Też nie jestem specjalistą ale na chłopski rozum - optyka - czym jaśniejsza tym więcej światła przepuszcza i przy gorszych warunkach oświetleniowych dociera więcej światła do matrycy a dzięki temu zdjęcie jest wyraźniejsze i bogatsze w szczegóły przy tych samych paramertach (ISO, czas, przesłona).
Dodam jeszcze tylko tyle, że czym większy zakres ogniskowych (tzw. zoom) tym obiektyw jest po prostu gorszej jakości. Fizykę ciężko oszukać
Procesor jest odpowiedzialny za cyfrowe "przetworzenie " zdjęcia. W kompaktach odpowiada między innymi za wyostrzenie, odszumienie zdjęcia. Dzięki niemu zdjęcie zapisane w jpgu prosto z aparatu wygląda od razu tak dopieszone. Są to działania nieodwracalne. Szum jest niwelowany przez procesor kosztem np. szczegółów zdjęcia. Zawsze ma to swoje negatywne skutki ale jedne aparaty radzą sobie lepiej a inne gorzej z redukcją szumów.
Trochę inne podejście zapewnia format zapisu RAW. Jak większość z Was wie - jest to cyfrowy odpowiednik negatywu - są to surowe informacje zczytane prosto z matrycy. Plik taki umożliwia nam ustalenie parametrów takich jak wyostrzanie, balans bieli, redukcja szumów dopiero po zgraniu na komputer. Jest to na prawdę rozwiązanie umożliwiające większą kontrolę nad zdjęciem, którego w jpg-u nie dało by się już uratować. Drugą stroną medalu jest fakt, że każde zdjęcie w RAWie zajmuje sporo miejsca a przed przygotowaniem do wydruku/prezentacji potrzeba jeszcze poświęcić trochę czasu
Nie linczujcie mnie jeśli popełniłem gdzieś błąd. Jeśli dostrzegliście gdzieś coś co się mija z prawdą bardzo proszę o poprawę :-D
A no właśnie... Ale wygląda bardzo podobnieDla niektórych nawet identycznie.
Sam potrafię rozpoznać, która matryca jest większa mniejsza a nie do końca wiem co te cyferki oznaczają. Tutaj znalazłem jakieś wyjaśnienie:
http://www.fotoporadnik.pl/rozmiary-matryc-en.html
Nie zmienia to faktu, że wolałbym aby producenci sprzętu ścigali się nie w mpix i zoomach a np. właśnie przebijali się rozmiarami matryc i powiedzmy jasnością obiektywówWyszło by nam wszystkim na dobre... Pomarzyć zawsze można.
Co do wyboru G9-G10 - w nowszym modelu jest obiektyw szerokokątny 28mm co jak dla mnie jest mocnym argumentem za wybraniem właśnie niego. Liczbę pikseli zawsze można zmniejszyć np. z L na M. Wtedy i zakłócenia powinny być mniejsze![]()