Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 93

Wątek: Canon PowerShot G10

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    nie podniecaj się tak:wink: Do tego Twojego D2X mu jeszcze sporo brakuje..
    Szczeolnie to widać na tle wokół Washingtona; ładne kolorki Choć tu widać, że D2X tez zaniemógł i też sa paski mydlane, bo chyba w oryginale tego nie ma.. nie przypominam sobie
    Chcialem cos walnąć o rogach kadru, ale byłaby to glupota, bo to w koncu crop 100%:grin: (chyba, że banknot znajdował się w rogu, ale teraz Ci nie powiem w ktorym, bo i tak D2X we wszystkich miejscach wypada lepiej.)
    Oczywiście nie jest tak źle jak na kompakta, choć nie mogło byc tak tragicznie, żeby po sfotografowaniu 1$ wyszlo nagle 1€..:grin:
    Acha - jeszcze jedno - zdjęcie z D2Xa jest na górze, a z G10 na dole . Wokół Washingtona po prostu wyszła zwykła mora, tam jest taki regularny, bardzo kontrastowy wzór.

Oczywiście matrycka wielkości wrzoda na d... i maleńki zumek mają swoje ograniczenia (kontrast nie powala), ale ogólnie jest całkie nieźle, a pod względem tylko samej rozdzielczość G10 ewidetnie jest nieco lepsze od 12MP DSLR. DR mimo wściekle małych fotoceli też jest całkiem niezła, choć oczywiście w cieniach mocno ograniczona szumem.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziś przyglądnąłem się zabaweczce nieco dokładniej.

Optymalne rezultaty uzyskuje się na pełnej dziurze, z zastosowaniem techniki ETTR. Jak należało się spodziewać, bolączką tego aparatu jest dyfrakcja i szum w cieniach. Na szczęście obiektyw sprawuje się nienajgorzej, a histogram na żywo i łatwo dostępne pokrętło korekcji pozwala sprawnie optymalizować parametry ekspozycji.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Optymalne rezultaty uzyskuje się na pełnej dziurze. Jak należało się spodziewać, bolączką tego aparatu jest dyfrakcja
    Mógłbyś zapodać przykłady. Janko pisał o f/4.5, co prawda w G9.
    Ja wciąż czekam aż dyszka zawita do "mojego sklepu".
    the silence is deafening

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

G9 to jednak trochę mniejszy paker. W G10 ewidentnie najlepiej jest na pełnej dziurze:

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

G9 to jednak trochę mniejszy paker. W G10 ewidentnie najlepiej jest na pełnej dziurze:
    Dzięki.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

W G10 ewidentnie najlepiej jest na pełnej dziurze:
    Bez jaj! Nic nie kombinowałeś z tą ostrością?
    O ile zachowanie aparatu na pelnym otworze i rozbieżnośc (bądź, co bądź ogromna) w orstości w zależności od przysłony jest dośc zaskakujacy, tak też zastanawiam sie, dlaczego wogole są dostepne inne przysłony od minimalnej*. żeby manualni mieli sie czym pobawić?:-)

*Nie pytajcie mnie dlaczego niektóre szkła w lustrzankach przymykają się do f/32, skoro mniej więcej od f/11 mamy granicę dyfrakcyjną:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No ale czasem potrzeba większej GO więc jednak dobrze, że jest 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Bez jaj! Nic nie kombinowałeś z tą ostrością?
    O ile zachowanie aparatu na pelnym otworze i rozbieżnośc (bądź, co bądź ogromna) w orstości w zależności od przysłony jest dośc zaskakujacy, tak też zastanawiam sie, dlaczego wogole są dostepne inne przysłony od minimalnej*. żeby manualni mieli sie czym pobawić?:-)

*Nie pytajcie mnie dlaczego niektóre szkła w lustrzankach przymykają się do f/32, skoro mniej więcej od f/11 mamy granicę dyfrakcyjną:-)
    W przypadku tak upakowanej matrycy jak w G10 dyfrakcja ogranicza uzyskiwany rezultat praktycznie w całym zakresie, nawet na f/2.8. Dla światła żółtozielonego (o długości fali 0.000555mm) i kryterium MTF 50% przy przysłonie f/2.8 uzyskujemy maksymalną rozdzielczość 247 lp/mm, natomiast matryca G10 ma rozdzielczość 290 lp/mm. To, co obserwujemy po domykaniu przysłony to nic innego, jak dalsza degradacja kontrastu spowodowana dyfrakcją.

Właśnie z uwagi na to producenci głupieloków nie dają już OLPF - bo kontrast tak czy owak przycinany jest dyfrakcją i mora nam specjalnie nie grozi.

Oczywiście - rozdzielczość tego aparaciku jest naprawdę dupna, dlatego też odchodzi tu takie krojenie fotonów na czworo. W zwykłych zastosowaniach nawet jeśli przysłonę całkowicie przymkniemy, to na zwykłej odbitce i tak różnicy nie będzie, a czasem niestety przymknąć trzeba - bo chcemy większą GO, bo jest za jasno itd.
    A f/32 (i więcej) jest zwykle na makroobiektywach, gdzie brak GO stanowi znacznie większy problem niż dyfrakcja.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-11-2008 o 20:32

mamona
    Guest

Domyślnie

dpreview.com w koncu splodzilo test G10 http://www.dpreview.com/reviews/canong10/

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

jak miałby odchylany ekran to byłby dla mnie ideałem aparatu. Tymczasem cykam S60 i czekam aż G10 będzie po 499 zł

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów