Strona 21 z 43 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 426

Wątek: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Tylko chyba nie mogę wspomnieć o jego mz największej wadzie, która tyczy się chyba wszystkich 50-tek u Canona - wytrzymałość. W 50/1.8 wypada tubus, w 50/1,4 umiera usm, w 50L pęka plastikowy gwint filtra, bo jest najzwyczajniej w świecie tandetnie wykonany.
    To trochę jak w opowieści o rowerach rozdawanych w Moskwie na pl. Czerwonym :-) Nie w 50L pęka gwint filtra tylko w Twoim obiektywie pękł. Śledzę trochę wieści i opinie o tym szkle i jesteś autentycznie jedyną znaną mi osobą, która zgłosiła taki problem. Nawet jeśli sytuacja jest powtarzalna częściej niż na zasadzie błędu statystycznego, to na pewno nie jest nawet w procencie tak częsta jak spotykane problemy z 50/1,8 i 50/1,4.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To trochę jak w opowieści o rowerach rozdawanych w Moskwie na pl. Czerwonym :-) Nie w 50L pęka gwint filtra tylko w Twoim obiektywie pękł. Śledzę trochę wieści i opinie o tym szkle i jesteś autentycznie jedyną znaną mi osobą, która zgłosiła taki problem. Nawet jeśli sytuacja jest powtarzalna częściej niż na zasadzie błędu statystycznego, to na pewno nie jest nawet w procencie tak częsta jak spotykane problemy z 50/1,8 i 50/1,4.
    No to to wiadomo. Ale nie mogę o tym nie napisać, jeśli w szkle takiej klasy dzieją się takie hece. Oczywiście to nie wątek na to, niemniej jednak nawet jeśli byłem tutaj jedyną osobą z tym problemem, a serwisant mi powiedział, że mu szczęka opadła, jak zobaczył usterkę, to coś jest nie halo. Sam obiektyw się nie rozpadnie tak, jak 50/1,8 czy 1.4, niemniej jednak trzeba zrezygnować z osłony p/s i uważać na odpowiednie odłożenie aparatu z gripem czy lampą, co samo w sobie jest po prostu pocieszne, i tyle

Niemniej jednak, to w tym momencie najlepszy obiektyw 50mm z autofokusem na rynku i w normalnym używaniu różnica między tym obiektywem, a Canonami / Sigmami / Nikonami 1.4 jest naprawdę duża, i moim zdaniem warta tych paru tysięcy. Co więcej, może się narażę części forumowiczów (), ale skok w obrazku między 50/1.4 a 50L jest większy, niż w przypadku 85usm a 85L.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może więcej osób pochwali się czymś by poprzeć swoje argumenty...chętnie popatrzę byle były to ludzie bo znaczną część zdjęć to właśnie nim się wykonuje ,a nie cegiełkom
    Właśnie chciałem wstawić obraz na poparcie moich argumentów, ale CB nie ułatwia tego, uniemożliwiając wstawienie bezpośrednie z dysku PC.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A co za problem wrzucić na IS i zalinkować?

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Kontynuując wątek, na poparcie moich argumentów dot. 50L, wstawiam przykładową fotografię. Przysłona 1,2:
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

I taki dokladnie jet c50/1,2
    mydelko na 1,2.
    pod wzgledem rozdzielczosci jest wyraznie slabszy w calym zakresie od c50/1,8 i c 50/1,4 , w pewnym zaresie przyslon lepszy od s50/1,4 , w innym gorszy.
    to jest cena , ktora sie placi za jasnosc obiektywu - nieca nizsza rozdzielczosc.
    Pod tym wzgledem jedna ze slabszych 50 tek aktualnie na rynku.
    ale to nie wszystko - poniewaz na 1,2 mydli niesamowicie , a na otwartej przyslonie dokonuje sie pomiaru af , tak wiec sygnal dla czujnikow af jest marnej jakosci - stad slyszy sie czesto narzekania na prace af tego obiektywu .
    w sumie ze wzgeldu na jasnosc - obiektyw do trudnego ze wzgledu na swiatlo reportazu , gdzie wymagania jakosciowe nie stanowia absolutnego priorytetu.

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Fotografia, którą wstawiłem jest nie ostra?
    Pozdrawiam

Początki nałogu

pod wzgledem rozdzielczosci [...] Pod tym wzgledem jedna ze slabszych 50 tek aktualnie na rynku.
    Na szczęście pod względem obrazowania jest jedną z najlepszych ;-)
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie

jest niskiej rozdzielczosci. Ostrosc i rozdzielczosc to dwa rozne pojecia.
    Jest niskorozdzielcza i o niskim kontrascie , widac ze obiektyw slabo przenosi kontrast ma tej przyslonie , ale dla tak jasnych obiektywowo tak jest-to narmalka . dla objektywowo 1:1 jest jeszcze gorzej , za to jasniej.

cena ktora sie placi za jasnosc . Im wieksze otwarcie przyslony , czyli wieksza srednica ,tym udzial bledow optycznych coraz wiekszy , gdyz najwyzsze sa one na brzegach soczewki.

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Określił bym sprawę tak: jest tak mała głębia ostrości, że wiele elementów postaci jest już poza nią. Natomiast w zakresie ostrości jest OK. Oczywiście przejścia są płynne i dopiero w powiększeniu można dokładnie ocenić. Nie mam tu jednak możliwości zamieścić w pełnej rozdzielczości.
    Ostatnio edytowane przez welury ; 28-07-2012 o 13:33
    Pozdrawiam

Strona 21 z 43 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów