Zamieszczone przez
hekselman
Faktycznie to pokrętło korekty ekspozycji fajna sprawa ale jak sie pracuje w RAWach - czy aż tak bardzo? Cenię szeroki kąt - ale przyznam że w sytuacjach niezbednych/ekstremalnych - i tak staram sie korzystac z różnych opcji programowego panoramowania.
Z G9 korzystam jako uzupełnienia lustrzanki: nie zawsze można lustro wyciągnąć, czasem nawet wnieść by zrobić zdjęcie. Poprzyglądałem się swoim zastosowaniom G9 i najchętniej korzystam ze stabilizowanego tele. Zastanawiam się nad tym czy nie będzie tak (pomijając sprawę głebi ostrości) że powiększenie z większej matrycy G10 - zastąpi tele G9? Nie bez znaczenia jest również fakt że łatwiej o nieporuszone zdjęcia z krótszej ogniskowej. W związku z tym dalsze nękanie kolegów: czy ktoś kto posiada oba aparaty zechciałby wykonać takie pary zdjęć tego samego obiektu: na max tele, w największej rozdzielczości, w tych samych nastawach i jesli można - w RAWach. Pozwoliłoby mi to ocenić mój pomysł o zastąpieniu ogniskowej G9 przez wielkość matrycy G10.A moze zgłosi sie jakiś posiadacz, tester SX1? Chętnei posłuchałbym subiektywnych opinii o tym czy matryca CMOS przyniosła odczuwalna poprawę szumów na wysokich ISO.