Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Kalibator do monitora - pomoc w wyborze

Domyślnie Kalibator do monitora - pomoc w wyborze

Witam

Zachciało mi się kalibratora do monitora. Czytam, przeglądam sieć i jestem w kropce. Proszę kolegów mających doświadczenie w temacie o pomoc.
    W tej chwili mam monitor Samsung 770P oraz laptopa Acer 5720 (nie mam pojęcia kto jest producentem matrycy).
    Mam też drukarkę Canon PIXMA IP 5000 i w firmie OKI C5800. W obu używam oryginalnych materiałów eksploatacyjnych.
    Znakomitą większość zdjęć wywołuję w labie - dzwoniłem do laboranta, da mi profile kolorów.
    Zdjęcia 10x15 w domu drukuję okazyjnie na Samsung SP 2040, na Canon PIXMA IP5000 drukuję w zasadzie tylko zdjęcia na A4.
    Jeśli to ma znaczenie to system operacyjny to Vista - nie wchodzi w rachubę powrót do XP.

Do wydania max 1000 PLN.

Myślałem o kalibratorze tylko do monitora Eye One Display 2 lub ColorVision Spyder3.
    Znalazłem też dużo tańszy Colorvision Spyder2 Suite, którym mogę skalibrować monitor i drukarkę.
    Jakie różnice są pomiędzy tymi kalibratorami dla użytkownika, który chce raz na miesiąc (czy też rzadziej) skalibrować ekran LCD? Czy jest sens kupować Eye One 2 lub Spydera3 czy też wystarczy Spyder2 Suite gdzie mam też kalibrację drukarki?
    A może jakieś inne urządzenia w cenie do 1000PLN ?
    Czy widoczna będzie różnica w kalibracji między urządzeniami "wciskam jeden przycisk idę na kawę i za 15 minut monitor skalibrowany" a "wciskam jeden przycisk, później widzę 3 miliony parametrów do ustawienia i jak dobrze pójdzie to za godzinę mam monitor skalibrowany ale mam nad wszystkim kontrolę", jednym słowem czy dla takiego użytkownika jak ja, który jak widać ma w tej chwili o kalibracji bardzo blade pojęcie (wiem, że jest coś takiego ) lepszym wyjściem będzie kalibrator, który zrobi wszystko sam, czy biorąc pod uwagę efekty lepiej kupić droższy z "3 milionami opcji" i douczyć się trochę w temacie ?
    I na koniec jeszcze jedno pytanie: w razie potrzeby pożyczam skaner Epson 4490 - co potrzebuję żeby go skalibrować jeśli już kupię kalibrator do monitora i ewentualnie do drukarki ?

Domyślnie

Odpowiem sobie sam, bo może to się przydać komuś kto też chce kupić kalibrator: dość dużo dowiedziałem się czytając (oprócz CB ) forum konkurencji, konkretnie wątek : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39601 oraz http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39627 . Wychodzi z niego, że do 1000 PLN to Eye One Display 2, ciut powyżej można dostać Lafot LMC03.
    O czymś do kalibracji drukarki pomyślę gdy sprawię sobie jakiegoś przyzwoitego Epsona ze stałym zasilaniem atramentem...

Uprawnienia umieszczania postów