Strona 50 z 85 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

robay
    Guest

Domyślnie

Czytając te niektóre opinie trudno wyciągnąć jakiekolwiek wnioski... Ktoś, kto jest w dziedzinie fotografii laikiem na pewno nie dowie się niczego konkretnego z takich opinii, a chyba po to powstało takie miejsce, aby wypowidać się obiektywnie o danym modelu, a nie porównywać do innych, z zupelnie innej "półki" modeli. Canony SX10 i SX1 to specyficzne aparaty. Po pierwsze są kompaktami i porównywanie ich do lustrzanek nie ma sensu. Kompakt, to aparat, który ma się sprawdzić szybko i łatwo w różnych warunkach i być uniwersalnym w funkcje. Ponadto te aparaty należą do tzw. super-zoomów i jeżeli można je z czymkolwiek porównywać, to tylko z konkurencyjnymi super-zoomami. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Zazwyczaj obiektyw z tak dużym zoomem będzie powodował większe aberacje, niż ten z mniejszym. Jednak nie można wymagać, aby samochód z silnikiem o mocy 500 KM palił tyle co Fiat Seicento. Wszystko odbywa się jakimś kosztem i każdy musi sobie dopasować aparat do własnych potrzeb. Nie można też wymagać, aby kompakt miał tak samo małe szumy jak lustrzanka, bo to inna klasa aparatów. Gdyby powstał kompakt robiący zdjęcia o jakości zbliżonej do lustrzanek, jednocześnie z tak uniwerslanym obiektywem i zestawem funkcji, to kto kupował by lustrzanki. Dlatego prawdopodobnie nigdy tak nie będzie, chociażby z powodów marketingowych a także ograniczeń technicznych. Lustrzanki to aparaty w dużej mierze profesjonalne, a kompakt ma się sprawdzać, kiedy potrzebujemy szybko wyciągnąć aparat i bez większego zastanawiania zrobić zdjęcie, a w innym przypadku nakręcić film. Czytałem w różnych miejscach teksty, że lepiej kupić lustrzankę, a do filmów kamerę i z czasem dokupić ze dwa obiektywy... Proponuję tego typu pomysłodawcom wybrać się na wakacje z tym całym majdanem sprzętu np. w góry i "żąglować" obiektywami przy każdej okazji jeszcze z kamerą na ramieniu, wtedy dobre zdjęcia się na pewno przydadzą, bo będą jedynym wspomnieniem...
    Zakup aparatu, to sztuka kompromisu.. Musimy sami określić do czego będzie potrzebny nam aparat, wybrać odpowiednią grupę sprzętu, a dopier później się zastanawiać jaki model, jakiej firmy kupić. Jeżeli nie potrzebujemy super-zoomu, to nie kupujemy SX1 ani SX10. Jeżeli potrzebujemy taki zoom, to taki aparat jest dobrym wyborem, ale musimy się liczyć z większymi aberacjami, często z ciemniejszym szkłem, gabarytami, ciężarem itp. Kupując super-zooma możemy go porównywać tylko i wyłącznie z innymi super-zoomami. Patrząc więc na test na:

http://www.dpreview.com/reviews/q109superzoomgroup/

można stwierdzić, że Canon poradził sobie dosyć dobrze.

Dla zainteresowanych test samego SX 10

http://www.optyczne.pl/87.1-Test_apa...t_SX10_IS.html
    Ostatnio edytowane przez robay ; 21-01-2009 o 19:50

Crump
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robay Zobacz posta

http://www.dpreview.com/reviews/q109superzoomgroup/

można stwierdzić, że Canon poradził sobie dosyć dobrze.

Dla zainteresowanych test samego SX 10

http://www.optyczne.pl/87.1-Test_apa...t_SX10_IS.html
    A co to wnosi do tematu? Przeciez te linki podali poprzednicy

robay
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crump Zobacz posta
    A co to wnosi do tematu? Przeciez te linki podali poprzednicy
    Same linki nic nie wnoszą, ale pisząc swoją wypowiedź, podparłem ją konkretnymi testami, a nie będę odsyłał czytających kilka postów w tył. Nie każdy czyta forum i wątki od deski do deski, więc po co ma skakać po innych postach - wszystko jest pod ręką...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robay Zobacz posta
    Nie każdy czyta (...) wątki od deski do deski, więc po co ma skakać po innych postach - wszystko jest pod ręką...
    I bardzo źle, że nie czyta...

Mnie zastanawia brak solidnego testu SX1, czyżby nie było aparatów do przetestowania ? Zaglądam czasem na aledrogo i ofert sprzedaży sx1 jest jak na lekarstwo.
    Ostatnio edytowane przez lesiutek ; 22-01-2009 o 22:59 Powód: literówka

wiesus
    Guest

Domyślnie

Witam

Na poczatku powiem ze szkoda ze nikt nie kwapil sie potwierdzic mojej obserwacji odnosnie dzwiekow z sx1.

Bylem serwsie cannona ( warszawa Zytnina 15) odnosnie wibrujacych sprezynek.
    sprezynki - to czujnik polozenia
    "klekot" - latajaca optyka
    oba dzwieki jak najbardziej prawidłowe ,zadne tam uszkodzenie(chciaz mogli mnie wkrecic,ale aparat dziala a sprezynki sprawdze sam w saturnie) A juz po fakcie brat mi niedawno przyznal ze aparat zaliczyl okolo 10 powaznych wywrotek przy -10st na nartach w alpach, jak dla mnie test z trwalosci zaliczony.

Co do jakosci zdjec , przyznam ze scisnietym sercem czytam ten sad bozy nad sx1 (tu i ceneo). Moim zalozeniem byl aparat DO GOR ( zoom, ciezar, AA, wzgledna szybkosc i prostota ). Mysle ze spokojnie to zadanie wypelni(ł). Uwazam nawet ze powiniem dac MINIMALNE podstawy do zdjec podrozniczo-reporterskich o ile fotograf(ja) bedzie mial dobre okazje i oko. Nie jest to opnnia a zadanie( funkcja ) do ktorego kupilem jeden z lepszych ULTRAZOOMOW. Z ta wypowiedzia koncze swoj osad o aparatach canona i ide szkolic wlasne umiejetnosc, oko i szybkosc palcow w nastawach.
    Ostatnio edytowane przez wiesus ; 22-01-2009 o 23:26

pirzol
    Guest

Domyślnie

Witam

Po zapoznaniu się z opiniami na temat Canon SX1 zastanawiam sie nad kupnem Casio FH20. W zasadzie poza brakiem obracanego ekranu LCD ma wszystko a nawet wiecej niż Canon SX1, dodatkowo, cena jest bardzo zbliżona do Casio FH20.

Co myslicie o tym Casio FH20 ?

pozdrawiam
    P

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie robiłem nim zdjec ale mialem w reku inny aparat Casio. jakis maly kompakt z wyzszej polki. i powiem ze zdjecia byly fatalne

pirzol
    Guest

Domyślnie

[Summoned]

Każdy producent ma lepsze i gorsze aparaty w dziale z galanterią fotograficzną...

Tu padło pytanie o konkretny model Casio FH20 który do galanterii nie nalezy.

pozdrawiam
    P

Domyślnie

Jak by kogoś interesowało to pojawił się test aparatu Canon PowerShot G10 na optyczne.pl

http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=91

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Raczej watpie w lepsze jakosciwo fotki z FH20 niz w SX1/10. Patrzac na sample, moge powiedziec tylko - tragedia.
    http://www.exilim.com/intl/ex_fh20/i...y/CIMG0335.JPG
    http://www.exilim.com/intl/ex_fh20/i...y/CIMG0371.JPG

Nawet FullHD nie ma. Za to bajery jak Hi-Speed Movies kusza wielu

Strona 50 z 85 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów