Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: kolorystyka zdjęcia

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panie kolego - jak już kogoś cytujesz, to cytuj dokładnie. Moje zdjęcie było w przestrzeni sRGB, a ty wstawiłeś je w wersji nieotagowanej. Efekt jest taki, że na swoim monitorze widzę taką oto różnicę:

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Metoda zaiste scjentyczna ( Scjentyzm to: ...pełni uzasadnioną wiedzę o rzeczywistości dostarcza tylko nauka, przy trzeźwym i wąskim jej rozumieniu... ) Hmmmmm... trzeźwym o 23-ciej to chyba tylko w zakonie kamedułów można być.

Twoje wyszło najczerwieńsze ze wszystkich dotychczas prezentowanych. Teraz to i Panna ma "czerwonkę". Wydaje mi się (mogę się mylić), że zrobiłeś błąd w założeniu. Założyłeś , że miejsce o walorze 67 jest poprawne a przecież nie musi. To jpeg i skopany WB daje nieprzewidywalne efekty. L to przecież tylko Luminancja (jasność) więc zupełnie nic nie mówi o zafarbie czy barwie w danym miejscu.

Lab 67, 17, 18 odpowiada w RGB 187,150,131 tj. G=R-19% i B=G-13% czyli conieco więcej niebieskiego. Ten kwadracik w Tablicy Gretaga jest określany jako "light skin" więc nie bardzo pasuje do skóry lekko opalonej. Porównywałem tablicę (oryginalną) ze swoją skóra i... pasuje raczej średnio.

Zarówno zaczerwienienie i zazielenienie może być kwestią gamutu monitora. Mój ma prawie pełne Adobe, Tomka (Tom01) też więc widzimy to czego na hmmm... skromniejszym monitorze może nie być widać. Trochę tu spekuluję ale "cóś" w tym jest bo kolorki które windoza wyświetla dla niektórych ikonek są fatalnie dobrane. Dobrze wyglądają na "zwykłym" monitorze a na stacji graficznej są cokolwiek "rzygliwe".
    Metoda została wymyślona na poczekaniu i trochę dla żartu - ale chciałem przenieść rzecz w przestrzeń niezależną, bo przestrzenie zależne (RGB i CMYK) to dość niebezpieczny teren do tego typu dociekań, jak zdaje się pokazują nasze problemy.

Co do gamutów - jeśli oglądasz te zdjęcia w przeglądarce IE, to najprawdopodobniej będą zdrowo przesaturowane, bo sRGB wyświetlone po liczbie w przestrzeni CG241W wygląda zapewne na przesycone w trzy d... i do tego z mocnym zafarbem:
    Zdjęcie otagowałem, więc powinno się poprawnie wyświetlać w przeglądarce z modułem zarządzania barwą (FF3, Safari).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-09-2008 o 12:03 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów