Strona 27 z 43 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 426

Wątek: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM

Bechamot, naprawdę, ręce opadają przy Twoich wypowiedziach.

To, że nie rozumiesz, że średnia arytmetyczna nie jest dobrym narzędziem do analizowania wyników pomiaru rozdzielczości obiektywu to jest już jasne. Naprawdę małe znaczenie ma, czy ktoś, kto to pomierzył i przeanalizował w taki sposób, najwyraźniej nie do końca rozumiał co robi. Istotne jest to, że Ty w sposób bezkrytyczny i zupełnie oderwany od kontekstu powołujesz się na kompletnie bzdurną analizę i wygłaszasz sądy ostateczne na temat jednego czy drugiego obiektywu.

Zadam Ci proste pytanie i proszę o równie prostą odpowiedź: czy mając do dyspozycji jedynie dwie liczby: średnie arytmetyczne liczoną z trzech punktów dla dwóch obiektywów, podjąłbyś decyzję o wyborze jednego lub drugiego obiektywu bez jakiegokolwiek ich oglądania, oceniania właściwości użytkowych, etc? Z Twoich wypowiedzi wygląda na to, że tak.

A jeżeli tak, to - przynajmniej dla mnie - oznacza, że masz do czynienia z materią, której kompletnie nie rozumiesz.

Pozwól, że wyjaśnię Ci (i być może innym czytającym), ile warta jest średnia arytmetyczna z trzech odczytów rozdzielczości dla danego szkła. Z fotograficznego punktu widzenia - nic. Zero. Null. Niente. Wynik pod nazwą średnia arytmetyczna w jakiś sposób oddaje właściwości obiektywu w bardzo wąskim zakresie zastosowań szkła: np. podczas fotografowania tablic testowych, ceglastych ścian, kartki w kratkę z zeszytu, etc. W takich sytuacjach fakt, że niski wynik w narożniku ciągnie dobre wyniki bliżej centrum kadru w dół, oczywiście wyznacza, że dany obiektyw przeciętnie będzie lepszy lub gorszy od drugiego, ponieważ narożniki są rozmyte, a nam strasznie zależy na rozróżnialnych liniach fotografowanego przedmiotu przy brzegach kadru.

Ze statystycznego punktu widzenia średnia arytmetyczna dla danej grupy próbek może mieć jakieś praktyczne zastosowanie przy zachowaniu kilku zasad: po pierwsze próbek pomiarowych musi być rozsądnie duża ilość (na pewno nie trzy), po drugie próbki te powinny mieć raczej mniejszy niż większy rozrzut. Przyłożenie średniej arytmetycznej do zarobków wszystkich grup zawodowych jest doskonałym obrazem jak mało przydatne jest to narzędzie w sytuacjach, co do których mamy pewność, że rozrzut będzie duży. Średnia krajowa to bodaj 3600 zł. Co to mówi o tym, ile zarabia Kowalski? Ponownie - nic. Kowalski najpewniej zarabia 1500-2000 zł, podobnie do powiedzmy 80% populacji, niemniej średnia jest dużo wyższa ponieważ wartość ta jest zaburzana przez małą grupę zarabiającą duże pieniądze.

Dużo lepszą, choć absolutnie niedoskonałą, metodą do porównywania samej rozdzielczości jest mediana - ale również nie użyta dla tylko trzech wartości. Można sobie wyobrazić taką metodę testową, w której mierzy się wartość ostrości w centrum i w każdych 10 punktach od centrum do czterech brzegów i czterech rogów kadru. To daje w rezultacie kilkadziesiąt próbek pomiarowych, z których wyliczenie mediany pozwala powiedzieć jaka wartość rozdzielczości przypada w "środku" wszystkich odczytów.

Tyle o metodzie badawczej, teraz trochę o obiektywach w fotografii. Jeśli czytać i brać je jako absolutne wyznaczniki testy publikowane na Optycznych i we wszystkich innych miejscach przyjmujących podobne metody porównywania możliwości obiektywów, to naprawdę można dojść do wniosku, że zdjęć się nie da robić. Problem polega na tym, że obiektyw nie służy do rzutowania ceglanych ścian i tablic testowych, tylko do fotografowania. Niestety, ze względu na twardą fizykę nie sposób przeskoczyć różnych ograniczeń optycznych. I tak jasne szkła zawsze będą miały dużą winietę przy pełnym otworze względnym, co z kolei przekłada się na pozaśrodkowy spadek kontrastu i w rezultacie na obniżenie - często znaczne - wartości MTF w narożnikach. Tylko co z tego. W zdecydowanej większości przypadków jasnych stałek używa się po to, żeby mieć to co w środku ostre, a to co poza środkiem rozmyte. Słynny efekt 3D to nic innego jak kombinacja rozmycia (bokehu) i dużej winiety, często zespolona z indywidualnymi właściwościami danej kombinacji soczewek, powodujących powstawanie różnych dodatkowych defektów optycznych, które wpływają na wszystko to, co dzieje się poza płaszczyzną ostrości. Sam bokeh jest niewyrażalny liczbowo, nie wspominając o tym, że na pewno go nie widać w czymś takim jak średnia arytmetyczna MTF z trzech punktów w kadrze!

O jakości wykonania, wytrzymałości, sprawnemu (lub nie) silnikowi AF i innych podobnych duperelach nie wspomnę.

Jeżeli chodzi o mnie, to serio możesz sobie wybierać dla siebie obiektyw z uwzględnieniem tylko tej jedynej (absurdalnej dodam) cechy jaką jest średnia arytmetyczna. Ale nie próbuj wciskać ludziom, że źle zaprojektowane testy mają jakikolwiek sens w prowadzeniu porównań.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ...... i obiektyw bardzo słabo się sprzedaje.
    Gdzie jest jakaś informacja na ten temat? Canon publikuje takie rzeczy?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Gdzie jest jakaś informacja na ten temat? Canon publikuje takie rzeczy?
    Nie wiem czy Canon publikuje takie rzeczy, ja mam informacje od znajomych sprzedawców w PL. Statystycznie ten obiektyw bardzo słabo się sprzedaje.

Bywalec
    Miasto
    usa

Statystycznie to sprzedaz 50l w Polsce nie ma prawie zadnego znaczenia dla obrotow Canona w tym modelu obiektywu.

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie wiem czy Canon publikuje takie rzeczy, ja mam informacje od znajomych sprzedawców w PL. Statystycznie ten obiektyw bardzo słabo się sprzedaje.
    Polska to słaby wyznacznik. Pytam także z ciekawości bo taka wiedza byłaby bardzo ciekawa - z nieoficjalnych źródeł wiem na przykład że rekordzistą sprzedaży u Canona jest setka macro (ta stara) a segment 50mm zaraz tuż po niej. Oczywiście 50L pewnie nie ciągnie statystyki w tej ogniskowej. Cena robi swoje. Ważniejsza kwestia to jak to wygląda względem innych barci z czerwonym paskiem. To by coś powiedziało kokretnego.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ważniejsza kwestia to jak to wygląda względem innych barci z czerwonym paskiem. To by coś powiedziało kokretnego.
    Ci sami sprzedawcy mówią, że 85L sprzedaje się częściej niż 50L, mimo że droższy :-)

Miasto
    Pod Tatrami

To raczej dla mnie nie jest zaskoczenie. U nas ludzie nie mają na tyle pieniędzy żeby kupować stado elek więc jak już mają wydać "tyle pieniędzy" na tego typu szkło wybiorą 85 - to jednak legenda, a po za tym wielu woli tę ogniskową.
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar merida

Odkąd zobaczyłem zdjęcia jakie wypluwa noctilux 0.95 (w internecie niestety) to mimo,że nie byłem nigdy zwolennikiem canonowskich 50mm które przerobiłem - 1.8 i 1.4 , to leicowskie super szkło po prostu mnie zachwyciło. Cena ekhm...przemilczę ale Zaczełem sie zastanawiać na ile wersja 1.2 może być porównywalna do niego...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    ale Zaczełem sie zastanawiać na ile wersja 1.2 może być porównywalna do niego...
    tak samo jak porównywalna jest cena
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Cena ekhm...przemilczę ale Zaczełem sie zastanawiać na ile wersja 1.2 może być porównywalna do niego...
    Podejrzewam że mniej więcej tak samo jak bohaterowie tego testu .
    Kapitan Wagner

Strona 27 z 43 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów