pogoń 100L i kup 85II
pogoń 100L i kup 85II
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Dokladnie - 85L II, to najlepsza portretowka (i nie tylko ;-))
wrecz przeciwnie, strasznie mi sie podobaja te foty ktore zaprezentowales.
jednak szeroka perspektywa i plytka GO to jest to!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to zalezy
moze z technicznego punktu widzenia to i owszem, 85L to bezdyskusyjnie najlepsza oferta wsrod wszystkich producentow optyki maloformatowej obiektywu o ogniskowej 85mm.
ale mi 85mm kompletnie nie przypadlo do gustu ;] jakies takie nijakie.. ani ciasne, ani szerokie..
zamienilem 85/1.8 na 100L i nie zaluje.
100mm (albo 135mm) w polaczeniu z 50mm to jest zestaw idealny do fotografii portretowej imho.
tylko musze jeszcze wymienic 17-40 na 24LII i bede sie martwic tylko o swiatlo![]()
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 02-08-2011 o 11:00 Powód: Automerged Doublepost
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Jedni fotografujący układali "złote drzewo" ze szkieł 35,85,135.Inni 35,50,135.
to zalezy
moze z technicznego punktu widzenia to i owszem, 85L to bezdyskusyjnie najlepsza oferta wsrod wszystkich producentow optyki maloformatowej obiektywu o ogniskowej 85mm.
ale mi 85mm kompletnie nie przypadlo do gustu ;] jakies takie nijakie.. ani ciasne, ani szerokie..
zamienilem 85/1.8 na 100L i nie zaluje.
100mm (albo 135mm) w polaczeniu z 50mm to jest zestaw idealny do fotografii portretowej imho.
tylko musze jeszcze wymienic 17-40 na 24LII i bede sie martwic tylko o swiatlo![]()
przychodzi mi do głowy że może : 24,50,135.
Mój typ do portretu [w Canonie]to to pierwsze.Ale wszystkie trzy IMHO baaardzo dobre. :-D
Ja bym wybrał 24,50,85,135
35mm jakoś mi "nie leży".
Moja złota trójca :-) Cel: portret, śluby.
MC_ IMHO,wybór najlepszy.:-D
35 do streetphoto to umnie 99,9% zdjęć.Ale to indywidualna sprawa.przeszło dwadziescia lat,od dziecka [lata 60te] miałem tylko50 mm[niegdys normalka].
Myślę że patrzę na świat standartem :-D.
A że 50 na FFi ulicę to troszkę wąsko więc drugi zbliżony a szerszy standard to 35.
Często padają pytania które szkło lepsze lub jakiego użyć.Powstaja zacięte spory,ba pyskówki.
To naprawde indywidualna sprawa i mnóstwo przyczyn powoduje że dokonujemy róznych wyborów.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez janmar ; 02-08-2011 o 11:41
Oczywiście, że to sprawa indywidualna.
Niektórym 50mm nie pasuje, mi akurat 35mm.
OT
Panowiewszystkie te szkła spina w całość (FF) 200/2
Pikczer, może wyskoczysz z bass-fotką@1.4?
the silence is deafening
A ty ciągle z tym 200 ;-). To jest "nudna" ogniskowa, foty wychodzą płaskie, a przy robieniu wąskich kadrów twarzy f/2 to najczęściej za mało bo nos wychodzi przed głębią ostrości. Zastosowanie tego obiektywu to nie portrety a sport, gdzie fotografuje się z daleka i f/2 daje wystarczająco dużą głębię ostrości przy krótkich czasach.