Strona 33 z 85 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Crump
    Guest

Domyślnie

Mysle,ze temat schodzi troche na 'lustrzanka czy sx' a raczej wiekszosc osob planuje zakup sxa po swoim wysluzonym starym kompakcie, wiec nie ma co przekonywac,ze zdjecia z lustra beda lepsze bo o tym chyba? kazdy laik wie. 450D + jakis tam kit + karta, torba itd to wydatek minimum 2tys, jezeli ktos dysponuje takimi pieniedzmi to mozna juz zaczac cos myslec o lustrze i wtedy ustalic za i przeciw ale tak jak mowie raczej wiekszosc osob chce go jako zamiana za stary kompakt i tutaj powinny byc porownania czy oplaca sie wydac te 1000zl i uwazam,ze tak. Mi np bardzo przeszkadza brak zooma (moj ma 3x) i zdjecia choc uwazam,ze robie ladne to wszystkie sa z dalekiego kadru a to czesto psuje efekt i do pelnej zabawy wlasnie zoom wiekszy by sie przydal.

Idac na 'spacer' potrzebuje zrobic zdjecie dziecka oddalonego ode mnie o metr, wiezy kosciola oddalonej sporo gdzie potrzebny jest minimym zoom 12x i np robaczka z 3cm + nagrac jakis krotki filmik smiejacego sie dzieciaczka. Czy ktos mi zagwarantuje te wszystkie rzeczy na jednym obiektywie w lustrze? Bo nie wyobrazam sobie przy -10 na dworze stac i wymieniac obiektywy bo akurat ten sie nie nadaje w danej chwili. To tylko przyklad i nie twierdze,ze lustrzanki sa zle bo tak nie jest ale ludzie zrozumcie,ze nie kazdego po pierwsze na nie stac a po drugie ja wole zdjecie miec ciut gorszej jakosci ale jednak miec a nie zostawiac torbe z aparatem w domu bo za ciezko,zeby z nia wszedzie lazic

buzz99
    Guest

Domyślnie

wiec ja crump mysle podobnie jak ty.. Lustro mozna sobie kupic jak sie juz dysponuje taka kwota na wydanie a poki co kompakt moze smialo sluzyc .... i nie ma co rozwodzic sie na przewaga lustra nad kompaktem bo to jakby dwie zupelnie do siebie nieporownywalne kwestie... ja stoje tez przed malym dylematem bo na poczatek to napewno bedzie "jedynie" kompakt za "jedyne" 1000 z czyms tam i wlasnie najwiekszy dylemat polega na tym ze sx10 to 1000zl , G9 -1300 ,G10- 1400 a tojuz blisko SX1 - 1600 ........ i to jest wlasnie moj - baby placek
    Czy ktos moglby sie wypowiedziec co do roznicy miedzy rozmiarami matryc w modelach G i SX ??

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

G10 - 1/1.7' 14MPX

sx10/1 - 1/2.3' 10MPX

czyli wychodzi na to że SX ma większą matryce i mniej MPX co się równa mniej szumów ? dobrze rozumiem ?
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 03-01-2009 o 16:26
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Początki nałogu

Domyślnie

1/1.7 jest większa matrycą niż 1/2.3
    http://www.fotografia.kopernet.org/r...y-matryce.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
    G10 - 1/1.7' 14MPX

sx10/1 - 1/2.3' 10MPX

czyli wychodzi na to że SX ma większą matryce i mniej MPX co się równa mniej szumów ? dobrze rozumiem ?
    Trzeba to jeszcze zestawić z jakością optyki w obu aparatach, która może zepsuć efekt lepszej matrycy

buzz99
    Guest

Domyślnie

no wlasnie..... jak to sie teraz przeklada na praktyke????
    bo powiedzmy ze parametry i liczby to znalem ale chcialbym sie dowiedziec jakie to teraz ma przelozenie ( wady lub zalety ) w praktyce - mniejsza matryca lub wieksza i liczba upchanych na niej pikseli...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    rosim to przeczytaj dokldanie ....
    1/1.7'' - 9,5 mm - 7.60 x 5.70 mm
    2/3'' - 11,0 mm - 8.80 x 6.60 mm
    Ostatnio edytowane przez buzz99 ; 03-01-2009 o 17:02 Powód: Automerged Doublepost

Wink

G10
    • 1/1.7" Type CCD
    • 14.7 million effective pixels
    • 28-140mm (equiv.)
    • 5x optical zoom
    • F2.8-4.5
    Sx1
    •1/2.3” Canon CMOS
    • 10 million effective pixels
    • 28- 560 mm equiv
    • 20x Optical zoom
    • F2.8 - F5.7 (max)
    • 13 elements in 11 groups (1 aspherical element, 1 UD element)
    Sx10
    • 1/2.3 " Type CCD
    • 10 million effective pixels
    • 28- 560 mm equiv
    • 20x Optical zoom
    • F2.8 - F5.7 (max)
    • 13 elements in 11 groups (1 aspherical element, 1 UD element)

Jak dla mnie za wiele różnic, jednocześnie mogą być zbyt małe. Myślenie nad liczbami nie wiele da. Ja poczekam na testy sx1 na dpreview i można je porównać z ich testem g10. Lub na innym boardzie tak żeby testy były wykonywane podobnie.

Ja sobie porównam z s1 is bo taki mam

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buzz99 Zobacz posta
    no wlasnie..... jak to sie teraz przeklada na praktyke????
    bo powiedzmy ze parametry i liczby to znalem ale chcialbym sie dowiedziec jakie to teraz ma przelozenie ( wady lub zalety ) w praktyce - mniejsza matryca lub wieksza i liczba upchanych na niej pikseli...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    rosim to przeczytaj dokldanie ....
    1/1.7'' - 9,5 mm - 7.60 x 5.70 mm
    2/3'' - 11,0 mm - 8.80 x 6.60 mm
    narazie nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat ale słyszałem że jeśli jest za dużo pikseli w stosunku do matrycy to mamy więcej szumów przy słabym świetle. ale to chyba też kwestia procesora i optyki, niech wypowiedzą się specjaliści.

Początki nałogu

Domyślnie

buzz99 zwróc uwagę, że 1/2.3" to nie to samo co 2/3"
    pozdrawiam

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Wiele nieświadomych osób kieruje się przy wyborze aparatu głównie liczbą megapikseli – nic bardziej mylnego! Fakt ten wykorzystują również producenci, którzy prześcigają się z "wciskaniem" na małe matryce jak największej liczby pikseli. W rzeczywistości są to często chwyty marketingowe. Aparat cyfrowy mający więcej pikseli może w praktyce robić nieco gorsze zdjęcia niż starszy model z mniejszą ilością pikseli. Oczywiście nie jest to reguła, jednak było kilka takich modeli. Ilość pikseli powinna być dopasowana do wielkości matrycy. Faktem jest, że im więcej pikseli tym rozdzielczość zdjęcia jest większa, jakościowo jednak może być ono gorsze. Nadmiar upchanych pikseli na małej matrycy w pewnych sytuacjach może powodować szumy, widoczne w postaci zwiększonej ziarnistości zdjęcia. Większość aparatów kompaktowych wyposażonych jest w matryce CCD 1/2.5". Liczby pikseli w aparatach wciąż rosną, matryce są te same. Producenci wykorzystują różnego rodzaju techniki i softy (oprogramowanie) niwelujące szumy. W niektórych kompaktach występują matryce CCD 1/1.8", 1/1.6", które są większe od 1/2.5". Warto w pierwszej kolejności zwracać uwagę na wielkość matrycy. Bo tak naprawdę po co nam 10Mpix, czy będziemy wywoływać zdjęcia formatu A3? Do 10x15 wystarczą nawet 2, czy 3Mpix – zdjęcie zrobione telefonem komórkowym 2Mpix. Przy czym nie twierdzę, że aparaty z mniejsza ilością pikseli są lepsze. Chcę tylko Państwu zasugerować, iż liczba pikseli nie jest głównym czynnikiem, który należy brać pod uwagę przy wyborze aparatu.
    źródło:http://www.fotografia.kopernet.org/aparaty.html

więc w tym przypadku proponował bym G9
    matryca 1/1.7' i 12MPX to lepsze niż w G10 1/1.7' 14MPX ale to niech ocenią bardziej wtajemniczeni.
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 03-01-2009 o 17:57

Strona 33 z 85 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów