Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: kolorystyka zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

w fotografii ślubnej w sesjach plenerowych nie zauwazylem stosowania do wskazan balansu a bardziej do osobistego odczucia i sposobu przekazania obrazu, ale przede wszystkim zdjecia barkuje zycia, jest strasznie plaskie swiatlo i to tez ma ogromny wplyw na ogolna kolorystyke zdjecia
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    w fotografii ślubnej w sesjach plenerowych nie zauwazylem stosowania do wskazan balansu a bardziej do osobistego odczucia i sposobu przekazania obrazu, ale przede wszystkim zdjecia barkuje zycia, jest strasznie plaskie swiatlo i to tez ma ogromny wplyw na ogolna kolorystyke zdjecia
    Wszystko święta prawda. Ma być ładnie i tyle. To zdjęcie jest plaskate, dopalone flashem z przodu (chyba - tak mi wygląda) z jakimiś paskudnymi zafarbami, różnymi w różnych miejscach. Ciężko z tego z robić coś sensownego. Najbliżej kolorystycznie to Jacek zrobił. Tak jakieś +6 na kolor i -6 na tint dla jpega w ACR.

Kolaj Twoja wersja wydaje mi się nazbyt zielona. Tj. Młody robi za ufoludka z zieloną twarzą.

Moja wersja poniżej. Utrata szczegółów na sukni Panny zamierzona - no OK może nie do końca ale niezbyt chciało mi się bawić z kolejnymi maskami . Garnitur Młodego to chyba szary był. Mam nadzieję nie ubierał kremowej kamizelki i kremowego krawata chociaż cholera wie - teraz dziwne obyczaje panują.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

na pierwszym skóra wygląda chyba najlepiej niż na przerabianych
    faktycznie u pana.kolegi jest czerwono a w zdjęciu powyżej troszkę za złoto
    u Janusza wygląda całkiem dobrze

Kolaj - u mnie na oprofilowanym monitorze pan młody wygląda faktycznie z zielonym odcieniem na twarzy
    natomiast kamizelka i krawat wydają sie być prawdziwe u Kolaja
    @Janusz - właśnie ja bym obstawiał że właśnie tak pan młody dobrał sobie (dobrano mu?) strój; cały na szaro byłby nudny (ubiór)

sam stosuje tę zasadę 19% - nie zawsze sie sprawdza i trzeba próbować samplować w kilku miejscach twarzy lub na kilku twarzach i wynik porównywać z rzeczywistością (o ile ją pamiętamy) - poza tym jak już ktoś pisał: ma byc ładnie
    jedna pani którą poprawiam jest blada jak ściana a mąż to taka świnka - obydwoje uważają się za Aryjczyków ;-) LOL
    kolor skóry zrobiłem na podstawie 19% samplując z innej pani obok (ładnej pani :-) ) i wprowadziłem małe poprawki w poszczególnych kanałach

no ale miałem tę okazję aby Janusz osobiście mi to wytłumaczył
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Moje stwierdzenie, że coś jest za czerwone i źle zrobione zostało uznane za obraźliwe. W zamian zostałem nazwany "idiotą co to nie ma oczu i własnoręcznie nie obrabia zdjęć". Nikt mnie jeszcze na tym forum idiotą nie nazwał więc jestem tak zszokowany, że zaniemówiłem
    widzisz Januszek, trzeba kolekcjonowac mocne wrzenia...
    co do pana_kolegi.. przeprosil bys choc bo sie wyglupiles chlopie.. ale bladzic rzecza ludzka za to umiejetnosc przyznania sie do bledu pokazuje klase i format czlowieka

jak dla mnie to wy sobie tu mozecie obrabiac do usranej smierci... nie majac monitora ustawionego pod profil labu to sobie mozna co najwyzej...
    poteoretyzowac

ja to ostatnio przerabialem na sobie... wywalilem kilkaset euro na ksiazki bo sie okazalo ze studio ktore mi to drukowalo mimo ze chodzilo na apple to jakims qr.. cudem mialo inne ustawienia niz teoretycznie miec powinno i wyszla wiecej jak kupa..

moja rada.. obrob fotki zlec wyrukowanie kilku miniatur obejrzyj kolory zrob korekte znow miniatura i powino byc dobrze.. zapisz ustawienia i sie ich trzymaj ale mimo to za kazdym razem bierz miniature ot tak dla swietego spokoju..

metoda testowana na sobie... ostatnio obrabialem fotki wlasnie w ten spsob u kolegi w studio bo potrzebowalem kilka wydrukow A3 i tez jakies dziwne rzeczy zaczely wychodzic
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 21-09-2008 o 18:21
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym zazielenieniem to ja nie do końca rozumiem. Zrobiłem oddzielne warstwy krzywych po jednej na osobę, odpowiednio maskując. I dla każdej twarzy tak dobrałem krzywe, żeby się zbliżyć do zasady "podatkowej". Z tego wyszło mi, jakby panna młoda miała żółtaczkę, więc dodałem jeszcze jedną warstwę i zdjąłem trochę saturacji żółtego. No i tak właśnie wyszło.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Z tym zazielenieniem to ja nie do końca rozumiem. Zrobiłem oddzielne warstwy krzywych po jednej na osobę, odpowiednio maskując. I dla każdej twarzy tak dobrałem krzywe, żeby się zbliżyć do zasady "podatkowej". Z tego wyszło mi, jakby panna młoda miała żółtaczkę, więc dodałem jeszcze jedną warstwę i zdjąłem trochę saturacji żółtego. No i tak właśnie wyszło.

Nadmiar żółtego usuwa się niebieskim - nie saturacją - dodaje się niebieskiego bo to leży po przeciwnej stronie koła barw.

Te 19% to tylko 'ogólna zasada' i korekcje - zwykle niewielkie o kilka punktów dalej są potrzebne. Ale fakt ja też każdą twarz robiłem osobno bo mają różne zafarby.

EDIT: dodawanie niebieskiego można zrobić na kilka sposobów - najprościej na krzywych ale raczej z maską żeby zakryć to co niepotrzebne czego nie chcemy zmieniać.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 21-09-2008 o 18:55

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Na moje oko (i monitor) to wersja P. Wiesława (Janusza Body) jest najlepsza, choć ogólnie to zdjęcie jest takie sobie i trzeba rzeźby, żeby jakoś wyglądało. Skóra Młodego jest prawie ok, ale Młodej dalej zalatuje żółto-zielonym zafarbem.

Panie Mikołaju, kalibracja monitora jest skopana. Zdjęcie jest zielone jak choroba. Może coś zaświetliło czujnik?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-09-2008 o 21:21
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Na moje oko (i monitor) to wersja P. Wiesława (Janusza Body) jest najlepsza,...
    widać "oka" mamy takie same

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    ....
    choć ogólnie to zdjęcie jest takie sobie i trzeba rzeźby, żeby jakoś wyglądało. Skóra Młodego jest prawie ok, ale Młodej dalej zalatuje żółto-zielonym zafarbem....
    Ano jest tego zafarbu pełno wszędzie. Jakoś dziwnie zrobione to zdjęcie. Chyba walnięte flashem z jakąś mydelniczką i światło poodbijane od drzew i czegoś tam jeszcze narobiło niezłego miszungu. Co fragment to inny WB - najlepiej zrobić czarno-białe i bedzie problem z głowy.

Janusz,

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pozwolę sobie jeszcze zaprezentować chyba najbardziej porąbaną i scjentystyczną metodę z dotąd zaprezentowanych

Korekcja Macbeth:
    zdjęcie konwertujemy do 16 bitów, a następnie do przestrzeni L*a*b. Następnie odnajdujemy walor skóry o jasności 67 i zaznaczamy sobie go kroplomierzem gdyż...
    ...jak pospolicie wiadomo na 24 polowym checkerze Macbetha drugie pole w lewym górnym rogu odpowiada barwie skóry:
    Następnie robimy maseczkę skórzanych miejsc...:
    ...i włączamy selekcję. Zakładamy adjustment layer "curves", nasza maseczka ograniczy jego działanie do interesującego nas rejonu (tj. skóry). W kanale L umieszczamy strzałkę na wartości 67, następnie kładziemy w tym miejscu punkt korekcyjny w kanałach a i b. Punkty w rzeczonych kanałach modyfikujemy obserwując w zakładce "Info" wartości w naszym spróbkowanym punkcie w ten sposób, by uzyskane wartości w kanale a i b odpowiadały wartościom odpowiednio 17 dla a i 18 dla b. Efekt:

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów