50L jest naprawde niezwyklym obiektywem i zaplaci kiedy poswieci mu sie duzo czasu na to aby go poznac. Bardzo mi sie podoba to co napisal luciferi
Ja mam pytanie/prośbę do użytkowników 50L i 85L o porównanie ostrości na pełnej dziurze i pracy AF - czy tak jak 85L ciągnie do ostrości i nie puszcza, czy raczej jeśli ma wątpliwości to jeździ po skali jak 50/1.4? testy 50L/501.4 przejrzałem, używam 1.4 ale nie podoba mi się styl jego pracy w trudnych warunkach, 85L ufam, mimo że muł - 50/1.4 szybsze ale w ciemnicy wolę go nie używać...
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
Latajace liscie na wietrze tak wychodza przy silnym oswietleniu/duzych kontrastach. Tu nie ma mowy o rozmyciu, i w zdjeciu nie o rozmycie chodzi. Ale byla mozliwosc aby znowu napisac o sigmie. Napisales.
Chyba kierujesz rozmowe na niewlasciwe tory. Wez te wszystkie obiektywy, ktore sa lepsze od piecdziesiatki, idz do parku gdzie jest woda i szeleszcza liscie i w ostrym sloncu i z silnym wiaatrem rob kremy, budynie i miodne bokeh'y drzew w tle i wody z silna morka na wietrze. I wtedy porownuj kremy. Jak ci sie zdjecie nie podoba, to napisz to ale nie sugeruj prosze, ze sigma 50 ma lepszy bokeh niz 50L. Na tym moim zdjeciu tak wyszedl background, bo takie byly warunki do robienia zdjecia. Poza tym mialo sie dostac 50l a przy okazji dowiadujemy sie, ze takumary i zeissy maja meczace rozmycie. O czym ty chlopie pieszesz?
He he, no proszę. Nie można na tym forum pisać źle o 50L. Powoduje to skasowanie postu. Proszę mnie więc dożywotnio zbanować, bo takie forum wzajemnej adoracji mnie NIE INTERESUJE. Podniecajcie się nadal wzajemnie ale beze mnie![]()
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM