Strona 56 z 85 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Bywalec

Domyślnie

Zmiana z S5 na SX10 czy SX1 nie ma najmniejszego sensu. To w gruncie rzeczy podobne aparaty, różniące się detalami w postaci numerka zoomu i ilości pikseli więcej. Takie aparaty zmienia się ale z 2 powodów: kiedy po kilku latach odmówią posłuszeństwa albo kiedy zaczną nas ograniczać. Wtedy przesiadamy się najczęściej na lustrzankę. I tylko taka zmiana z S5 ma sens.
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez winiarro Zobacz posta
    Zmiana z S5 na SX10 czy SX1 nie ma najmniejszego sensu. To w gruncie rzeczy podobne aparaty, różniące się detalami w postaci numerka zoomu i ilości pikseli więcej. Takie aparaty zmienia się ale z 2 powodów: kiedy po kilku latach odmówią posłuszeństwa albo kiedy zaczną nas ograniczać. Wtedy przesiadamy się najczęściej na lustrzankę. I tylko taka zmiana z S5 ma sens.
    A kto myśli inaczej jest w błędzie i kropka

Winirraro ma zapewne S5 i lustro, SX1 i SX10 wystarczająco długo by wydawać tak kategoryczne sądy. I pojawia się tradycyjny już, w tym temacie motyw lustra. No offence ;p

Obawiam się Gwiazdko że niczego mądrego tu Ci nikt nie poradzi
    Najlepiej by było przetestować SX1 w praktyce. Znaleźć kogoś kto pozwoli się trochę dłużej nim pobawić niż w sprzedawca w sklepie.
    Ale skoro piszesz na Forum to pewnie nikogo z SX1 nie znasz.

Zaskoczony jestem, że się zgadzam z kolegą winiarro w połowie, zamiana na SX10 nie będzie najlepszym wyjściem.
    Co innego SX1 z filmami w rozdzielczości 1920x1080.
    Wspomniałaś, że " "Piątka" robi bardzo dobrej jakości filmiki, nie mogę narzekać". Nie zgodzę się z Tobą. Cokolwiek kręci filmy, to film z rozdzielczością 640x480 nie może być dobrej jakości. Im masz większy i lepszy telewizor tym większą widać różnicę jakości materiału SD i HD
    Jeśli nagrywasz dużo filmów SX1 może być dobrym wyborem.
    Nie będę opowiadał o wyższości zooma 20x nad 12x i ilości MP w matrycach bo się nie znam, nie mam SX1 i zarobiony jestem

Gen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gwiazdka Zobacz posta
    Poszukuję jakichś sensownych opinii ludzi, którzy mają skalę porównawczą pomiędzy S5 IS a następcami - Sx1 i SX10.
    Według mnie, sprawę możemy porównać do zakupu samochodów. Są ludzie, którzy wymieniają co roku swoje auta na nowe, mają na to kasę i tak chcą...
    Są tacy, którzy jeżdżą używanymi, a jeśli dorobią się nówki z salonu, to go mają przez wiele lat.

Przejrzyj stronę:
    http://www.dkamera.de/testberichte/c...wershot-sx1-is
    Tam jest test SX1 i na kolejnych stronach testu jest możliwość porównania z innymi aparatami min. z S5. Co prawda po niemiecku, ale jak masz z tym problem, to są translatory Zresztą pewne wiadomości uzyskasz z zamieszczonych tam zdjęć.

Sprawa z coroczną wymianą aparatu jest analogiczna do wymiany samochodu... Co chwila będą nowe modele, z lepszymi parametrami. Tylko od Ciebie zależy, czy zmieniać czy nie.

Gomaniak
    Guest

Domyślnie

Witam ponownie txz za odp w prawie pilota ale teraz proszę mi odpowiedzieć jako laikowi jaki kupic i urzywac na początek filtr albo jakie i co "one" dają? thx
    Chodzi o sx10ix

Gen
    Guest

Domyślnie

Wiele napisano o filtrach na tym forum i innych związanych z fotografią. Wystarczy poszukać.

Jak nie masz ochoty szukać to przestudiuj opisy filtrów i ich zastosowanie np. na stronach:
    http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...C3%B3w_UV.html
    http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html

Ja przy wyborze opierałem się na nich, chociaż nie są już aktualne, bo wszedł nowy filtr polaryzacyjny Hoya HD nie ujęty w tym teście.

O filtrach na kolejnych stronach:
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...polaryzacyjny/
    http://www.fotoporadnik.pl/filtry-fo...a-cyfrowa.html
    i wiele, wiele innych…

Uważam, że dobry UV dla osłony, a Polar do polaryzacji w zupełności wystarczą dla omawianych aparatów.

Gomaniak
    Guest

Domyślnie

oki a jak je mocowac( o Boże zaraz mnie zjecie za te pytanie ) ale nie chodzi mi o technikę tylko czy mozna jeden na drugi czy należy UV zdejmować a zakładac Polar ? i na dwrót ?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gomaniak Zobacz posta
    czy mozna jeden na drugi czy należy UV zdejmować a zakładac Polar ? i na dwrót ?
    To zależy od samego filtru. Zazwyczaj mozna zakładać jeden na drugi, ale jesli przesadzisz, to zaczną winietować, ale zdarzają się też takie, które mają gwint tylko z jednej strony i następnego już nie założysz. Nie wiem dokładnie jak jest z polarami, ale zazwyczaj są chyba jednostronne, więc najlepiej zakładać je jako ostatnie.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

agentj23
    Guest

Domyślnie

Witam.
    W sprawie porównania S5 do SX1, to polecam spojrzeć pod ten link:
    http://tero.mononen.eu/index.cgi/Blo...08-12-22-02-35

A z własnego doświadczenia, chwilowo jeszcze krótkiego widzę zauważalną różnicę w jasności obiektywu na pełnym zoomie. W S5 było f3.5, a w SX1 jest f5,7 za to przybliżenie większe 432mm vs 560mm - coś za coś. Przez to w SX1 potrzebne są dłuższe czasy naświetlania do zrekompensowania ciemniejszego obiektywu, a dodatkowo dłuższa ogniskowa, więc trzeba więcej się pogimnastykować, żeby zrobić ostre zdjęcie. Stabilizacja działa bardzo dobrze, lecz odrobinę wolniej niż w S5, więc SX1 na reporterski aparat się nie nadaje choć bije na głowę S5 w szybkości zdjęć seryjnych. (SX1 - 4kl/s)

Z ciemniejszą optyką wiążą się zauważone przez wielu testujących i użytkowników problemy z odrobinę większymi trudnościami z ustawianiem ostrości w słabym świetle przez aparat w porównaniu do np. S5. Aparat jak większość dzisiaj produkowanych ustawia parametry naświetlania i ostrości poprzez analizę danych z matrycy, więc większa rozdzielczość matrycy, a co za tym idzie większe szumy (na zdjęciach są mniejsze, ale to zasługa lepszego procesora DIGIC IV), słabsze światło obiektywu w tele, powoduje, że właśnie przez to w tych specyficznych warunkach istnieją problemy. Według mnie nie jest to aż tak wielka różnica i da się z tym żyć.

Biorąc pod uwagę bardzo dobrą jakość filmów w FullHD (1920x1080) z dźwiękiem jakby odrobinę głośniejszym niż w S5, to mogę się z tamtym małym problemem pogodzić. Gubienie fokusa w filmach jest na podobnym poziomie (w słabym świetle w wide wcale, w tele czasami), ale można użyć ręcznej regulacji ostrości, czego w S5 nie było. Na plus jest jeszcze możliwość użycia pod czas kręcenia filmów ręcznych nastaw balansu bieli, których SX1 się słucha i przez cały film je utrzymuje. Następną rzeczą, której nie miał S5 to inteligentny telekonwerter cyfrowy. Przy włączeniu go w ustawieniu formatu 16:9 można uzyskać zoom optyczny 40x! Aparat wykorzystuje w tym trybie 2MP wycinek matrycy, więc nie następuje tu żadna cyfrowa interpolacja pikseli. W trybie 4:3 też to działa (zoom optyczny 46x), lecz w tym trybie rozdzielczość filmu jest tylko 640x480.

Kolejnym plusem w porównaniu do S5 jest powalający wyświetlacz o realnych kątach widzenia ze 180 stopni. Jasność i kontrast spadają dopiero jak się patrzy na wyświetlacz od strony tylnej ścianki Więc teraz cała rodzina może oglądać zdjęcia bez potrzeby kręcenia aparatem na wszystkie strony. Do tego jest złącze HDMI, którym można wszystko wyświetlać na telewizorze HD (tego osobiście nie sprawdziłem, bo owego kabelka jeszcze nie posiadam) i do tego można siedzieć na kanapie, bo w zestawie dostajemy pilota na podczerwień, którym obsługujemy aparat do 7m.

I to by było chyba na tyle... jak mnie się coś jeszcze przypomni to dopiszę.
    W podsumowaniu - jestem zadowolony ze zmiany.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...różnica też jest w szerokim kącie: S5 36mm w SX1 28mm, co przekłada się na to, że teraz stojąc w drzwiach pokoju jednym zdjęciem obejmuję cały pokój.
    Ostatnio edytowane przez agentj23 ; 29-01-2009 o 18:44 Powód: Automerged Doublepost

andriusza
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agentj23 Zobacz posta
    Witam.
    W sprawie porównania (..)
    W podsumowaniu - jestem zadowolony ze zmiany.
    ...różnica też jest w szerokim kącie: S5 36mm w SX1 28mm, co przekłada się na to, że teraz stojąc w drzwiach pokoju jednym zdjęciem obejmuję cały pokój.
    Dzięki - w końcu ktoś po ludzku powiedział coś o SX'ach. Nie tylko Gwiazdka ale i rteszta "niefachowców" coś od Ciebie konkretnego usłyszało.
    Dzięki agentj23 - więcej takich postów, bo po to tutaj jesteśmy!!!

jakrysz
    Guest

Domyślnie

Konkrety, konkrety, konkrety!! W końcu!!! Polemika pomogła :-) Pozdrawiam.
    Aaaaaaaaaaaaaaaaa......... posiadam ten kabelek o którym wspomina agentj23 (mini HDMI - HDMI). Zdjecia w formacie 16:9 wyświetlane na ekranie TV HD poprzez ten kabelek to po prostu rewelacja jakościowa. Ponadto format 16:9 pozwala uniknąć czarnych pasów po bokach ekranu. Podejrzewam, że takiej jakości obraz ciężko bedzie uzyskać na monitorze.
    Ostatnio edytowane przez jakrysz ; 30-01-2009 o 09:49 Powód: Automerged Doublepost

Strona 56 z 85 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów