Strona 28 z 43 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 426

Wątek: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To raczej dla mnie nie jest zaskoczenie. U nas ludzie nie mają na tyle pieniędzy żeby kupować stado elek więc jak już mają wydać "tyle pieniędzy" na tego typu szkło wybiorą 85 - to jednak legenda, a po za tym wielu woli tę ogniskową.
    Jeśli 85L jest chętnie kupowany jako portretówka do pełnej klatki, to do cropa 50L powinno się sprzedawać tak samo a nawet znacznie lepiej, choćby z powodu tego że 50L tańsze a aparatów z cropem znacznie więcej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Ogniskowa~~ 50mm królowała w obiektywach prze lata 30te do końca lat 70tych.
    Głównie jako jedyny obiektyw.Gdy dostępne stały się dla przeciętnego użytkownika inne ogniskowe i aparaty z wymiennymi obiektywami nastąpiła reakcja na ten okres.Zdjęcia ze standardu stały się "nieciekawe".
    Szał na szerokie i wąskokątne szkła.Nikt nie chciał robić "zwykłych "zdjęć.:smile:
    Imho to już mija i 50-ka wraca coraz częściej do łask.Szczególnie to widać w torbach dojrzałych i świadomych swoich potrzeb fotografów.Młodzi szukają swej drogi ,i fajnie.:smile:
    To trudne szkło i nie tak szybko praca nim daje satysfakcję.Niemniej czasem wydaje mi się że to dla FF
    full wypas i do szczęścia nie potrzeba nic więcej [pomijam fotografię tematyczną,specjalistyczną].
    Noctilux 0,95 to fajne szkło.ale i inne 50tki canona mogą dać w rękach świadomego człowieka mnóstwo radości.
    Wszystkie jak jedna.[Wszak istota zdjęcia w czym innym spoczywa.]

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jeśli 85L jest chętnie kupowany jako portretówka do pełnej klatki, to do cropa 50L powinno się sprzedawać tak samo a nawet znacznie lepiej, choćby z powodu tego że 50L tańsze a aparatów z cropem znacznie więcej.
    Ale jak kogoś stać na taką L-kę, to zazwyczaj i stać na korpus FF, więc do portretu znów wybierze 85-kę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie wiem skąd takie wnioski. Większość osób kupujących cropa bierze go ze względów ekonomicznych co kłóci się z ideą kupowania najdroższych szkieł.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ale jak kogoś stać na taką L-kę, to zazwyczaj i stać na korpus FF, więc do portretu znów wybierze 85-kę.
    Dokładnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Canona 7D kupuje się nie tylko z powodu żeby zaoszczędzić na FF.
    Sam używam cały czas Sigmy 50/1.4 i nie dopłacę 3 razy tyle żeby mieć gorszy obrazek. AF tak wyregulowałem, że w "portretowych" odległościach trafia. Pudłuje notorycznym FF z minimalnych odległości ostrzenia przy fotografowaniu linijki (nie mam potrzeby fotografować tak niczego z tej odległości) oraz blisko nieskończoności ma notoryczny BF (też na 1.4 nie fotografuję w ten sposób niczego). Gdyby 50L oferowało tak samo dobry obrazek jak Sigma to może w przypływie szaleństwa bym wymienił :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-08-2012 o 15:25

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem skąd takie wnioski. Większość osób kupujących cropa bierze go ze względów ekonomicznych co kłóci się z ideą kupowania najdroższych szkieł.
    Niekoniecznie ekonomicznych, ale kupowanie tej puszki z myślą o portretach wydaje mi się mało prawdopodobne.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Dziwna ta twoja teoria. Prazeciez 50 nie jest na tyle dobra zeby dawac oste obrazki od 1.2 a tym bardziej na cropie zrobi sie z tego mydlo. Zreszta jak juz koledzy wspomnieli jak ktos kupuje cropa to wybierze pewnie 1.4
    Jak bym mial wybrac crop+1.2 albo FF+1.4 to nawet bym sie nie zastanawial i bral FF.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Dziwna ta twoja teoria. Prazeciez 50 nie jest na tyle dobra zeby dawac oste obrazki od 1.2 a tym bardziej na cropie zrobi sie z tego mydlo.
    Czyli zgadzasz się ze mną że 50L jest optycznie słabe? :-)

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Zreszta jak juz koledzy wspomnieli jak ktos kupuje cropa to wybierze pewnie 1.4
    Jak bym mial wybrac crop+1.2 albo FF+1.4 to nawet bym sie nie zastanawial i bral FF.
    Ale jakie ogniskowe, bo nic tu nie pasuje.

Niekoniecznie ekonomicznych, ale kupowanie tej puszki z myślą o portretach wydaje mi się mało prawdopodobne.
    Jak już ktoś kupi 7D to potem dokupuje obiektywy zamiast zmieniać aparat.

Miasto
    Kraków

Jak już ktoś kupi 7D to potem dokupuje obiektywy zamiast zmieniać aparat.
    Oczywiście nie mogę wypowiadać się za wszystkich, ale ja osobiście zamiast kupić 50/1.2 za blisko 7 koła (cena z cyfrowe.pl) wolałbym kupić używkę 5D i nowe 85/1.8 za ~4,5-5 koła lub nawet dołożyć trochę więcej do 5D MkII.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

nie wiem.. ja tam jakos robie zdjecia 50L i zyje
    dla mnie to szklo na przeslonach mniejszych niz f/2.0 jest wystarczajaco ostre.
    szczerze mowiac wole przy fotografii ludzi jak obiektyw rysuje troche miekko, niz tak chirurgicznie ostro jak np. 100L ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 28 z 43 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów