knapers85, jeśli chcesz tanio, to kup dowolną lampę tyrystorową, z odchylanym palnikiem. Ważne aby miała niskie napięcie na stopce. Niektóre Nissiny mają ok. 200V na stopce więc może uszkodzić aparat. Ja, gdy robię fotki w namiocie bezcieniowym, używam starej lampy Topca 325CS - ale oczywiście wszystkie nastawy w aparacie muszą być ustawiane ręcznie.

A jeśli chcesz pstrykać fotki osób itp. to polecam lampę dedykowaną. Wtedy zawsze masz pewność, że fotka będzie naświetlona prawidłowo. Nie ważne w którą stronę odchylisz palnik, możesz lampę umieścić w dowolnym miejscu (za pomocą kabla off-shoe) a i tak fotka będzie dobrze naświetlona. Ja kupiłem używaną 430EX za 500zł - współpraca jest idealna no i palnik odchylany w dwóch płaszczyznach. Dzięki temu można błysk odbijać od sufitu w trybie portretowym, czy też od bocznych ścian w trybie normalnym. Jeśli szkoda Ci kasy można kupić Tumaxa - 400zł. Palnik też odchylany w dwóch płaszczyznach. Ale z opinii można wyczytać, że jest dosyć głośna (zoom palnika) i trochę tandetny plastik.

Jeśli ktoś chcę kupić torbę do sx10 - polecam tą:
http://www.allegro.pl/item540827357_..._promocja.html

jest tania i bardzo dobrze wykonana. Mieści w sobie idealnie Canona SX10, tulipana, lampę Speedlite 430EX z założonym StoFen'em, kilka kompletów akumulatorków i filtry Hoya. A więc cały niezbędny zestaw mamy pod ręką.