jak do sx10 nie można filtru założyć ja tego nie kupuje...
jak do sx10 nie można filtru założyć ja tego nie kupuje...
Tez tego nie kapuje. Wierzyć mi się nie chciało ale nigdzie nie ma jednoznacznej informacji na temat czy je można zainstalować.
Trochę optymizmem nastroiło mnie zdjęcie tego SX10 z wkręconym filtrem - pytanie czy nie był to montaż jakimś domowym sposobem.
Kolega LeszekTG wrzucił jakieś fotki z tego aparatu więc smiem przypuszczać, że posiada ten aparat. Jeśli tak to może mógłbyś sprawdzić czy przy obiektywie jest jakiś gwint na tulejkę albo bezpośrednio na filtry?
No i z chęcią obejrzałbym (wiele)więcej zdjęć z najróżniejszych warunków (noc/dzien/slonce/chmury/miasto/przyroda/portrety/krajobrazy)
Pozdr
Jak widać na zdjęciu obiektyw jest podzielony srebrnym pasem pewnie tam się odkręca pod tuleje.
generalnie mam 1600 zł na aparat ... i teraz pytanie czy brac sx10 i zaoszczedzic 500 zł czy brac sx1 i miec " spokuj ?? " tu jest problem bo nie wiem który brać a moze jest inny w tej lub innej cenie i dużo lepszy np. kosztem nagrywania w HD ( nie potrzebne mi to jest) jest cos tam lepszego i szybszego .. wlasnie na tym sie nie znam ale z tego co pamietam to canon był od aparatów ( i drukarki) a sony od tv aaa i daewoo od samochodów i na tym moja wiedza sie konczy... a jeszcze 2 tygodnie temu koniecznie chciałem miec canona s5 is .... pzdr
Na stronie Canon USA jest instrukcja do SX10 w pdf:
http://www.usa.canon.com/consumer/co...nloadDetailAct
Chcąc kupić uniwersalny kompakt mamy w tej kategorii Nikona P80, ale chyba SX10 oferuje więcej.
Kupisz lustrzankę, będziesz chciał tele o większej ogniskowej kupisz coś za 1500-2000zł?
Chcesz robić zdjęcia makro kolejny obiektyw jakiś Tamron 90 czy Canon 100 makro za 1300-1800zł?
Każdy z tych obiektywów kosztuje więcej niż kompakt w stylu SX10, więc zależy ile tysięcy chcesz przeznaczyć na zdjęcia z wakacji i ile kilogramów szkieł chcesz nosić w torbie.
Kompakt zapowiada się całkiem przyzwoicie i też planuje jego zakup, zamiast kupować kolejny obiektyw np.: żeby raz na kilka miesięcy zrobić zdjęcie makro.
Pozdrawiam. Lech
Widać na podanych przez Was fotkach, że ostrość jest kiepska. Dla mnie akurat nie do przyjęcia są takie mało ostre zdjęcia.
ostrość, zwiększy się nasycenie kolorów i będzie ok. bardziej się martwię abberacją...![]()
Z tego co widzę na zdjęciu tego aparatu to spokojnie da się zamontować filtry!
Mam taki sam bagnet w swoim Pro1. normalnie zakłada się na niego osłonę tulipanową. Można również założyć ją odwrotnie i wtedy nie przeszkadza w transporcie itp.
I do tego mam jeszcze taką przejściówkę mocowaną również na ten bagnet i do niej wkręcam normalne filtry 58mm.
Jedyna wada tego rozwiązania to to że z filtrem nie możemy zastosować osłony przeciwsłonecznej.
To mnie dopiero uspokoiłeś. Jeśli jeszcze da się zamontować 58mm to w ogóle bajka bo takie mam od starego, wysłużonego a610.
Pora na zmiany. Jest duże prawdopodobieństwo, że skuszę się na SX1
A do tego czasu... Czekam na opinie osób, które są już posiadaczami modelu SX10
Pozdrawiam
bawilem sie wczoraj sx10 w sklepie i co zauwazyłem (pewnie to wina moich nieumiejetnych ustaiwień): na max zoomie optycznym ostrzy dobrze, jak przejde na maxymalny cyfrowy to sobie nie moge poradzić, w trakcie trzymania spustu widac jak ostrzy, w pewnym momencie ostrzy pieknie, lecz końcowe ustawienie jest wogole nieostre... wtf?