Strona 33 z 41 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 426

Wątek: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Mieszany widok

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Ja w ogóle nie zakładam osłon przeciwslonecznych, pomimo, ze mam do każdego obiektywu. Nie zauwazylem pogorszenia obrazu bez osłony. W ekstremalnych sytuacjach np pod światło oslaniam ręka, ktoś jeszcze tak robi?
    Ostatnio edytowane przez welury ; 08-08-2012 o 13:36
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ja
    zabieram te osłony a jak co do czego,to pod ręką jej nima
    i się czasami zastanawiam czy te osłonki maja sens i w jakich sytuacjach
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ja
    zabieram te osłony a jak co do czego,to pod ręką jej nima
    i się czasami zastanawiam czy te osłonki maja sens i w jakich sytuacjach
    Taka osłoną ma wyeliminować promienie boczne, które nie tworzą obrazu i pogarszają ten obraz.
    Ja jednak z wyjątkiem sytuacji pod światło, nie używam.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

IMHO są niezbędne ,zawsze.Najlepiej samemu potestować.
    Jedyny wyjątek dla mnie to fotografowanie piłki w hali.Podobno skutki przy uderzeniu piłka w obiektyw są duzo gorsze jesli jest oslona.Nie sprawdzałem. ale ufam bardziej w tej dziedzinie doświadczonym.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Mam 50/1.4, używam z 5DII. Ostrość świetna od f1.4, AF trafia w punkt bez problemu, sam byłem mocno zaskoczony - obiektyw do puszki dobierał mi Towersivy, więc wpadki być nie może . Zastanawiam się nad sensem wymiany na 50L, bo skoro mam taki dobry egzemplarz, to efekt wzrostu jakościowego na pewno nie zrekompensuje różnicy w cenie. Chętnie umówiłbym się z kimś kto miałby chwilę i 50L ma testy w terenie.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

[QUOTE efekt wzrostu jakościowego na pewno nie zrekompensuje różnicy w cenie.[/QUOTE]

Bez urazy,ale przeczytaj powyższe.No jak chcesz to przeliczyć?W jakich jednostkach? PLN?
    To pojęcia względne i oceny względne,subiektywne,potrzeby i odczucia indywidualne.
    Mnie rekompensuje,Kilku wypowiadającym się tu kolegom zdecydowanie nie.I tak jest z każdym szkłem.
    Kilka chwil i testy w terenie,studio, to już sensowny krok.Ale dodam że ja oswajałem się około 2 lat z tym szkłem.Teraz jest moim ulubionym szkiełkiem,[a miałem juz kilka róznych pięćdziesiątek i dłuuugo tylko pięćdziesiątkę.]
    Naprawdę nie o ostrość,rozdzielczość czy inne wyniki testów chodzi.Lubisz używać szkło,ciągnie Cię do kadrów nim robionych i obrazu jaki powstaje,to dobrze.Jest Twoim ulubionym narzędziem.
    Nie jest tak to i żaden brak aberracji nie pomoże.
    Jak z kobietą,zainteresowanie często wynika z zewn. fizycznych cech.Prawdę poznajesz po pewnym czasie.I każdy swoją :smile: .
    Taka przypadłość fotografii która ma ambicję być nie tylko rzemiosłem.
    Jeśli możesz kup i weryfikuj,innej poprawnej drogi nie ma i nie będzie. Wykluczyć z działania ryzyka się nie da.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Ja bym był bardziej przychylny zdaniu Matsila. Jako tako janmar masz rację, że wymierność w liczbach tego typu rzeczy jest żadna. Aczkolwiek można ogólnikowo powiedzieć, że stosunek zysku (fotograficznego) do różnicy w cenie jest nieadekwatny.

Najlepiej było by zrobić test tych samych kadrów oby dwoma szkłami i od strony optycznej ocenić wynik. Ja mam wersję 1.4 od kilku lat i na 450D szkło było ok aczkolwiek, żeby zrobić bardzo ostre zdjęcie na 1.4 bezdech to było za mało. Odkąd mam 7D to szkło dostało takich skrzydeł (ostrość w każdym zakresie otwarcia), że używam go znacznie częściej plenerowo niż 85 1.8, które do tej pory na mnie na zew. robiło bdb wrażenie.

50 1.2 bawiłem się raz przez 1,5 h na warsztatach Canona, plenerowo. Fajne szkło, fajnie rysuje, podoba mi się plastyka, AF działa dobrze. Ogólnie pozytywne wrażenia. Ale żebym, czuł, że to szkło powala i jest warte swej ceny, a w rezultacie różnicy w stosunku do wersji 1.4 to nie bardzo.

Nie żyje ze zdjęć i nie muszę swojej 50-tki orać dzień w dzień etc. ponadto wady optyczne wersji 1.4 nie są aż tak bolesne. W rezultacie sądzę, że to szkło stricte dla zawodowców (tudzież bogaczy-amatorów), którzy potrzebują większej perfekcji oraz przede wszystkim trwałości.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

mam 24L na 5d i szukam czegoś węższego o podobnej plastyce i AF. Pomysł był 50L ale im dłużej czytam ten wątek tym większe mam wątpliwości. Ktoś używa tego i tego? Można je porównać?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    mam 24L na 5d i szukam czegoś węższego o podobnej plastyce i AF. Pomysł był 50L ale im dłużej czytam ten wątek tym większe mam wątpliwości. Ktoś używa tego i tego? Można je porównać?
    Ten obiektyw ma niezłą "plastykę". Ale oprócz tego jest bardzo miękki na 1.2 i co chwilę wychodzą jakieś fioletowe haluny wokół kontrastowych elementów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    Nie nie można porównywać 50 z 24.To różne ocniskowe.Inne zastosowanie i obraz.Ktoś tu kiedyś napisał że to jak jabłko z gruszką.

Strona 33 z 41 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów