Ja w ogóle nie zakładam osłon przeciwslonecznych, pomimo, ze mam do każdego obiektywu. Nie zauwazylem pogorszenia obrazu bez osłony. W ekstremalnych sytuacjach np pod światło oslaniam ręka, ktoś jeszcze tak robi?
Ja w ogóle nie zakładam osłon przeciwslonecznych, pomimo, ze mam do każdego obiektywu. Nie zauwazylem pogorszenia obrazu bez osłony. W ekstremalnych sytuacjach np pod światło oslaniam ręka, ktoś jeszcze tak robi?
Ostatnio edytowane przez welury ; 08-08-2012 o 13:36
Pozdrawiam
ja
zabieram te osłony a jak co do czego,to pod ręką jej nima
i się czasami zastanawiam czy te osłonki maja sens i w jakich sytuacjach
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
IMHO są niezbędne ,zawsze.Najlepiej samemu potestować.
Jedyny wyjątek dla mnie to fotografowanie piłki w hali.Podobno skutki przy uderzeniu piłka w obiektyw są duzo gorsze jesli jest oslona.Nie sprawdzałem. ale ufam bardziej w tej dziedzinie doświadczonym.
Mam 50/1.4, używam z 5DII. Ostrość świetna od f1.4, AF trafia w punkt bez problemu, sam byłem mocno zaskoczony - obiektyw do puszki dobierał mi Towersivy, więc wpadki być nie może. Zastanawiam się nad sensem wymiany na 50L, bo skoro mam taki dobry egzemplarz, to efekt wzrostu jakościowego na pewno nie zrekompensuje różnicy w cenie. Chętnie umówiłbym się z kimś kto miałby chwilę i 50L ma testy w terenie.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
[QUOTE efekt wzrostu jakościowego na pewno nie zrekompensuje różnicy w cenie.[/QUOTE]
Bez urazy,ale przeczytaj powyższe.No jak chcesz to przeliczyć?W jakich jednostkach? PLN?
To pojęcia względne i oceny względne,subiektywne,potrzeby i odczucia indywidualne.
Mnie rekompensuje,Kilku wypowiadającym się tu kolegom zdecydowanie nie.I tak jest z każdym szkłem.
Kilka chwil i testy w terenie,studio, to już sensowny krok.Ale dodam że ja oswajałem się około 2 lat z tym szkłem.Teraz jest moim ulubionym szkiełkiem,[a miałem juz kilka róznych pięćdziesiątek i dłuuugo tylko pięćdziesiątkę.]
Naprawdę nie o ostrość,rozdzielczość czy inne wyniki testów chodzi.Lubisz używać szkło,ciągnie Cię do kadrów nim robionych i obrazu jaki powstaje,to dobrze.Jest Twoim ulubionym narzędziem.
Nie jest tak to i żaden brak aberracji nie pomoże.
Jak z kobietą,zainteresowanie często wynika z zewn. fizycznych cech.Prawdę poznajesz po pewnym czasie.I każdy swoją :smile: .
Taka przypadłość fotografii która ma ambicję być nie tylko rzemiosłem.
Jeśli możesz kup i weryfikuj,innej poprawnej drogi nie ma i nie będzie. Wykluczyć z działania ryzyka się nie da.
Ja bym był bardziej przychylny zdaniu Matsila. Jako tako janmar masz rację, że wymierność w liczbach tego typu rzeczy jest żadna. Aczkolwiek można ogólnikowo powiedzieć, że stosunek zysku (fotograficznego) do różnicy w cenie jest nieadekwatny.
Najlepiej było by zrobić test tych samych kadrów oby dwoma szkłami i od strony optycznej ocenić wynik. Ja mam wersję 1.4 od kilku lat i na 450D szkło było ok aczkolwiek, żeby zrobić bardzo ostre zdjęcie na 1.4 bezdech to było za mało. Odkąd mam 7D to szkło dostało takich skrzydeł (ostrość w każdym zakresie otwarcia), że używam go znacznie częściej plenerowo niż 85 1.8, które do tej pory na mnie na zew. robiło bdb wrażenie.
50 1.2 bawiłem się raz przez 1,5 h na warsztatach Canona, plenerowo. Fajne szkło, fajnie rysuje, podoba mi się plastyka, AF działa dobrze. Ogólnie pozytywne wrażenia. Ale żebym, czuł, że to szkło powala i jest warte swej ceny, a w rezultacie różnicy w stosunku do wersji 1.4 to nie bardzo.
Nie żyje ze zdjęć i nie muszę swojej 50-tki orać dzień w dzień etc. ponadto wady optyczne wersji 1.4 nie są aż tak bolesne. W rezultacie sądzę, że to szkło stricte dla zawodowców (tudzież bogaczy-amatorów), którzy potrzebują większej perfekcji oraz przede wszystkim trwałości.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
mam 24L na 5d i szukam czegoś węższego o podobnej plastyce i AF. Pomysł był 50L ale im dłużej czytam ten wątek tym większe mam wątpliwości. Ktoś używa tego i tego? Można je porównać?