Cytat Zamieszczone przez artur s Zobacz posta
(...)To jest sklep internetowy więc cena jest stała.(...)
Myślałem, że to o allegro (podbija = aukcja)
Cytat Zamieszczone przez knapers85 Zobacz posta
(...)może jakaś inna firma produkuje lampy podchodzące i wykorzystywane w 100% pasujące do sx10...(...)
Jeśli chodzi o lampy to kiedyś pytałem się na dpreview.com jak podłączyć starą lampę do SX1. Myślałem, że w tym fleszu nie ma gorącej stopki, a jedynie stopka bez styków. Zamiast podpiąć i sprawdzić (byłem pewien, że nie zadziała) to zwiedziłem trzy poważne sklepy (dwa z własnym serwisem) i grzebałem w necie. Wszędzie werdykt: nie zadziała, nie ma przejściówek itp. Okazało się, że lampa działa po prostu po wpięciu z stopkę, a ma ponad 20 lat. Nie ma żadnych nastaw, ale świeci w sufit i jest dobrze. Wystarczy robić w M i regulować przesłoną ze stałym czasem. Według mnie zadziała każda lampa z gorącą stopką.
Jeśli nie chcesz wydać dużo na lampę to widzę dwa wyjścia: kup coś niemarkowego, albo coś prostego. W obu wypadkach szukałbym "łamanej" lampy (z ruchomą głowicą). Tak, żebyś mógł świecić np. w sufit, inaczej efekt będzie podobny do zdjęcia z lampą wewnętrzną czyli ostre cienie (choć można się jeszcze bawić w dyfuzory). W WĄTKU NA DPREVIEW o którym wspominałem ktoś mi polecał jakieś SUNPAKI, ale co, jak, gdzie to nie wiem. Jeśli chodzi drugą opcję to na allegro pewnie upolujesz coś prostego z łamaną głowicą za mniej niż 50 zł (choć pewnie będzie z zeszłego wieku JAK NP. TA).