Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
To jest bardzo kiepski przykład. Do uzyskania takiego obrazu na f/4 wystarczy C50/1.4.
Słaba jakość 50L jest widoczna w zakresie 1.2 - 1.6, czyli właśnie tam gdzie powinna być dobra bo to najczęściej używane przysłony w 50tce. Jak ktoś potrzebuje bardziej przymykać to może kupić C50/1.4 albo Sigmę 50/1.4, która przy przymkniętej przysłonie nie pokazuje błędów AF.
Byc moze wg Ciebie tak jest. Ja nie bede polemizowal z Twoja opinia, ze obojetnie za takie czy inne pieniadze 50l jest do niczego. I bedziesz to powtarzal az ktoregos dnia kupisz 50tke i od tego momentu bedziesz twierdzil, ze to najlepszy obiektyw o tej ogniskowej. Nie zgadzam sie, ze najczesciej korzysta sie z przyslony 1.2 -1.6. Moze w warunkach amatorskich lub w grupach "almost pro". Jezeli chodzi o fotografie robiona na canonie z elkami wiekszosc ludzi, ktorzy biora $$$ za sesje i jezdza do klientow po calym swiecie, najczesciej uzywanymi przyslonami jest okno 2.0-4.5, z pik'iem 2.2-2.8. Cos w tym musi byc, ze jezeli zdjecia moga robic na tanszych obiektywach wydaja jednak pieniadze troche wieksze. Myslisz, ze to snobizm? Myslisz, ze maja kompleksy i posiadanie najlepszego w klasie sprzetu dowartosciowuje ich?
Ale jezeli uwazasz inaczej niz ja to dla mnie jest OK. Szanuje ludzi, ktorzy maja swoje zdanie pod warunkiem, ze nie sa agresywni w sposobach wyrazania swojej opinii i nie usiluja ogrywac guru, tylko dlatego ze chca bez wzgledu na wszystko udowdnic, ze oni i tylko oni maja racje.