Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 93

Wątek: Canon PowerShot G10

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jeśli masz to w .crw to sprobuj to wywołać z contrastem obniżonym na maksa.
    Niestety, tylko jpg. Zdjęcia zrobiłem 2 lata temu w Kazachstanie, wtedy niewiele wiedziałem o obróbce, a juz zupełnie o RAWach. Żałuję bo wyszło trochę fajnych zdjęć z tego pobytu w ośrodkach dla osób niepełnosprawnych.

Wracając do wątku dla mnie przy wyborze kompaktu na pierwszym miejscu jest jasność obiektywu. Myśląć o jako takiej reporterce kompaktem bez błyskania nie widzę nic istotniejszego. Jeszcze poczekam, na razie na oku jest Panasonic i Leica ze światłem 2.0.

Dopiero zaczyna Awatar MFor
    Miasto
    Grajewo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ... a szczelna ta bestyja jest? czy bez-szczelna?
    Tak samo "szczelna", jak G9. http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=596649

G9 mam od kilku mies. i już jest w środku syfek (na szczęście jeszcze nie widać tego na zdjęciach), G10 mam od kilku tyg. i mam wrażenie, że "coś" tam także już jest.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ciekawi mnie zdanie posiadacza i G9 i G10 - zastanawiam sie nad zmianą i nie do końca mam przekonanie czy to faktycznie postęp to G10.Faktem jest ze szerokiego kąta nic nie zastapi ale kosztem zabrania tele?!Czy jest jakis widoczny postęp jakosci na wysokich ISO? Coś fajnego wynikającego z nowej gałkologii, procesora?Tu kolega powyżej deklaruje posiadanie obydwu modeli - można coś wiecej?A może ktoś ma zdanie/opinię/doświadczenie w porównaniu z SX1 IS - tego kompakta z matrycą CMOS i 20x zoomem!

Dopiero zaczyna Awatar MFor
    Miasto
    Grajewo

Domyślnie

Moim zdaniem jeżeli masz już G9, to nie kupuj G10, różnica w cenie jest zbyt duża, a nie otrzymasz praktycznie nic znacznie lepszego. Co prawda G10 ma nieco lepszy wizjer optyczny (który pozbawiony już jest "siatki" umożliwiającej dokładniejsze celowanie w centrum kadru), chyba deczko lepszą lampę błyskową, szerszy kąt (okupiony jednak mniejszym tele.), nieco lepszy LCD (wyższa rozdzielczość), minimalnie mniejsze szumy przy wyższych ISO (co nie zmienia faktu, że i tak są stanowczo za wysokie), lepszy chwyt (ale nie taki aż pewny, bo guma słabo się klei do ręki), no i dedykowane pokrętło kompensacji ekspozycji (akurat to dla mnie wielki plus). Aparat dostał też lepszy akumulatorek i kilka dodatkowych funkcji (między innymi Servo AF, Kor. Kontrastu), zakładkę na szybkie uruchomianie i kontrolę ulubionych funkcji i za pewne jest jeszcze kilka innych „bajerek marketingowych”. Sprzęcik został jednak pozbawiony funkcji nagrywania filmów w HD (teraz jest praktycznie tylko 640/480 i w dodatku chol... format MOV), nie ma też wolnego zapisu tzw „Time Lapse”, a obiektyw nadal jest stosunkowo ciemny i również „łyka” kurz do środka. W dodatku G10 jest też nieco większy i cięższy, a przecież poprzednie wersje były już nie małymi „cegiełkami”.
    Ostatnio edytowane przez MFor ; 03-12-2008 o 03:28

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Faktycznie to pokrętło korekty ekspozycji fajna sprawa ale jak sie pracuje w RAWach - czy aż tak bardzo? Cenię szeroki kąt - ale przyznam że w sytuacjach niezbednych/ekstremalnych - i tak staram sie korzystac z różnych opcji programowego panoramowania.
    Z G9 korzystam jako uzupełnienia lustrzanki: nie zawsze można lustro wyciągnąć, czasem nawet wnieść by zrobić zdjęcie. Poprzyglądałem się swoim zastosowaniom G9 i najchętniej korzystam ze stabilizowanego tele. Zastanawiam się nad tym czy nie będzie tak (pomijając sprawę głebi ostrości) że powiększenie z większej matrycy G10 - zastąpi tele G9? Nie bez znaczenia jest również fakt że łatwiej o nieporuszone zdjęcia z krótszej ogniskowej. W związku z tym dalsze nękanie kolegów: czy ktoś kto posiada oba aparaty zechciałby wykonać takie pary zdjęć tego samego obiektu: na max tele, w największej rozdzielczości, w tych samych nastawach i jesli można - w RAWach. Pozwoliłoby mi to ocenić mój pomysł o zastąpieniu ogniskowej G9 przez wielkość matrycy G10.A moze zgłosi sie jakiś posiadacz, tester SX1? Chętnei posłuchałbym subiektywnych opinii o tym czy matryca CMOS przyniosła odczuwalna poprawę szumów na wysokich ISO.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Faktycznie to pokrętło korekty ekspozycji fajna sprawa ale jak sie pracuje w RAWach - czy aż tak bardzo? Cenię szeroki kąt - ale przyznam że w sytuacjach niezbednych/ekstremalnych - i tak staram sie korzystac z różnych opcji programowego panoramowania.
    Z G9 korzystam jako uzupełnienia lustrzanki: nie zawsze można lustro wyciągnąć, czasem nawet wnieść by zrobić zdjęcie. Poprzyglądałem się swoim zastosowaniom G9 i najchętniej korzystam ze stabilizowanego tele. Zastanawiam się nad tym czy nie będzie tak (pomijając sprawę głebi ostrości) że powiększenie z większej matrycy G10 - zastąpi tele G9? Nie bez znaczenia jest również fakt że łatwiej o nieporuszone zdjęcia z krótszej ogniskowej. W związku z tym dalsze nękanie kolegów: czy ktoś kto posiada oba aparaty zechciałby wykonać takie pary zdjęć tego samego obiektu: na max tele, w największej rozdzielczości, w tych samych nastawach i jesli można - w RAWach. Pozwoliłoby mi to ocenić mój pomysł o zastąpieniu ogniskowej G9 przez wielkość matrycy G10.A moze zgłosi sie jakiś posiadacz, tester SX1? Chętnei posłuchałbym subiektywnych opinii o tym czy matryca CMOS przyniosła odczuwalna poprawę szumów na wysokich ISO.
    Te różnice o których piszesz wynikające z innej wielkości matryc są chyba niewielkie i nieco wyolbrzymiane są tu Twoje oczekiwania. A przy wyborze ogniskowej sam musisz określic czy wolisz bardziej szeroki kąt kosztem mniejszego tele, czy odwrotnie. Ja wybrałbym szeroki bo 140 mi w zupełności wystarczy, nie mówiąć o przydatności jeszcze dłuższej przy zdjęciach w pomieszczeniach. W zasadzie na większość pytań znając G9 i specydikacje G10 powinieneś móc sam sobie odpowiedzieć.

szatsi
    Guest

Domyślnie

Moze jestem dziwny, nie znam sie na fotografii z prawdziwego zdarzenia, niemniej przeklenstwem od zawsze byly dla mnie blyski fleszy. Jasny obiektyw - TAK! Lampa blysko - NIE!

Optyczne.pl w grudniowych plotkach pisali cos o mozliwosci zaprezentowania przez canona kompaktu z matryca CMOS. Ciekawe, jaki obiektyw? Mnie 35mm by pasowal wowczas. Rozumiem, ze w kompaktach przy matrycy CCD i ogniskowej 28mm, jak w G10, ekwiwalent jest wiekszy, jak w DSLR czy sie myle?

Zbig_T
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szatsi Zobacz posta
    Moze jestem dziwny, nie znam sie na fotografii z prawdziwego zdarzenia, niemniej przeklenstwem od zawsze byly dla mnie blyski fleszy. Jasny obiektyw - TAK! Lampa blysko - NIE!

Optyczne.pl w grudniowych plotkach pisali cos o mozliwosci zaprezentowania przez canona kompaktu z matryca CMOS. Ciekawe, jaki obiektyw? Mnie 35mm by pasowal wowczas. Rozumiem, ze w kompaktach przy matrycy CCD i ogniskowej 28mm, jak w G10, ekwiwalent jest wiekszy, jak w DSLR czy sie myle?
    Generalizujesz. Światło błyskowe użyte umiejętnie daje doskonałe rezultaty. Oczywiście, że np. zdjęcie osoby "błyśniętej" frontalnie w twarz wbudowaną w aparat lampką będzie w większości przypadków wyglądało fatalnie. Nie należy jednak na tej podstawie dyskredytować całej techniki fotografowania ze światłem błyskowym. Błyskać po prostu trzeba umieć, mieć czym i jak. Bardzo prawdopodobnym jest, że widziałeś w życiu wiele doskonałych zdjęć o których nie zdawałeś sobie sprawy, że zostały wykonane z lampą błyskową.

"Kompakt" Canona z matrycą CMOS już jest: http://www.photoreview.com.au/Canon/...ot-sx1-is.aspx. Nie licz jednak na jakieś powalające rezultaty czy drastycznie lepsze (na tle CCD) osiągi na wysokich czułościach. Technologia CMOS to nie jest panaceum na całe zło, które z miejsca gwarantuje wspaniałe rezultaty na wysokich ISO. Zresztą głównym powodem zastosowania CMOSa w tym aparacie była prawdopodobnie funkcjonalność wideo.

Co do ogniskowych - zamieszałeś się Rodzaj technologii - CMOS czy CCD kompletnie nie ma nic do rzeczy w tym przypadku. Znaczenie przy przeliczaniu ma wyłącznie fizyczna wielkość matrycy a ta w SX1 jest mniejsza niż np. w G10. Poza tym te 28 mm w przypadku G10 to właśnie ekwiwalent - fizyczna ogniskowa na "szerokim końcu" to 6,1 mm. W SX1 "ekwiwalentna" ogniskowa dla najszerszego kąta to też 28 mm (na długim końcu wykręcone 560 mm). Jednak z racji nieco mniejszej matrycy, pole widzenia odpowiadające tym 28 mm na lustrzance pełnoklatkowej, w SX1 uzyskano przy fizycznej ogniskowej 5 mm.

Pozdrawiam
    Zbig

bjmastek
    Guest

Domyślnie

Dziwna rzecz (wybaczcie) z filmowaniem przy użyciu G10. Zgodnie z dostarczoną instrukcją na CD str.105 jest napisane ,że parametry ustawione dla pierwszej klatki(ostrość i pow. optyczne) będą niezmienne na kolejnych klatkach. I tak było dziś podczas moich prób, nie mniej moja wspaniała żonka nieświadoma informacji w instrukcji używała zooma , co widać na dwóch filmikach! Teraz już uświadomiona nie potrafi tego powtórzyć. Osobiście uważam, że taka funkcja moze być potrzebna od czasu do czasu.
    Pozdrawiam , Jurek

szatsi
    Guest

Domyślnie

@ Zbig T - dzięki za wyjaśnienia dotyczące G10. Byłem pewien, że użyto w nim własnie oginskowej 28mm i przy CCD w lustrzankach trzeba teraz obliczyć, jak to w rzeczywistości miałoby się do CMOS. O istnieniu SX1 wiedziałem, ale zwykłem chadzać własnymi ścieżkami i częstokroć indywidualne zachcianki decydują o moich wyborach, a ten egzemplarz - ni to dla mnie kompakt ni lustrzanka. Taki mariaż (chodzi o wygląd oczywiście).

Jeśli chodzi o lampy błyskowe - ogólnie zabrzmiało moja wypowiedź, bo w fotografii z prawdziwego zdarzenia dopiero raczkuję (od marca ubiegłego roku posiadam 5D z obiektywem F/1.4 USM), a wszystkie pozostały focidła to wynik współracy moich oczu, wyobraźni z mikroskopijnym sony DSC-P12. Na chwilę obecną nie noszę się z zakupem jakieś lampy, niemniej widziałem focidła, w których była użyta i muszę przyznać, że zrobiły na mnie wrażenie, a o odblaskach nie było mowy. Dobrze napisałeś - trzeba wiedzieć i umieć, jak tym focić

Z pozdrowieniami,
    szatsi.

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów