Chodzi o osłonę przeciwsłoneczną. W tym obiektywie zakłada się ją na obudowę a nie na mordkę więc jak się w coś przywali to raczej nic się nie stanie.
Chodzi o osłonę przeciwsłoneczną. W tym obiektywie zakłada się ją na obudowę a nie na mordkę więc jak się w coś przywali to raczej nic się nie stanie.
bez sensu
Ja tez tak po cichu myslalem o tym szkle jako swojej pierwszej eLce. Chcialem wymienic swoj wysluzony 50 USM zwlaszcza jak mi silnik AF padł i mialem wywalic 380zl na nowy. W sumie wymieniłem i mam idealny egzeplarz swojej 50-tki, a teraz na kilka lat mam spokoj.
Bardziej teraz mysle o wymianie 20/2.8+28/1.8=24/1.4L II - zawsze to jedno szklo mniej w torbie.
Miałem wszystkie 50- tki : 1.8, 1.4 oraz teraz posiadam 1.2L. To po pierwsze.
Po drugie - testy robiłes na 5d. Gratulacje.
W 1D mark III pół dnia regulowałem microregulacje pod 50/1.2 zanim było dobrze.
Aż w końcu ustawiłem - AF-7.
To szkło na 1.2 ma tak minimalną głębię, że najmniejszy błąd AF aparatu to katastrofa.
Każde z tych szkieł używałem minimum kilka miesięcy, 50L mam gdzieś od marca tego roku.
Moje podsumowanie jest takie - użyteczne przysłony (tzn. od których zdjęcie jest akceptowalnie ostre) to dla 1.8 - 2.8, 1.4-2.0 a 1.2 to ... 1.2. Naprawdę - przynajmniej ten mój egzemplarz- jest ostry od pełnej dziury - oczywiście przy założeniu, że się nie machniesz podczas strzału. Zdecydowanie najlepszy optycznie z wszystkich pięćdziesiątek jakie miałem.
Zauważ, że ostatnie porównanie jest na MF na tekście pod kątem, więc tutaj już nie ma znaczenia, czy AF trafił, czy nie. Jednak subiektywne odczucia są nic nie warte, jeśli się nie porówna bezpośrednio w tych samych warunkach szkła jednego z drugim.
Moja pierwsza 50 1.4 prawdopodobnie przegrałaby z dzisiejszymi 50 L, bo była po prostu mydlana. A tych zdjęć nie robiłem już przypadkowymi obiektywami. Gdybym zrobił to samo porównanie pierwszą Lką jaką testowałem, to byście mnie ukatrupili za efekty
Tylko mi nie mów, że do poprawnej pracy Lki wymagany jest co najmniej 1d i to koniecznie wyregulowany microadjustmentem![]()
Last edited by Cichy; 17-09-2008 at 04:56 PM. Reason: Automerged Doublepost
O obiektywach wiem prawie wszystko
Generalnie nie ma w tym nic dziwnego, że ciemniejsza odmiana obiektywu okazuje się ostrzejsza, czy to będzie L czy nie L.
Kuba - Chwała Ci za to, że Ci się chce
Dziękuję
5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła
Last edited by Cichy; 17-09-2008 at 05:12 PM. Reason: Automerged Doublepost
O obiektywach wiem prawie wszystko
którego marka II ???![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....