Strona 14 z 85 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

skawin
    Guest

Domyślnie

W zasadzie to Fuji też ma zasilanie AA i ruchomy ekranik choć dużo mniejszy, pozatym nie jest już produkowany a te egzemplarze co zostały są albo na zamówienie, albo z nie polskim menu.
    Canon to nowsza technologia, matryca.
    Szukam gdzie by go najtaniej wyrwać pierw podjade do saturna zobaczyć go na żywo
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak, ale w Canonie ekran mozesz odchylic pod kazdym w sumie kątem, a w Fuji tylko np. do gory, a na boki juz nie. Tak samo nie mozesz nim np. zrobic sobie samemu fotki patrzac na LCD itd (odwracanie do przodu, gdy jest odchylony max na bok)

Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-12-2008 o 16:01

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie Dylematów ciąg dalszy

Byłem dzisiaj w sklepie, trzymałem w łapach SX10 i napalałem się przez szybkę na 450D... Wizualnie SX prezentuje się okazale. Poręczny, dobrze spasowany co prawda plastik ale dobrej jakości. Do tego bardzo użyteczną rzeczą jest ruchomy ekran (po przesiadce z A610 brakowało by mi tego dodatku). Początkowo szukając nowego aparatu podstawowym kryterium było właśnie żeby był to Canon i posiadał uchylany ekranik (co mi znacznie zawężyło grono potencjalnych ofiar). Gabaryty niby duże ale w stosunku do 450tki jest na prawdę w sam raz Niestety nie odpaliłem go bo pożałowali w sklepie baterii. Chciałem mieć również aparat działający na akumulatorkach AA, kupując przy okazji ładowarkę ładującą nieparzystą ilość akumulatorków (do innych zastosowań ale taki zakup pozwolił by mi załatwić dwie rzeczy za jednym zamachem).

Z drugiej strony lustro to wyższy stopień wtajemniczenia, wyższa jakość zdjęć, mniejsze szumy, do tego ponoć kitowy 18-55 IS jest całkiem przyzwoity w swojej klasie i posiada gwint na filtry 58mm (takie dokładnie posiadam - macro, połówkę szarą i polar liniowy). Zaoszczędziłbym tym samym kilka PLN. Niestety zoom tego obiektywu mógłby być większy bo chciałbym móc robić nieco większe zbliżenia niż w A610.
    Mam też pytanie, czy polar liniowy nie będzie czasem zakłócał pracy AF lustrzanki?

Nie wiem już sam co robić... Co za popaprany temat :-? Sam jestem ciekaw na co postawię a premiera SX1 tuż tuż...
    Ostatnio edytowane przez szyna ; 04-12-2008 o 02:35

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie [SX1 IS] -> HV20 zagrożona ;)

the silence is deafening

skawin
    Guest

Domyślnie

Ja również wczoraj oglądałem SX 10 IS. Aparat bardzo fajny, dobrze się trzyma w ręce, plastik dobrej jakości, zaślepki z baterii i usb nie odstają (a były takie opnie na forach).
    Też mam dylemat hybryda - lustro, ale chyba zdecyduję się na tego Canonika. Lustro wiąże się z kosztami, wiadomo obiektywy dużo kosztują, do tego z hybrydą żona nie będzie miała dużego problemu (na auto zrobi dobre zdjęcie).
    Chciałbym jeszcze aby wypowiedział się ktoś obeznany co do jakości zdjęć tego SX10.
    Do tej pory cały czas używałem A75 w manualu i do tej pory spisywał się b.dobrze, myśle że SX10 będzie jeszcze lepszy.
    Może przy wejściu SX1 - SX10 jeszcze troszke potanieje
    Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapożyczone zdjęcie SX10 z filtrem 52mm
    http://img88.imageshack.us/img88/349...5img019bi5.jpg
    Ostatnio edytowane przez skawin ; 04-12-2008 o 10:34 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

SX1 zejdzie do 1400 zł, a SX10 do mniej więcej 950 złotych w najbliższym czasie, szczególnie po nowym roku. Już można go za 999 zł kupić.

Poniżej moje zdjęcia (4) do pobrania. Nie robione były w najwyższej rozdzielczości (6MP). Jak dla mnie jakość ok. Za szczegóły przy największym powiększeniu zdjęcia się nie czepiam, bo i tak dobrze wypada. Jestem zadowolony z jakości.

http://wrzucacz.pl/file/4531228379187

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    Byłem dzisiaj w sklepie, trzymałem w łapach SX10 i napalałem się przez szybkę na 450D... Wizualnie SX prezentuje się okazale. Poręczny, dobrze spasowany co prawda plastik ale dobrej jakości.
    Eos 450 też plastik

Do tego bardzo użyteczną rzeczą jest ruchomy ekran (po przesiadce z A610 brakowało by mi tego dodatku). Początkowo szukając nowego aparatu podstawowym kryterium było właśnie żeby był to Canon i posiadał uchylany ekranik (co mi znacznie zawężyło grono potencjalnych ofiar)
    To musisz zweryfikować swoje kryteria bo 450 nie ma uchylnego ekranu a bierzesz go pod uwagę

Z drugiej strony lustro to wyższy stopień wtajemniczenia, wyższa jakość zdjęć, mniejsze szumy, do tego ponoć kitowy 18-55 IS jest całkiem przyzwoity w swojej klasie i posiada gwint na filtry 58mm (takie dokładnie posiadam - macro, połówkę szarą i polar liniowy). Zaoszczędziłbym tym samym kilka PLN. Niestety zoom tego obiektywu mógłby być większy bo chciałbym móc robić nieco większe zbliżenia niż w A610.
    Mam też pytanie, czy polar liniowy nie będzie czasem zakłócał pracy AF lustrzanki?
    Czy ja wiem czy takie same gabaryty ? Jak podepniesz pod eos 450 - 300mm
    to już do kieszeni CI się nie zmieści.

Widzę że szukasz lustrzanki która miała by obiektyw 28-500 a gabaryty i cene jak SX10. Niestety nic takiego nie znajdziesz. Dlatego uważam że powinienieś się dobrze zastanowić i spisać na kartce do czego ten aparat ci jest potrzeby.

Mogło by się wydawać że najważniejsze jest obrazowanie czy ilość pixeli a tutaj błędne rozumienie. Jeśli robisz częste wyprawy pieszo, rower, itp i dla ciebie będzie zbyt duże obciązenie dzwigać dodatkową torbę z aparatem plus dwa obiektywy a na drugim ramieniu np kamera
    To bez wahania bierz SX10 (ale ja bym brał SX1).
    Nie wiem już sam co robić... Co za popaprany temat :-? Sam jestem ciekaw na co postawię a premiera SX1 tuż tuż...
    Nikt za ciebie tej decyzji nie podejmie.

Lustro i kompakt nie wykluczają siebie i wszystko zależy od zastosowań.
    Pamiętaj lepsza będzie nawet najtańsza małpka w kieszeni i zrobiona fotka w ważnym momencie niż lustro w szufladzie.

aha polar nie przeszkadza w AF, a te macro nakręcane to do lustra średnio do tego są obiektywy macro lub tańsze i dobre rozwiązanie pierścienie pośrednie.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    i dobre rozwiązanie pierścienie pośrednie.
    Z tego co jeszcze wiem, to do macro dobrze się sprawują pierścienie odwrotnego mocowania (tak przynajmniej czytałem). Wiesz może jakie sa wady i zalety tych rozwiązan?

To musisz zweryfikować swoje kryteria bo 450 nie ma uchylnego ekranu a bierzesz go pod uwagę :smile:
    Zgadza się. Jedyne lustra, które mają uchylne ekrany to Sony (chyba A300 i A350) ale to i tak nie zastapi LCD na przegubie..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Zgadza się. Jedyne lustra, które mają uchylne ekrany to Sony (chyba A300 i A350) ale to i tak nie zastapi LCD na przegubie..
    Jeszcze Olympusy e-3 i nowy e-30

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

a co do a350 to moze on konkurowac z canon'em czy to jakas dobrze reklamowana lipa ? jest wart swojej ceny i czy warto go kupić ? (wiem ze nie w temacie)

a co do sx10 is, byłem dzis na zawodach sportowych ze słabym doświetleniem hali, i miałem problem, bo zdjęcia nierozmazane wychodziły przy czasie naświetlania 1/100 s, przysłona ustawiona była na f2.8 i zdjęcia wychodziły bardzo ciemno, ratunkiem było iso400 a czasmi konieczne było iso800 (no i już są szumy a przy iso 400 i tak słabe doświetlenie) więc tu pytanie czy nie ma innych sposobów niż stosowanie błysku ? przy zdjęciach seryjnych niestety lampa odpada. może jakiś filtr ?
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Strona 14 z 85 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów