Witam
Zachciało mi się kalibratora do monitora. Czytam, przeglądam sieć i jestem w kropce. Proszę kolegów mających doświadczenie w temacie o pomoc.
W tej chwili mam monitor Samsung 770P oraz laptopa Acer 5720 (nie mam pojęcia kto jest producentem matrycy).
Mam też drukarkę Canon PIXMA IP 5000 i w firmie OKI C5800. W obu używam oryginalnych materiałów eksploatacyjnych.
Znakomitą większość zdjęć wywołuję w labie - dzwoniłem do laboranta, da mi profile kolorów.
Zdjęcia 10x15 w domu drukuję okazyjnie na Samsung SP 2040, na Canon PIXMA IP5000 drukuję w zasadzie tylko zdjęcia na A4.
Jeśli to ma znaczenie to system operacyjny to Vista - nie wchodzi w rachubę powrót do XP.
Do wydania max 1000 PLN.
Myślałem o kalibratorze tylko do monitora Eye One Display 2 lub ColorVision Spyder3.
Znalazłem też dużo tańszy Colorvision Spyder2 Suite, którym mogę skalibrować monitor i drukarkę.
Jakie różnice są pomiędzy tymi kalibratorami dla użytkownika, który chce raz na miesiąc (czy też rzadziej) skalibrować ekran LCD? Czy jest sens kupować Eye One 2 lub Spydera3 czy też wystarczy Spyder2 Suite gdzie mam też kalibrację drukarki?
A może jakieś inne urządzenia w cenie do 1000PLN ?
Czy widoczna będzie różnica w kalibracji między urządzeniami "wciskam jeden przycisk idę na kawę i za 15 minut monitor skalibrowany" a "wciskam jeden przycisk, później widzę 3 miliony parametrów do ustawienia i jak dobrze pójdzie to za godzinę mam monitor skalibrowany ale mam nad wszystkim kontrolę", jednym słowem czy dla takiego użytkownika jak ja, który jak widać ma w tej chwili o kalibracji bardzo blade pojęcie (wiem, że jest coś takiego) lepszym wyjściem będzie kalibrator, który zrobi wszystko sam, czy biorąc pod uwagę efekty lepiej kupić droższy z "3 milionami opcji" i douczyć się trochę w temacie ?
I na koniec jeszcze jedno pytanie: w razie potrzeby pożyczam skaner Epson 4490 - co potrzebuję żeby go skalibrować jeśli już kupię kalibrator do monitora i ewentualnie do drukarki ?