Jezu, ale 85 nie zrobisz żadnego zdjęcia tam gdzie potrzeba 50 to po pierwsze, po drugie zupełnie inny (kompaktowy) design 50L powoduje, że albo trafi albo nie. Trzeba poczekać kolejne 10 lat, tzn. dzisiaj już tylko 8...ufff
Plotka niesie o aktualizacji 50/1.4 jako jedynego, odświeżonego szkła klasy nie-eL. Jaja będą jak na f/1.4 będzie ostrzej i bez mgiełki![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 15-10-2008 o 14:53
Akurat szybkość i celność AF nie jest atutem w 50L.
O obiektywach wiem prawie wszystko
może ja nie mam takiego porównania jak Ty ale głupot bym nie pisał - przecież używam go na zmianę z zoomem 24-70 i jest szybszy, no i chyba nie chcesz powiedzieć że szybkość af nie jest atutem wobec szybkości 85Lno chyba,że pijesz do innych atutów w postaci wspaniałego bokeh, kontrastów i plastyki...
CANON...
trzeba przyznac ze 50 1.4 produkuje niezłe mydełko na 1.4
Z moich doświadczen wynika ze nie jest ono az tak nieostre na 1.4 co własnie ta mgiełka daje popalić - z początku myślałem ze to jest jakaś wada obiektywu ale widze ze wszyscy tak mają niestety. Dla porównania na 1.4 w 35L pomimo koszmarnej aberacji jest super ostro oraz tej mgiełki nie ma. No tylko ze 35tka kosztuje 3x tyle co 50 1.4
W kazdym razie z testu wynika ze 50L jest chyba najbardziej kontrowersyjnym szkłem klasy L. Wogole to mało ludzi sie na ten obiektyw decyduje chyba.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
No i po co takie bzdety wypisujesz ? Oczywiście, że 24-70 ma szybszy AF od 50L. Chyba, ze kolega Kusy ma ruską podróbę.
Filmiki 24-70L i 50L :
http://www.mantykora.net/~kuba/aefy/
I następne mądre tezy proszę podpierać dowodami w postaci zdjęć lub czegokolwiek.
Wierz mi, że są egzemplarze 50 1.4 z niebieską fatamorganą w ostrym świetle, ale są też całkiem przyzwoite optycznie sztuki. Różnica jest ogromna, moja pierwsza 50 1.4 była strasznie mydlana na pełnej dziurze.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 15-10-2008 o 19:27 Powód: Automerged Doublepost
O obiektywach wiem prawie wszystko
Witam
Chciałem wtrącić mały OT ..
nabyłem dziś 50 f/1.4 i mam takie pytanko techniczne czy w ustawieniu af po ustawieniu ostrości przez puszke można sobie dostroić ręcznie ostrość ?
/OT