Ogniskowa~~ 50mm królowała w obiektywach prze lata 30te do końca lat 70tych.
Głównie jako jedyny obiektyw.Gdy dostępne stały się dla przeciętnego użytkownika inne ogniskowe i aparaty z wymiennymi obiektywami nastąpiła reakcja na ten okres.Zdjęcia ze standardu stały się "nieciekawe".
Szał na szerokie i wąskokątne szkła.Nikt nie chciał robić "zwykłych "zdjęć.:smile:
Imho to już mija i 50-ka wraca coraz częściej do łask.Szczególnie to widać w torbach dojrzałych i świadomych swoich potrzeb fotografów.Młodzi szukają swej drogi ,i fajnie.:smile:
To trudne szkło i nie tak szybko praca nim daje satysfakcję.Niemniej czasem wydaje mi się że to dla FF
full wypas i do szczęścia nie potrzeba nic więcej [pomijam fotografię tematyczną,specjalistyczną].
Noctilux 0,95 to fajne szkło.ale i inne 50tki canona mogą dać w rękach świadomego człowieka mnóstwo radości.
Wszystkie jak jedna.[Wszak istota zdjęcia w czym innym spoczywa.]
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Canona 7D kupuje się nie tylko z powodu żeby zaoszczędzić na FF.
Sam używam cały czas Sigmy 50/1.4 i nie dopłacę 3 razy tyle żeby mieć gorszy obrazek. AF tak wyregulowałem, że w "portretowych" odległościach trafia. Pudłuje notorycznym FF z minimalnych odległości ostrzenia przy fotografowaniu linijki (nie mam potrzeby fotografować tak niczego z tej odległości) oraz blisko nieskończoności ma notoryczny BF (też na 1.4 nie fotografuję w ten sposób niczego). Gdyby 50L oferowało tak samo dobry obrazek jak Sigma to może w przypływie szaleństwa bym wymienił :-)
Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-08-2012 o 15:25
Dziwna ta twoja teoria. Prazeciez 50 nie jest na tyle dobra zeby dawac oste obrazki od 1.2 a tym bardziej na cropie zrobi sie z tego mydlo. Zreszta jak juz koledzy wspomnieli jak ktos kupuje cropa to wybierze pewnie 1.4
Jak bym mial wybrac crop+1.2 albo FF+1.4 to nawet bym sie nie zastanawial i bral FF.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
nie wiem.. ja tam jakos robie zdjecia 50L i zyje
dla mnie to szklo na przeslonach mniejszych niz f/2.0 jest wystarczajaco ostre.
szczerze mowiac wole przy fotografii ludzi jak obiektyw rysuje troche miekko, niz tak chirurgicznie ostro jak np. 100L ;]
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/