Strona 24 z 85 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

marzesz
    Guest

Domyślnie

Na australijskiej stronie PHOTO REVIEW ukazał sie test Canon PowerShot SX1 IS:

http://www.photoreview.com.au/Canon/...ot-sx1-is.aspx

Rating (out of 10):

* Build: 9.0
    * Ease of use: 9.0
    * Image quality: 8.0
    * OVERALL: 8.5

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    a później żałować, że można było kupić kompakt mieszczący się swobodnie do kieszeni, połowę tańszy i do tego robiący zdjęcia lepszej jakości.
    Żałować czego? Wiesz, mam stały dostęp do dziesiątek kompaktów (w większości Canona) i jeśli A630 jest tak mały jak A520 (super sprzęt) to na pewno jest gruby i do kieszeni się nadaje, ale chyba kombinezonu narciarskiego. Ixusy nowe tu są nie do pobicia.

Cay czas się zastanawiam jak często będziecie korzystali z ultrazoomu.
    W pomieszczeniach pewnie nie za często, wydaje mi się, że mieszasz dwie różne półki. S (1,2,3,5 i teraz Xx IS) to imho jeden aparat w gospodarstwie domowym zarówno do tańca (w domu) jak i do różańca (na wakacje). I tu SX1 IS ma moją rekomendację dla znajomych, pewnie do czasu SX2 IS.
    Dokupić trzeba tylko 430EX i jest OK, nawet w pomieszczeniach a fakt, że kręci filmiki i że karty 32 GB SDHC kosztują grosze również jest nie do przecenienia. Jeden sprzęt, jedna ładowarka (jedna plątanina kabli), jedna (względnie mała) torba-pokrowiec.

Nie dalej jak wczoraj jeden kolega us*ał się na Alfioka 350, bo obejrzał w sklepie bańki mydlane z Bravii i chciał - jak to pięknie ujął Radek Przybył - kupować marzenia.
    Jak powiedziałem ile kosztuje lampa, 16-80 już był znieczulony, jak pokazałem zdjęcia z kita już był wyleczony. Zarekomendowałem* mu SX1 IS plus 430EX.
    Piszę to dlatego, że 3lata temu stałem przed wyborem S5IS a A630, wybraem ten drugi i nie żałuję.
    O to właśnie chodzi - każdemu według potrzeb, twój wybór. Powiedz mi tylko dlaczego jako mniejszy (i rozmiarem i zasięgiem) A630 nie ma szkła np. f/2.0-f/2.5 jak w G2? Czy naprawdę widać tą różnicę w 10x15 czy 13x18 i czy jest ona na tyle duża by rezygnować z ogniskowych powyżej 140 czy 210mm i SZEROKIEGO KĄTA o filmikach nie wspominając? Są na necie sample 720p z SX1 IS i ... wypadają znacznie lepiej (mniejszy promień ostrzenia, brak holos) niż 720p z LX3.

Naprawdę warto sę zastanowić, czy naprawdę potrzebujemy aparatu z dużym zoomen, a co za tym idzie,niestety, gorszym jaościowo obiektywem. Pozdrawiam
    Warto to się zastanowić jakie odbitki (cm) robimy najczęściej...

* - jeśli będzie nie zadowolony odkupię od niego moją rekomendację
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Troszeczkę nie rozumiem pomysłu na 450D w kicie IS jako alternatywy dla SX1 szczególnie.
    IS kończy się na 55mm, SX1 troooooszeczkę dalej. 450D filmu nie nakręci.
    Ogniskowe to kwestia obiektywu. Na kicie mam zamiar się podszkolić (chociaż wcale nie jest taki tragiczny jak to ludzie piszą) a za jakiś czas kupię sobie dwa obiektywy, w tym jeden tele
    Bez zoomu x20 da się żyć, a filmu A610 powiem szczerze, że prawie w ogóle nie nagrywałem. Zdecydowanie wolę obrazy nieruchome.
    Chciałem kupić trochę bardziej ambitny aparat - wybrałem 450D i nie żałuję. Zdjęcia z SX1 jakoś za bardzo mnie nie przekonują... Jakościowo powiem szczerze, że nie zauważyłem poprawy jakości w stosunku do A610 (mam wrażenie, że jest nawet gorzej - poza rozmiarem obrazu, który urósł z 5 do 10Mpx).
    W ciężkich warunkach oświetleniowych lustro zamiata wszystkie kompakty Czekam tylko na jakiś test w plenerze bo do tej pory nie miałem okazji głębiej pobawić się nowym nabytkiem. Przydałby się jakiś wyjazd w góry, czy nad morze, żeby sprawdzić co 450D potrafi! Albo niech chociaż śnieg spadnie ;-)

Żałować czego? Wiesz, mam stały dostęp do dziesiątek kompaktów (w większości Canona) i jeśli A630 jest tak mały jak A520 (super sprzęt) to na pewno jest gruby i do kieszeni się nadaje, ale chyba kombinezonu narciarskiego.
    Ja swojego A610 wciskam do kieszeni od luźniejszych spodni razem z etui
    W bardziej "rurkowatych" jeansach etui przypinam do paska. Na wyjście typu impreza rozwiązanie jest idealne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

... i że karty 32 GB SDHC kosztują grosze również jest nie do przecenienia.
    witam

jak możesz podaj namiary na karty 32 GB SDHC kosztujące grosze bo ich znaleźć nie potrafię...

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    W ciężkich warunkach oświetleniowych lustro zamiata wszystkie kompakty
    LX3 - 3200, 1/6, f/2.0 -> da się żyć. Do tego raw wołany jakimś experymentem raw therapee z dziwnie fajnym V cośtam algorytmem dającym cuda.

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    Ja swojego A610 wciskam do kieszeni od luźniejszych spodni razem z etui
    Ja się wychowałem na Pink Floyd - sorry

Cytat Zamieszczone przez lesiutek Zobacz posta
    witam
    jak możesz podaj namiary na karty 32 GB SDHC kosztujące grosze bo ich znaleźć nie potrafię...
    pozdrawiam
    Rozumiem, że się czepiasz - twoje wola i prawo.

Wpisz w B&H 32 GB sdhc: jest tańsza (C4, 135) i droższa (C6, 240) a potem sobie przypomnij ile płaciłeś za 256 MB compact Flasha 6 lat do tyłu.

Tak jak pisałem wyżej: każdemu według potrzeb. Moje doświadczenia ze znajomymi nadal utwierdzają mnie w przekonaniu, że w dużej większości przypadków lepiej wybrać SX1 IS niż 450D z kitem. Dla mnie EOT.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiutek Zobacz posta
    witam

pozdrawiam
    Moze nie teraz, ale lada chwila beda 'za grosze'. Obecnie SD16GB mozna kupic za nawet 85zł. Niedawno tak samo bylo z 8-16, i ta ostatia tez byla na poziomie cen 32GB (ok 300zł)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PatNoe Zobacz posta
    Aparat dotarł. Pokaże wam jedno zdjęcie tak na szybko robione bo już się ściemniało
    Canon SX1
    manual
    ISO80, 1/25, f4.0
    Dawno nie widziałem zdjęć z kompaktu :-).
    Jak dla mnie to masakra w kolorystyce, tonalności i ostrości. Ostatnio coś tak marnego widziałem po podpięciu telekonwertera 2x do całkiem dobrego obiektywu :-)
    Wolałbym 450D z kitem IS niż coś takiego.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

dzięki za odpowiedź

uwielbiam się czepiać

rozumiem że 500 zł to dla Ciebie grosze - ok

naprawdę byłem ciekaw tych kart 32GB za grosze bo myślałem że coś okazyjnie się kupi
    niestety cena $ 135 za kartę + około $50 za przesyłkę nie jest dla mnie atrakcyjna a C4 z transferem 4MB/s to trochę za mało jak na HD video i trzeba by C6 ...

Początki nałogu

Domyślnie

gietrzy
    1.Nadal podrzymuję, że SX1 jest za duży, żeby go kupić i mieć zdjęca jakości kompaktu, bo od kompaktu wymagam mniejszych rozmarów
    2. Canony A6xx mieszczą się w kieszni, a że są nieco większe to wynika z ich zalety - 4 baterii (ja swobodnie roi na komplecie 600-800 zdjęć, lampa się szbciej ładuje)
    3. Więcej kabli, torba, jedna ładowarka zupełnie mnie nie przekonuje, równe dobrze mogę kupić komórką z aparatem, kamerą, GPS, mp3 itd, tylko co z tego? Oczekujemy chyba w miarę dobrej jakości, a nie wszystkieg w jednym.
    4. Cekawe jaka będzie żywotność matrycy SX1 po dłuższym kręceniu flmów.
    5. Wg mnie, biorąc poduwagęjaość zdjęć, ten aprat nie powinien kosztować węcej jak 1000 zł
    6. Na koniec link do recenzji uzytkowika teg aparatu - nie będękomentował,ale zapraszam do przeczytania, może niektórzy zmienią zdanie.
    http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...rshot_sx1_is.0
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

mam sx10 is i chodź przyglądałem się z lupą na zdjęciach nie widziałem ŻADNYCH aberacji chromatycznych, co do tej wypowiedzi, zgodze się z tym że ISO jest katastrofalne ja jako amator mogę to zauwazyć, chodź nie wieże ze podany tam link to ISO 400, ja robiłem takie zdjęcia przy ISO 800

oto zdjęcie wykonane bez lampy, na hali przy słabym oświetleniu przy ISO 800:
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 18-12-2008 o 20:08
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Strona 24 z 85 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów