :-)
pozdrawiam!
gr
p.s. Jezeli potrzeba wiecej to jak znajde chwile czasu moge cos wrzucic na rapidshare, rowniez RAW-y.
Ostatnio edytowane przez gresiek ; 04-05-2009 o 21:46
Witam mam pytanko ostatnio nagrałem film ale nie ma sciezki dzwiękowej jak ja przy kolejnym filmowaniu włączyć ?
instrukcja obsługi s.88 bądź w programie do odczytu pdf s.90 ewentualnie są to ustawienia w menu aparatu (żółta zakładka), Dźwięk... => Wzm. mikrofonu (ustaw opcję na AUTO). "Baw" się aparatem, wtedy poznajesz jego cechy, pozdrawiam.
dzięki juz patrze
gresiek moglbys jeszcze rzucic jakies sample? moze ze slonecznych dni itdtak zeby w roznych warunkach byly zdjecia. Pozdrawiam